Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
 • Author
  Posts
 • Mustafa
  Participant
   Post count: 8282

   APEL ZA POMOĆ

   Amiru je naša pomoć potrebna!

   Kada čujem riječ beskućnik sav se naježim. U mislima sa često zapitam: Mili Bože kako li je ovim ljudima, gdje spavaju, šta jedu? Teško je to zamisliti, i nekakva jeza me prođe cijelim tijelom. Čovjek ne može da ostane ravnodušan. Da li im društo i zajednice mogu pomoći i koliko.. A onda me posebna jeza uhvati kada skoro od jednog dobrog Rogatičanina primih poruku gdje me upoznaje sa teškom sitauacijom jednog našeg sugrađanina i između ostalog u tekstu provuče se ta famozna riječ beskućnik.

   Ovog puta se naježih više nego i obično, i evo ta jeza me još uvijek nije prošla..

   Amir Salihović..

   Ma nije valjida??!!!

   Momak iz naše čaršije. Veseljak, omiljen u društvu, šaljivđija.

   Amir je 1967 godište. Osnovnu i srednju školu završio u Rogatici. Zaposlio se u TPR, imao porodičnu kuću na izlazu iz Rogatice prema Sastavcima. Mislio je Amir kao i večina Rogatičana da će mladost, ženidbu, veselja pa i starost dočekati u Rogatici u svojoj kući sa svojima.. Ali život ne piše romane i na tom trnovitom putu se dešavaju stvari koje želimo ali i one koje ne želimo.

   Dođe 1992 godina. Dođe agresija na našu domovinu na naš grad. Amir se odmah priključi Armiji BiH. Cijeli rat je proveo u Goraždanskom okrugu. Bio je u diverzantskoj četi, učestvovao u mnogim akcijama. Babo mu je 1992. godine uhvaćen od strane agresorskih vojnika i biva svirepo ubijen u živom štitu na Duljevcu kod Rogatice. Imao je 58 godina života. Porodićna kuća mu je zapaljena 1992. godine i ni do danas nije obnovljena. Poslije rata 2001 godine mu umire majka i on ostaje sam, da se snalazi kako zna i umije.

   Radio je u mnogim privatnim firmama, onako sezonski, ali nikada za stalno…

   Neki dan razmjenih par riječi preko fb sa Amirom a opet preko ovog našeg Rogatičanina.

   Naravno da nikom nije jednostavno, niti svijedno da se ljudi, sugrađani pa i društvo javno upoznaju sa njegovim privatnim životom, teškim životom. Niti mu je svijedno, niti je drage volje pristao na ovo, ali jednostavno je došao do ivice.

   Dalje nema!

   Čujem da spava gdje stigne, po tramvajima, haustorima, podrumima a ljeti po parkovima. Dotako je dno i traži pomoć. Ne traži ni milostinju ni sažaljenje, to mu neda njegov ponos.

   Traži pomoć Rogatičana.

   Traži pomoć dobrih ljudi.

   Ako imate neku vikendicu, ili kućicu ili viška sobu da mu ustupite na korištenje da se ne smrzne na ovoj zimi…

   Ako imate bilo kakvu potrebu za radnom snagom traži da ga pozovete, voli raditi i ne bježi od toga…

   Dobri ljudi, vi koji ovo budete čitali ne dozvolimo da se ovom čovjeku nešto desi, obezbejdimo mu bar jednogodišnju kiriju u nekom sobičku na periferiji Sarajeva, gdje će Amir imati svoj DOM.

   Svoj krevet i toplu peć, a za hranu će se snaći.

   On ne traži mnogo.

   Ako mu se nađe taj sobičak, naći će se neko ko u podrumu ima neki stari kauč, televizor, peć..

   Pokažimo da smo humani, pokažimo da imamo srca i razumjevanja za probleme naših Rogatičana…

   Rekao sam mu da izvadi račune kako bi mu ljudi dobre volje mogli pomoći uplatama na iste. Poslušao me. Adresa koja stoji na ovim papirima je adresa koja mu je i na ličnoj karti, a nekada davno dok je bio u mogučnosti da plaća na toj adresi je bio podstanar…

   KONTAKT telefon Amir Salihović: 061 017 737

   Žiroračuni za uplate:

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282

    KOMANTARI sa stranice i sa fb:
    1 svedjanin 17-01-2015 16:26
    Ovaj covjek, borac, trba trajno, a ne privremeno rjesenje, boracke organizacija koja izgleda stiti samo svoj komandni kadar, trbala bi malo povesti racuna i o obicnim borcima, ako oni ne mogu ili nece, onda bi to trebao da uradi organ za cocijalni rad, kad ima para u budzetu za “lazne odvojene zivote”onih koji sigurno manje doprinose ovoj Zemlji nego Salihovic, trebalo bi biti i za njega.
    Sto se sakupljanja novaca tice, to bi mogli uraditi, ali da platimo advokata koji ce se pobrinuti da on dobije to sto mora dobiti.

    Teva 19-01-2015 11:45
    Preneseno sa facebook iz grupe rogatica.com tj. produzene ruke ove lijepe nase web stranice:

    Nedim Cengic Teva
    Dobri nas Amci, nesmijemo te ostaviti na cjedilu mi tvoja raja sa dzade, mi koje si uvijek razveseljavo i do suza u smijeh nagonio tvojim zafrkancijama. Nikad kod tebe nije bilo na ozbiljno, nikad do evo sad… Zato rajo nasa draga Rogaticka, dajte da se udruzimo i pomognemo naseg Amira… Europo javite se meni da izbjegnemo troskove bankovnih provizija a ja cu odmah prikupljeno proslijediti… Alija, kako znas trazi kakve sobe da ga smjestimo makar dok je ovih mrazeva i dok nenadjemo neko adekvatno rjesenje. Rajo imal ko bilo kakvu ideju za privremeni poso pa makar to bilo mjesto nocnog cuvara ili sta slicno. Imal kakva ideja da bi mogo necim trgovati pa da mu kupimo robu za pocetak…
    Jučer u 0:09 · Uređeno · Like · 4

    Alija Vukas
    Cuj se molim te sa Asimom Alagicem, on ga moze zaposliti u moju firmu jer je dobar sa mojim direktorom. Za stan gledam pa cemo sutra utvrditi za sigurno
    Jučer u 0:04 · Ne sviđa mi se · 3

    Damir Sehic Ovom čovjeku moramo pomoći,ja ga poznajem kao veoma dobrog i poštenog našeg Amira..
    Jučer u 1:25 · Like

    Damir Sehic
    Kntaktiro sam sa Munirom Đzabijom,proćit ala je ovaj tekst i pozvaće Amira mislim da može naći posao za Amira da radi,znam da je radnik i da hoće sve raditi tako sam joj rekao,takođe i moj amiđić Muharem Harki Šehić će pokušati nešto organizovati.
    Jučer u 5:33 · Ne sviđa mi se · 3

    Nedim Cengic Teva
    Svaka cast.
    20 h · Like

    Nedim Cengic Teva
    Prvih rezultata evo vec imamo, sucur Allahu dragom i dobrim ljudima. Amira je privremeno tj. na 3 hefte zbrinula i uzela sebi porodica Vukas tako da sad ima gdje spavati i sta jesti. Javio mi se i jedan nas dobri sugradjanin koji ce se za 3 hefte sresti sa Amirom i u dogovoru moguce mu dati privremeni smjestaj sto bi znacilo na nekoliko mjeseci a moguce i duze. Ja sam sa moje strane dao garanciju da je Amir fin i cestit. Na vise strana se pokusava naci mu kakvog posla pa makar i privremenog… E sad stigose prijedlozi da ga pokusamo i dugorocno stambeno zbrinuti. Pa tako recimo da vidimo imal gdje kakve devastirane kucice il garsonjerice do recimo dvadesetak hiljada konvertibilnih maraka. Onda bismo se organizovali svi da prikupimo potrebna sredsta i Amira smjestili. Naravno u obzir dolaze i mjesta oko Sarajeva. Pa nas dobri narode pomozite i dajte kakvu ideju ako znate… Hvala svima, selam i pozdrav ma gdje bili…
    1 h · Uređeno · Like · 4

    Mustafa
    Participant
     Post count: 8282

     Mustafa 19-01-2015 18:26
     Evo nakon dva dana APELA imamo vec rezultate:
     1. Alija Vukas je primo Amira na tri sedmice kod sebe

     2. Javila su se dvojica nasih sugradjanina koji su voljni Amiru ustupiti svoje stambene prostore (jedan od njih mu daje vikendicu na koristenje a drugi dio kuce) Amir ce vidjeti u narednim danima sa ovim nasim sugradjanima o ovim ponudma i nadamo se da ce se jedna od njih i realizovati

     3. Jedan nas sugradjanin je opet razgovarao sa svojim direktorom i postoji mogucnost da Amira zaposli kao nocnog cuvara u svojoj firmi to je neka stalna plata od nekih 600 KM. I ovo bi se moglo znati u narednih par dana..

     4. Dobili smo i par ideja da se Amiru proba pomoci – tako sto bi se svi angazovali u svojim sredinama i probali sakupiti nekih 20-tak hiljada maraka – za sta se moze kupiti neka garsonjerica ili neka manja kucica (Ilijas, Hadzici, Hrasnica, Vogosca itd). Pa dobri nas narode evo u ovoj grupi nas ima blizu 2000. Da nas samo 200 da po 100 KM rijesili bi Amirov problem, a ucinili bi veliku stvar..

     Mustafa
     Participant
      Post count: 8282

      5 Teva 21-01-2015 16:13
      Preneseno sa facebook iz grupe rogatica.com tj. produzene ruke ove lijepe nase web stranice:

      Nedim Cengic Teva
      Evo mi se javila i nasa Rejhana, hvala joj:……….. ……..
      Cao Teva, opet ja. Jucer sam bila sa Fudom i Zoloticem pozdravljaju. Oni bas nisu znali za Amira kazu da je bio kod njih prije 3 godine. Zacas su skupili oko 100 KM pa ce moja sestra Jasmina uplatiti za 2 do 3 dana, tako su rekli dok jos vide sa nekim. Znamo da to nije mnogo ali je halal i za pocetak. Javni se i poselami svoje, moja mama kaze vidi ciji je i roditelji su mu bili fini…
      Jučer u 19:48 · Uređeno · Like

      Nedim Cengic Teva
      Evo cujem da je i Elvira dostavila preko Alme $50 nasem Amiru a leglo je i par uplata na racun. Hvala vam nas dobri narode i nadam se da cemo se odazvati i pomoci u sto vecem broju… A mi i dalje radimo na Amirovom zaposlenju i privremenom smjestaju na malo duzi period. Ima dobrih naznaka… Ako akcija pomoci nasem Amciju bude isla dobro onda razmisljamo o dugorocnom rjesenju stambenog pitanja, odnosno kupovini kakve devastirane kucice ili garsonjerice, ako Bog da… Na kraju cemo, kao i uvijek do sada, izaci sa spiskom svih onih koji budu pomogli. Selam i pozdrav nas dobri narode ma gdje bili.

      0 #4 webmaster 21-01-2015 14:32
      Lijepe vijesti … humanitarna organizacija Most_Bro iz Danske ce ucestvovati u nasoj akciji sa 2500 DKK (oko 335 Eura) najtoplije se zahvaljujem Faruku i svima u odboru koji su nam izasli u susret, idemo polahko naprijed

      Mustafa
      Participant
       Post count: 8282

       .SPISAK UPLATA DO SADA:
       1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
       2. Elvira 78,82 KM
       3. Omeragic Dijana 50 KM
       4.Aida Ajanovic 50 KM

       Mustafa
       Participant
        Post count: 8282

        5. Most-Bro 2500 DKK
        6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK

        Mustafa
        Participant
         Post count: 8282

         SPISAK UPLATA DO SADA:

         1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
         2. Elvira 78,82 KM
         3. Omeragic Dijana 50 KM
         4.Aida Ajanovic 50 KM
         5. Most.Bro 2500 DKK
         6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
         7. Aksamija Haris 400 DKK

         Mustafa
         Participant
          Post count: 8282

          SPISAK UPLATA DO SADA:
          1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
          2. Elvira 78,82 KM
          3. Omeragic Dijana 50 KM
          4.Aida Ajanovic 50 KM
          5. Most.Bro 2500 DKK
          6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
          7. Aksamija Haris 400 DKK
          8. Hodzic Sejdo 200 DKK

          Mustafa
          Participant
           Post count: 8282

           SPISAK UPLATA DO SADA:
           1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
           2. Elvira 78,82 KM
           3. Omeragic Dijana 50 KM
           4.Aida Ajanovic 50 KM
           5. Most.Bro 2500 DKK
           6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
           7. Aksamija Haris 400 DKK
           8. Hodzic Sejdo 200 DKK
           9. Hodzic Mevludin Memo 200 DKK

           Mustafa
           Participant
            Post count: 8282

            SPISAK UPLATA DO SADA:
            1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
            2. Elvira 78,82 KM
            3. Omeragic Dijana 50 KM
            4.Aida Ajanovic 50 KM
            5. Most.Bro 2500 DKK
            6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
            7. Aksamija Haris 400 DKK
            8. Hodzic Sejdo 200 DKK
            9. Hodzic Mevludin Memo 200 DKK
            10. Fejzic Abdulah 500 DKK

            Mustafa
            Participant
             Post count: 8282

             SPISAK UPLATA DO SADA:
             1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
             2. Elvira 78,82 KM
             3. Omeragic Dijana 50 KM
             4.Aida Ajanovic 50 KM
             5. Most.Bro 2500 DKK
             6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
             7. Aksamija Haris 400 DKK
             8. Hodzic Sejdo 200 DKK
             9. Hodzic Mevludin Memo 200 DKK
             10. Fejzic Abdulah 500 DKK
             11. Irma Turohan 30 eura

             Mustafa
             Participant
              Post count: 8282

              SPISAK UPLATA DO SADA:

              1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
              2. Elvira 78,82 KM
              3. Omeragic Dijana 50 KM
              4.Aida Ajanovic 50 KM
              5. Most.Bro 2500 DKK
              6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
              7. Aksamija Haris 400 DKK
              8. Hodzic Sejdo 200 DKK
              9. Hodzic Mevludin Memo 200 DKK
              10. Fejzic Abdulah 500 DKK
              11. Irma Turohan 30 eura
              12. Fejzic Mustafa 500 DKK

              Mustafa
              Participant
               Post count: 8282

               SPISAK UPLATA DO SADA:

               1.Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
               2. Elvira 78,82 KM
               3. Omeragic Dijana 50 KM
               4.Aida Ajanovic 50 KM
               5. Most.Bro 2500 DKK
               6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
               7. Aksamija Haris 400 DKK
               8. Hodzic Sejdo 200 DKK
               9. Hodzic Mevludin Memo 200 DKK
               10. Fejzic Abdulah 500 DKK
               11. Irma Turohan 30 eura
               12. Fejzic Mustafa 500 DKK
               13.Teva i Esma 50 Eura

               Mustafa
               Participant
                Post count: 8282

                SPISAK UPLATA DO SADA:
                1. Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
                2. Elvira 78,82 KM
                3. Omeragic Dijana 50 KM
                4. Aida Ajanovic 50 KM
                5. Most.Bro 2500 DKK
                6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
                7. Aksamija Haris 400 DKK
                8. Hodzic Sejdo 200 DKK
                9. Hodzic Mevludin Memo 200 DKK
                10. Fejzic Abdulah 500 DKK
                11. Irma Turohan 30 eura
                12. Fejzic Mustafa 500 DKK
                13. Teva i Esma 5o eura
                14. Dzebo Avdo 100 KM

                Mustafa
                Participant
                 Post count: 8282

                 SPISAK UPLATA DO SADA:

                 1. Raja sa pijace Grbavica – uplatila Jasmina 120 KM
                 2. Elvira 78,82 KM
                 3. Omeragic Dijana 50 KM
                 4. Aida Ajanovic 50 KM
                 5. Most.Bro 2500 DKK
                 6. Kazic Nezira – Neska sa djecom 400 DKK
                 7. Aksamija Haris 400 DKK
                 8. Hodzic Sejdo 200 DKK
                 9. Hodzic Mevludin Memo 200 DKK
                 10. Fejzic Abdulah 500 DKK
                 11. Irma Turohan 30 eura
                 12. Fejzic Mustafa 500 DKK
                 13. Teva i Esma 50 eura
                 14. Dzebo Avdo 100 KM
                 15. Tantula Samir i Zehra 100 Eura

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.