Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  ROGATICA:

  Iz Vlade RS traže da se reducira saradnja sa stranim i institucijama iz Sarajeva

  Pompezna obećanja Vlade RS o ulaganju 200 miliona KM u razvoj istočnog dijela RS za općinu Rogatica samo su prazna priča, kazao je za „Avaz“ načelnik ove općine Tomislav Batinić.

  – Od Vlade RS, iz sredstava dobijenih privatizacijom Telekoma, Rogatica nije dobila ni marke. Svi smo, kad smo uvodili telefone, plaćali 1.500 do 2.000 KM, danas je to neko prodao i nama obećava kako će u istočni dio uložiti 200 miliona. Volio bih da je ijedna opština oko nas dobila te pare, pa iako Rogatica nije – ističe Batinić.

  Općina Rogatica kandidirala je projekte u vrijednosti od oko osam miliona KM, a prioritet je sanacija vodovodne mreže i dovođenje vode sa izvorišta 13 kilometara od grada, čime bi se ostvarile uštede od oko 200.000 KM godišnje, koliko se plaća struja za pumpe na sadašnjem vodozahvatu u Iličini.

  – Građani se više ne mogu lagati, a premijer i zvanično kaže da sve opštine koje nemaju vlast SNSD-a ne mogu računati na pomoć. To je žalosno – kaže Batinić.

  Umjesto pomoći iz Vlade RS stigla je opomena da se reducira saradnja sa stranim i institucijama iz Sarajeva.

  Smeta im SERDA
  Banjoj Luci posebno smeta članstvo Rogatice u Sarajevskoj ekonomskoj razvojnoj agenciji, odnosno činjenica da je Rogatica bliža Sarajevu nego zgradi Vlade, vrednijoj od cijele istočne RS i obećanih 200 miliona.

  – Vlada insistira na zabrani dalje saradnje sa razvojnim agencijama u BiH, pored ostalih i sa SERDA-om. Mi sa SERDA-om radimo dugo, imamo pozitivno iskustvo i sigurno ćemo nastaviti saradnju – pojašnjava Tomislav Batinić.

  (Dnevni Avaz)