Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Na ovoj slici su osobe koje su ovi malo stariji sigurno poznavali. Zato cu za ove mladje napisati mozda nesto malo siri opis jer nalazim da su njihovi zivoti bili vrlo interesantni.
  Pocecu redom sa lijeva na desno. Inace svi na slici su rodbinski povezani.
  Prva sa lijeve strane je Mubera (Hadzihasanovic) Nalbantic, supruga Seje Nalbantica. Mubera je bila peta po redu Sejina zena i ujedno i posljednja koja je eto uspjela da zadovolji visoke kriterije. Naravno Sejo je bio ljepuskast momak, jedinac u majke pa samim tim je imao sve sto bi pozelio. U ono vrijeme, sjecam se dobro , imao je biciklo, specijalku kako smo mi to tada zvali. Pravi sportski bicikl sa vise brzina. Vrlo cesto sam u njegovoj avliji obilazio oko bicikla i cudio se toj tehnici. Pored toga sto je Sejo bio dobar knjigovodja bavio se on i drugim stvarima. Imao je u to vrijeme fotoaparat pa se bavio i slikanjem. Poslije bicikla je naravno, dosao motor, moped. Sve sto bi Sejo pozelio dobivao bi odmah. Ostace u historiji zapisano da su jedini Rogaticani koji su ucestvovali u atraktivnim sestoseptembarskim mototrkama bili Mustafa Pavica, Rasim Kapo a.r. i Sejo Nalbantic. Takmicio se Sejo u toj nizoj klasi do 125 kubika pa je nama djeci to izgledalo smijesno u odnosu na ove vece klase gdje je Mujica bio dugogodisnja rogaticka legenda. Tu legendu je potamnio Mario Kosic , visestruki prvak Jugoslavije, koji jedne godine dodje, osvoji sve nagrade i ostavi cak i Mujicu dva – tri kruga u zaostatku. Mislim da mu to Rogatica nikad nije oprostila pa i u meni se jos uvijek javlja ljutnja kada se toga sjetim, kako je to on mogao nasem Mujici da uradi.
  Bilo je neuobicajeno da se neko u to doba toliko puta zeni. Svidjale su se Seji njegove zene ali koliko se ja sjecam prevelika ljubav njegove majke prema svom jedincu je najvjerovatnije bila jedna od prepreka da su dolazile i odlazile Sejine zene. Prva bijase Almasa a.r. , u to vrijeme pjevacica, koja ce se kasnije udati za Sefika Cohodara a.r. i izroditi mu djecu.

  Pored Mubere je Lutvaga a.r., Sejin otac. Bio je to vrlo vrijedan covjek koji je odrzavao svoje imanje i vrlo odgovoran prema svojoj porodici. Redovno je isao u dzamiju, uvijek uredan u odijelu i sa svojom francuskom kapom na glavi, bas kao ovdje na slici. Lutvaga je slabije cuo pa se moralo malo glasnije sa njim razgovarti. Uvijek bi negdje zurio, i kao da ga sada gledam, podigao bi ruku u pokretu sto bi znacilo da te je vidio i da te pozdravlja a onda bi produzio dalje svojim poslom. Lutvaga se dva puta zenio. Prva zene mu je veoma rano umrla a sa njom je Lutvaga dobio svog prvog sina, Zijada Nalbantica, zubotehnicara.

  Pored Lutvage je Aisahanuma, Lutvagina druga zena. Aisahanuma je bila posebne naravi i nastojala je da bude najcesce po njenom. Imala je ona i dobrih osobina pa je bila i voljena i postovana. Zena koja je znala sta hoce i uglavnom je uvijek dobivala ono sto je zeljela. Zagledala se Aisa u Lutvagu i prije njegove prve zenidbe . Vrlo cesto je pricala kroz smijeh sa mojom rahmetli nenom kako je ona sebi rekla da ce Lutvaga biti njen kad- tad. Sudbina je htjela da i bude tako. Cekala je ona i docekala svog Lutvagu. Inace Lutvaga je bio brat moje pranene Naze a.r., Nedzibhanumine majke.

  Slijedece na slici su sestre Nedziba i Behka. Nedziba, moja nena je ostala sa petoro male djece poslije rata. Moj djedo je ubijen 1941. godine na gorazdanskom mostu. Behka se nije nikad udavala i dva puta je isla na hadz.

  Pored Behke a.r. je Dzevad Eminagic o kome sam vec pisao i na naslovu. Jedini prezivjeli sa klanja na gorazdanskom mostu 1941. godine.
  Pored njega je supruga Hajra, sestra Nedzibina i Behkina. Vrlo energicna zena i znala je autoritativno presjecati stvari tako da su se svi uglavnom povlacili kada bi ona pokadkad zustro reagovala. Inace zena koju smo svi postovali i voljeli. I dan danas , iako je prevalila 80- tu cita bez naocala sto je za mene bilo veliko iznenadjenje jer ja bez cvikera ne mogu ljudski ni slike vidjeti.

  I kao zadnji ostao je Faruk. Mladji sin Dzevada i Hajre. Neplanirano dijete, pokasno dosao na svijet ali je bio atrakcija citave porodice. Sa dvije godine je pusio na minderluku sa svojom rahmetli nenom Sifehanumom a stariji brat Meho mu je morao prziti meso na plati sporeta kada god bi mu prahnulo. Inace sada je Faruk susta suprotnost onog Faruka iz mladjih dana. Porodican covjek koji se brine o svemu i skoro neprimjetan za okolinu.