-
AuthorPosts
-
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:23 amPost count: 2088
Nekad u davna vremena, kad je putovanje na hadz dugo trajalo, kad se kopnom islo, na konju ili pjeske, jednom hadziji na povratku nestalo para.
Ostao je u putu sam, pa na cestu gleda jednog slijepog prosjaka koji je sjedio u hladu, a pred njim nesto novaca koji su mu bacali prolaznici.
Kako nije bilo nikog na vidiku, hadzija se prikrade prosjaku, cucne prema njemu i poce kupiti objema rukama novac.
Prosjak osjeti da mu neko krade novac, pruzi ruku, uhvati obje hadzijine ruke i zavice:
– Ne, hadzija, ako Boga znas!
– A otkud ti znas da sam ja hadzija?
– Znam, svak grabi jednom rukom, a hadzija obadvjema.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:24 amPost count: 2088Podvelezac isao u Mostar uz Ramazan, pa kad se vratio kuci, pitao ga stari Ramo navecer na sijelu:
– Mumine, ti si danas bio u Mostaru, jesi li bio na vazu u Karadjozbegovoj dzamiji, bio jadan?
– A jesam, Boga mi.
– Pa sta kazuje hodza na vazu, kuko jadan?
– Ama sta kazuje da kazuje, ako bude i pola istina sto hodza kaze, bolje nam je, lj, svima vrat polomiti nego umrijeti!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:24 amPost count: 2088Neki Gacanin slusao vaz u dzamiji. Hodza govorio o sirat-cupriji, i kad su izasli iz dzamije, prozbori Gacanin:
– Nisam lud da mu idem preko te cuprije kad su tolike muke i strahote! Ja cu kabanicu preko ramena pa preko brda. malo dalje, ali sigurnije.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:25 amPost count: 2088Zamoli neki komsija Nasrudin-hodzu da mu da svoga magarca na poslugu.
– Nemam magarca – rece hodza.
Upravo u taj cas poce magarac u aharu revati, a komsija mu rece:
– Ta eno, cuje se magarcev glas!
– E, bas mi je zacudo – rece hodza – da vise vjerujes magarcevu revanju nego mojim rijecima.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:25 amPost count: 2088U nekom zabacenom hercegovackom selu pogodili seljani hodzu da im klanja teraviju. Pri kraju Ramazana, hodza sve pogledao e da ce ko poceti placati, ali sve uzalud. Niko ni rijeci o tome. A hodza jednako pogledao, iscekivao i nadao se, ali svjedno, opet uzalud, pa ce ti najposlije poslije posljednje teravije seljanima:
– Ma, ljudi, Ramazan do’ i prodje, a meni niko ne placa!
– A bogme ti ga ni platiti necemo! – odgovorise mu seljani u brk.
Hodza vidze sta bi, pa se sav razgoropadi i u onoj ljutini okrene se seljanima:
– E Boga mi, kad vi meni necete platiti, ja sam vama krivo klanjao!
– A ako si ga ti nama krivo klanjao – docekase seljaci u jedan glas – i mi smo beli tebi svi bez abdesta bili!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:27 amPost count: 2088Dosao jednom Mostarac nekakvim poslom u Sarajevo, pa ce svratiti na rucak u ascinicu. Pita asciju sta se ima jesti, a ovaj zaspe, po svom zanatu, k’o iz topa:
– Grah boba, grah corba, grah s mesom, grah bez mesa, i grah ‘nako.
Mostarac se malo zamisli pa ce asciji:
– Dobro, daj mi grah ‘nako.
Ascija mu donese sahancic gotovo i nepomascen graha. A kad to ovaj u tren oka pojede, podje na vrata, pa ce na ulicu i za poslom, a ascija ce ti za njim:
– Daj plati.
– A sta cu ti platiti, jadan ne bio?! – nadje se u cudu Mostarac. – Pa zar ti nerece da je grah ‘nako? Na moju dusu, da nisi reko da je ‘nako, ne bih ti ga ni pojeo! Da ga u kosuljak zamotam, i do Mostara bih ga donio, a kosuljak se ne bi ni umastio!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:27 amPost count: 2088Kao poslovica je ostalo da se nekada rijec “mehrum” upotrijebi i za uginulo pseto.Evo kako je to nastalo:
Prica se kako je u nekoj kasabi u Bosni u nekog krscanina uginulo njemu veoma drago pseto, pa ga ovaj kao covjeka sahrani u zemlju. Neko od dusmana ovog krscanina to dojavi kadiji, pa on pozove ovoga i rece mu:
– Kako ti mozes psa prispodobljavati insanu, to je velika sramota – i kadija se rasrdi na krscanina, a ovaj ce na to kadiji:
– Efendijo, ja sam psa sahranio po njegovoj oporuci (vasijetu), a pas je ostavio jos jedan vasijet, a taj je dan nakon njegova uginuca dadne kadi-efendiji cedrdeset brava.
Na to se kadija oraspolozi, pa ce krscaninu:
– A je li merhum jos stogod vasijet ucinio (oporucio)?
To je, navodno, bilo u mjestu Stari Vlah.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:29 amPost count: 2088Ono opet u jednog covjeka oteglo papke magare, pa ce mu sin poceti plakati od zalosti.
– Sta je sine? – upita ga babo.
– Zao mi je magareta – dijete ce mucajuci kroz plac.
– De, culahijo mahnita – babo ce na to. – Dok je tvog babe, bice magaradi.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:29 amPost count: 2088Dosao jedan komsija Nasrudin – hodzi da mu da u zajam sto grosa i da mu dadne cetiri mjeseca vremena da mu vrati novac:
Na to ce hodza:
– Novca nemam, a vremena ti mogu dati, ako hoces i osam mjeseci.
—————
Nasrudin je zaprosio kcerku nekog uglednog covjeka, ali mu je ne dadose. Kada ga upitase neki sta je bilo, da li su mu dali djevojku i hoce li mu je dati, on odgovori:
– Pola je posla gotovo, jer ja hocu djevojku, a ako ona jos htjedne mene, stvar ce biti potpuno gotova.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:30 amPost count: 2088Nekakav zendjio covjek gradio kucu, pa je htio da ucini jednu stvar sto drugi nikada nije ucinio i da tim dokaze svijetu svoje bogastvo, te izmisli i nacini halku na avlijskim vratima srebrenu, pa pozlacenu, i zapise na vratima velikim slovima:
– Ovako cini ko ima.
Prodje putem nekakav covjek siromah, pa kad vidi sto nije nikada prije cuo ni vidio, donese po noci jedno gvozdje te razvrati halku na vratima i ponese, pa zapise:
– A vako cini koji nema!
AnonymousMarch 20, 2008 at 6:42 amPost count: 2088Docuo Coso od nekog kako je sultan poklonio Bosnu nekakvome krscanskome kralju, pa potrci kuci, te pripase sablju i izadje u carsiju, pa metnuvsi ruku na sablju,pocne vikati:
– Neka dodje sad taj kralj da primi nasu Bosnu!
– Ma bolan – odgovore mu – nece ni jedan silom ni na zor nego mu je cestiti sultan poklonio.
A Coso ce:
– Ako je i car dao, ja ne dam. Carev je Carigrad, a Bosna nam je napola, pa car neka gospoduje u Stambolu, a ja cu u Bosni, i lijepo mu stoji doklen se ja ne razljutim! – reko Coso na kraju i opasan sabljom otisao niz carsiju.
AnonymousMarch 26, 2008 at 3:48 amPost count: 2088Neki covjek za vrijeme Franje Josipa podnio je zalbu u Bec.Odgovor mu nikako nije dolazio,a prosle su nekolike godine kako im je poslao molbu. I on, sta ce, podigne se pravo u Bec, samom caru.
Kad je dosao Josipu i zalio se sto ne dolazi njegova zalba, car mu je rekao: “Uzmi vojsku i poredaj je u red. Onda napravi grudu snijega i podaj da gruda ide od vojnika do vojnika. I sta ce biti s grudom? Ona ce se istopiti. Tako je bilo i sa tvojom zalbom. Ona do mene nije ni dosla – istopila se.”
AnonymousApril 1, 2008 at 5:40 amPost count: 2088– Jesi li cuo, Hasim-beg, da je i Hadzi-beg promjenio boju?
– Kako?
– Uskocio u mladoturke!
– Nije cudo sinovce. Vidjider moju bradu, bila je crna ko
gavran,a sad je sva sijeda. Otkako i ona izblijedje, ja vise
boji nikakvoj ne vjerujem.AnonymousApril 4, 2008 at 6:12 amPost count: 2088Ruzno vrime zakacilo brata u sestre i bio hevtu dana i utuzio seki, a u nje bilo petero dice. Pa im mati rekla:
– Pivajte,dico: Pukli puti priko polja, more dajo kuci ioci.
Dica izasla, pa zapivala prid kucom:
– Pukli puti priko polja,
more dajo kuci ic.
Daidza izaso, pa zpivo:
– U nebu smrklo,u zemlji smrzlo.
Tako mi ovoga danka,
nema nam rastanka
do jurjeva danka!AnonymousJune 9, 2008 at 6:45 amPost count: 2088Jedan otac htio da ozeni sina vrlo mlada, on je htio da cuje savjet od jednog svog najmilijeg prijatelja, te podje k njemu i rece mu:
– Sta bi me sjetovao, moj po Bogu brate, bih li ozenio ove jeseni mog jedinka sina?– Ja, da sam stobom – odgovori mu – ne bih ni jos za koju godinu, dok dajbudi stece malo vise snage, a i pameti.
– Ti si covjek lud – odgovori mu otac. – Bolan, ja ga bas zato i zenim doklen je premlad i lud, jer ako moj sin stece pameti, nikad se nece ozeniti.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.