detektiv
Participant
  Post count: 53

  [b]IZJAVE SVJEDOKA

  Izvod iz izjave br. 1834/93 – Rogatica

  Zbijeg zena i djece strpali su u kuću B.G. u dvije prostorije, starije zene u kuhinju, a djevojke i mlađe zene u sobu. Pred kućom strazu su čuvali P.Lj. i N.N. četnik zvan “N.” (sam je rekao da je iz Zenice, ali da je dosao braniti očevo ognjiste, a da je zenu i djecu evakuisao u Srbiju).

  Augusta 1992. god. uveče, na vrata sobe, gdje su bile mlađe zene i djevojke, dosla je neka starija zena i rekla B. da je zovu strazari da izađe van kuće. Pred vratima kuće P.Lj. je rekao B. da se obuje da bi je vodio muzu na Gučevo. Međutim, on ju je odveo na drugi sprat iste kuće gdje joj je u jednoj sobi naredio da se skine sto je ona odbila. Tad je P. repetirao pusku i rekao da će je on skinuti silom. Zaprijetio joj je da ne plače i ne viče. Otkopčavajući slic hlača pitao ju je “Jesi li se ikad s Vlahom …?”. Gurnuo ju je na lezaj i izvrsio akt silovanja, ali bez bilo kakvog drugog fizičkog maltretiranja. Tad je rekao da se obuče, vrati u prostorije i da zovne M., udovicu srednjih godina. M. je odveo na sprat četnik po nadimku “N” iz Zenice. B. tvrdi da se M. vratila nakon sat vremena, ali da nije htjela reći da je silovana.

  Augusta 1992. godine ujutro, zene i djeca iz kuće, potrpani su u autobus u koji je usao R.K. i pitao “Je li ko silovan?”, na sto su zene sutjele, a R. je rekao : “Imamo mi ljepotica u skoli, vi nam ne trebate”. Autobusom su dovezene do skole u Rogatici gdje su dosle dvije djevojke Srpkinje N.N. koje su popisale djecu i zene i mjesta gdje im se sad nalaze muzevi i rekle da će doći ujutru naglasavajući da imaju noć da razmisle da li će preći sa Islama na Pravoslavlje. Međutim, rano ujutro, četnici su naredili ukrcavanje u kamion “Upitrans-a” koji je vozio E.M. Iz luksuznog auta “zastava 101”, nepoznati četnik iznio je petomjesečnu bebu i dao je muslimanskim zenama na kamion govoreći da su je oni nasli izgubljenu u sumi. Kamionom su ih dovezli na Hresu, naredili da siđu sa kamiona i krenu prema Sarajevu. [/b]