mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Najbolji sportisti u 2009: Edin Džeko i Larisa Cerić
  datum objave: 17. 12. 2009
  sarajevo.co.ba

  Najbolji sportisti BiH 2009

  Sinoć su proglašeni najbolji sportisti Bosne i Hercegovine u 2009. godini, prema izboru Nezavisnih novina i BHRT.

  Titule najboljih su ponijeli džudo reprezentativka BiH Larisa Cerić i fudbalski reprezentativac BiH Edin Džeko.

  Drugo mjesto kod sportistkinja pripalo je karatašici Arneli Odžaković, a trećeplasirana je odbojkašica Sandra Mitrović, dok je u konkurenciji najboljih sportista, drugo mjesto pripalo je fudbaleru Zvjezdanu Misimoviću, a treće atletičaru Hamzi Aliću.

  Za najbolju ekipu Bosne i Hercegovine u 2009. je proglašena fudbalska reprezentacija BiH, a za najboljeg trenera Miroslav Ćiro Blažević.

  Irma Balijagić-Adler, najbolja bosanskohercegovačka bokserka je dobila priznanje za razvoj sporta – sportska ličnost godine. Nagrada za razvoj sporta – sportski gest godine je u rukama Danijela Šarića, rukometaša Barcelone, dok je posebna nagrada za razvoj sporta posthumno dodijeljena Milošu Mrdiću, nekadašnjem džudo reprezentativcu Bosne i Heregovine koji je prerano izgubio život.

  Najperspektivniji sportista je fudbaler Nemanja Bilbija, dok je najperspektivnija sportiskinja stonoteniserka Emina Hadžiahmetović.

  Nagrade za životno djelo su dobili, Radoslav Savić, Josip Katalinski, Muhamed Latifagić, te posthumno Ivica Bačić.

  Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, proglašen je za najuspješnijeg sportistu invalida, a nagrada za najbolju ekipu u sportu invalida je dodijeljena reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

  Nagrade za fair-play su dodjeljene navijačima BiH i navijačkim grupama koje su u 2009. godini svojim navijanjem i ponašanjem na tribinama podržali fair-play na sportskim terenima u i van BiH