-
AuthorPosts
-
Anonymous
March 17, 2008 at 5:00 amPost count: 2088MUFTIJA SVRAKO
Nas muftija Svrako volio se saliti, pa ga jednom upita neko:
– Koliko si star, koliko ti je godina?
A muftija odgovori:
U vrijeme banjalucke vojne hod’o sam bos…
Anonymous
March 17, 2008 at 5:02 amPost count: 2088HODZU BRIJE NEVJEST BERBER
Jednoga dana ode Nasrudin-hodza da se brije, ali naidje na nevjesta berbera. Kadgod ovaj mahne britvom, zasjece ga pomalo. Nasrudin-hodzu sve muka hvata, suze mu sve lete preko lica, a iz ociju mu iskre skacu.
U tom se cuo neki cudnovat glas i neka larma spolja. Nasrudin-hodza zapita berbera kakva je to larma sto se cuje spolja, a berber pogleda kroz vrata, pa rece:
– Tu blizu nalbanti, pa potkivaju jednog vola.
– Ja sam mislio da nekoga briju – odvrati hodza.
Anonymous
March 17, 2008 at 5:11 amPost count: 2088Purkov post.
Jedna istinita anegdota, podsjeti me ova “Sto gluh ne cuje,to domisli”,samo sto sam ja cuo al nisam razumio,pa poso sakriti.
Razgovaram s jaranom na telefon,i ko i obicno ,pitanja:
-Sta ima,kako ste,imal’ sta novo?-Ma staro sve,samo sto smo sinoc imali salauku!
Salauka,…meni nepoznata imenica,al da prikrijem rekoh:-E bas fino i jestel’ se proveli?
Zasuti malo s one strane,a i meni bi sumljivo da nisam dobro odgovorio,pa mi kaze:-Nemas ti pojma sta je salauka!
Reko:-Mes’cini.
-Pa to ti je nevrijeme,kad vjetar cupa grane,obara crijep i to.
-Uuu,onda se niste dobro proveli.
Anonymous
March 17, 2008 at 5:12 amPost count: 2088Neki berber u svojoj berbernici zalijepio razbijeno okno na prozoru papirom. Naidju tuda djeca iz mekteba, te jedno glavom probije papir i rekne:
– Majstore, koliko je sahat?
A majstor udari mu jedan samar i odgovori:
– Evo sad jedan kucnu!
Anonymous
March 17, 2008 at 5:13 amPost count: 2088skaljicev post.
Mujaga i mujaginca zivjeli su u istoj kuci sa svojom dijecom,koja su vec bila odrasla,pa kada su htijeli da rade nesto u krevetu oni se dogovore,da nebi sta rekli bezobrazno,da kazu HAJMO PRATI VES…
I legli oni spavati kad Mujaga rece”hajmo zeno prati ves”..
a ona odgovori ”nemogu nesto mi masina neradi bas najbolje”
i tako pet-sest dana..
Sedmi dan mujaginca se okrene Mujagi pa ga pita”jeli Mujaga bil i ti prao ves”a on odgovori poslije duge stanke”OPRO SAM JA VES RUCNO”i okrenu se spavati….Anonymous
March 17, 2008 at 5:14 amPost count: 2088Nekoj starici rekose da ce je udati (naci joj muza), ali ako na vrhu one munare vidi iglu, a ona odgovori:
– Vidim iglu, ali ne vidim munaru.
Anonymous
March 17, 2008 at 5:17 amPost count: 2088Cigo nosio begu rucak, a prohtjelo mu se da i on okusu dobra jela. Nije znao kako da bega pita hoce li i on sa njim za sofru. Naposlijetku se dosjeti. Kad je pred bega stavio rucak, reci ce mu:
– Bego, eno i seiz pere ruke, hoce da s nama ruca.
Na to ce beg:
– Nek on pere. Operi i ti, ako hoces, ali necete ni jedan sa mnom za sofru!
Anonymous
March 17, 2008 at 5:18 amPost count: 2088Dvojica malih CIGA se vrzmala oko dzamijskog dvorista i oko cesme
pored nje,uto izbi hodza pa ih upita povisenim tonom:
JE LI VAS DVOJICA,JESTE LI VI UZELI ABDEST a oni ce uplaseno:
NISMO MI MAJKE MI HADJIJA NISTA UZELI rekose i otrca se niz mahalu….Anonymous
March 17, 2008 at 5:18 amPost count: 2088Ono mi ti neki seljani cuvsi od hodze da imaju citabi, podju u Sarajevo da kupe. Dosli u Sarajevo, pa nabasaju nekom bardakciji na ducan.
– Sta ce te? – veli im bardakcija.
– Ama, culi smo, duso si mi slatka, da imas citaba, pa da kupimo.
Bardakcija se desio poalcak, pa im negdje nahvata srsljenova, napuni jedan bardak njima i rekne:
– Evo ljudi, ponesite ove citabe kucama, svi se u jednu odaju zatvorite, a dobro nalozite, ama nikom ne dajte ni izaci ni uci, pa sve pucalo.
Oni plate i nagnu kuci. Dosli doma, pa se u jednoj muhtarevoj sobi zatvorili i sve onako ucinili kako im je trgovac nasihat ucinio. Suvise, jedan izvana cuvao vrata da ko ne unidje unutra. Otvore oni bardak, a srsljeni ih pocnu peckati, oni onog, oni onog, digla se graja.
Oni na vratima ne da izaci. Nekako jedva razlupaju vrata i izadju, pa vele:
– Vele, iako se namucismo, beli se i naucismo!
Anonymous
March 17, 2008 at 5:19 amPost count: 2088Razgovarali negdje seljaci oko Sarajeva o onom svijetu.
Jedan upita:
– Hoce li biti u dzennetu duhana?
– Nece – rece jedan.
A drugi ce:
– Hoce li biti u dzennetu Sarajlija?
– Hoce.
– Eh, Sarajlije ce njega nabaviti.
Anonymous
March 17, 2008 at 5:20 amPost count: 2088Dosao nekakav seljak na pazar u Sarajevo, pa posto je prodao nesto malo vune, ode u jedan ducan da kupi oku soli, te upita ducandziju:
– Posto prodajes oku soli?
– Kao i svakome – odgovori mu – po trideset para.
– Ma zasto, bolan, po trideset, kad je u Mostaru oka po dvadeset i pet para?
– A ti hajde u Mostar! – odgovori mu ducandzija.
Seljak, za inad onoga ducandzije, vrati se kuci bez soli, pa sutradan osamari konja, uzjase, te pravo u Mostar i kupi oku soli.
Kad se peti dan vratio kuci, upita ga zena:
– Gdje si bio, bolan, ovoliko dana?
– U Mostar sam hodio da kupim oku soli za inad ciganskog ducandzije Sarajlije, koji htjese da mi zalukavi pet para!
Anonymous
March 17, 2008 at 5:20 amPost count: 2088Nekakav covjek bio bolestan i vec se vidjelo da mu se priblizuje posljednji cas. Njegova zena cesto je govorila: “Voljela bih da ja umrem nego da mi umre alijaga. Sta bih ja bez njega!?”
To docuje nekakav saljivdjija, pa jednog dana pokuca na vrata onog bolesnika. Zena ga pusti, a on podje u njegovu sobu govoreci: “Ja sam Azrail, pa sam dosao da ti dusu uzmem”.
Zena cuvsi to, poce vikati:
“Azrailaga, tamo je Alijaga! Azrailaga, tamo je Alijaga…”
Anonymous
March 17, 2008 at 5:21 amPost count: 2088Mustajbeg obicavao svaki dan lojem mazati brkove kad bi isao u kafanu, te bi se onda hvalio kako je dobro rucao. Dosavsi tako jednom po obicaju u kafanu, stade trljati masne brkove i hvaliti se jednom prijatelju:
– Ih, prijane, sto sam ti danas mastan burek okrkao! Ama ha, pravi burek! Sve maslo kipi!
Uto utrca u kafanu njegov sin i povika:
– Babo, babo, velika se steta desila! Izjela macka svijecu sto mazes brkove kad u kafanu ides.
Anonymous
March 17, 2008 at 5:22 amPost count: 2088Jednog seljaka neznalicu uvijek bi seoski hodza napado sto nezna islamskih sartova, a on, tikvan, nikad da nauci. Jedanput se opet sreo s hodzom, i posto ga hodza izruzio, on se vrati kuci vrlo snuzden. U putu ga sretne jedan znanac, pa ga pita sto je tako snuzden.
– Hodza me vazda ruzi – odgovori neznalica. – I sad me je pitao islamske sarte…
– Pa jesi li kazao da ih je pet.
– Sta zboris ti? Govorio sam da ih ima i deset, pa opet uzalud!
Anonymous
March 17, 2008 at 5:23 amPost count: 2088Nekad u davna vremena, kad je putovanje na hadz dugo trajalo, kad se kopnom islo, na konju ili pjeske, jednom hadziji na povratku nestalo para.
Ostao je u putu sam, pa na cestu gleda jednog slijepog prosjaka koji je sjedio u hladu, a pred njim nesto novaca koji su mu bacali prolaznici.
Kako nije bilo nikog na vidiku, hadzija se prikrade prosjaku, cucne prema njemu i poce kupiti objema rukama novac.
Prosjak osjeti da mu neko krade novac, pruzi ruku, uhvati obje hadzijine ruke i zavice:
– Ne, hadzija, ako Boga znas!
– A otkud ti znas da sam ja hadzija?
– Znam, svak grabi jednom rukom, a hadzija obadvjema.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.