detektiv
Participant
  Post count: 53

  Evo kako se 1992 godine „bratski „ dijelila Rogatica, zbog cega je poceo rat u Rogatici i kako je lijepo bilo onima koji su se nasli u Srednjoskolskom centru. Mila Ujica nije bilo stid lagati i nakon deset godina iako tada nije morao lagati.
  I to je jedna od srpskih istina.

  [color=#0000FF]Justice report

  ”Bratska podjela” u Rogatici
  22 mart 2006 Svjedok odbrane Dragoja Paunovica iznio detalje o “sporazumu” o podjeli teritorije i ustanova u Rogatici po nacionalnoj osnovi. Kraj iznosenja dokaza odbrane ocekuje se 7. aprila.

  Prema izjavama dvojice svjedoka odbrane, Mileta Ujica i Gorana Kozica, optuzeni Dragoje Paunovic bio je clan rogatickog bataljona 1992. godine i ucestvovao u bitkama na podrucju opcine.

  Mile Ujic, koji je 1992. godine bio nacelnik vojnog odsjeka, svjedocio je u srijedu o postojanju “sabirnog centra” u Rogatici. Govoreci o periodu prije samog pocetka rata, Ujic je spomenuo i “sporazum” koji su postigli vijecnici Skupstine opcine Rogatica o “podjeli teritorija i ustanova” po nacionalnoj osnovi u ovoj opcini.

  Kako je ispricao, geodeti su pomogli vijecnicima da oznace teritorije, a potom je izvrsena podjela na muslimanske i srpske djelove.

  “Mozda ce to nekome sada biti smijesno, ali mi smo to uradili po nalogu politicara. Fizicki smo podjelili zgradu policije i zgradu opcine. U policiji, Srbi su ulazili na glavni, a muslimani na nekadasnji sporedni ulaz. Bili smo jedni uz druge, skupa, a odvojeni. Podjelili smo i teritorijalnu odbranu i odvojeno patrolirali kroz sela. Mi smo bratski sve podjelili na dva dijela,” rekao je Ujic.

  Potvrdio je i da je u Rogatici 1992. godine u zgradi Srednje skole oformljen “sabirni centar”. “Megafonom su pozivali civile da napuste grad” rekao je Ujic u sudnici, tvrdeci da je cilj bio pomoci civilima i “osloboditi grad”.

  Ujic je rekao da je licno obisao zatocenike, medju kojima je bilo i njegovih prijatelja svih nacija. “Pitao sam ih da li ima nekih problema. Svi su rekli u glas, Mile, nema. Nama je ovjde lijepo, niko nas ne maltretira, hrana je dobra, samo nemamo cigara.”[/color]