Anonymous
  Post count: 2088

  Župljanin se nada spomeniku, a ne kazni

  Nakon što je 11. juna spektakularno saopćeno da je, u saradnji obavještajnih agencija Srbije i s područja Republike srpske, pa čak CIA-e i nekih drugih obavještajnih organizacija, uhapšena osoba za koju se vjerovalo da je dugo traženi optuženik za ratne zločine Stojan Župljanin, te provedene DNK analize i tvrdnji uhapšenog da se zove Branislav Vukadin, u ponedjeljak je sa klupe za optuženike Haškog suda uhapšeni potvrdio da je Stojan Župljanin, rođen 1951. godine u jednom, kako je rekao, “pitomom selu” udaljenom 40-tak kilometara od Banje Luke.
  Međutim, umjesto izjašnjavanja o krivnji po optužnici koja ga tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima Bosanske krajine, Župljanin je odabrao mogućnost da se o navodima optužnice izjasni za 30 dana, izvještava dopisnik VoA-e.

  Nekadašnji šef policije u Banjoj Luci, optužen pored ostalog za istrebljenje, ubistva, okrutne postupke, deportacije, bezobzirno rušenje naselja, kulturnih i vjerskih objekata rekao je kako se nada da će mu na kraju procesa umjesto kazne biti podignut spomenik u centru Banja Luke koji će biti simbol prijeratnog suživota naroda u Bosni i Hercegovini.

  Optuženi Župljanin je odbio sugestiju sudija da na zatvorenom dijelu pojavljivanja pred ICTY-em saopći mjesto svoga prebivališta. Umjesto toga on je izrazio želju da javnost zna: “Moja poslednja adresa je Banja Luka, Ulica Stevana Markovića broj 3”.

  Za 30 dana, dakle, treba očekivati novo pojavljivanje Stojana Župljanina pred sudom i njegovo izjašnjavanje o krivnji, odnosno o navodima optužnice.

  (FENA)