Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Pjesma “Sunce bi sjalo, sjati ne moze” je nastala po istinitom dogadjaju pa samim tim ima i posebnu vrijednost. Miljenko Jergovic je u svojoj knjizi “Insallah Madona Insallah” ispricao dogadjaj na osnovu kojeg je pjesma nastala.
  Slijede citati iz knjige:

  …“Ibrahim-beg je bio ucen covjek, hafiz, narod veli i evlija. Ja ne znam je li bio evlija , ne bi se to ni za koga usudio reci, jer kako bi ja, mali Boziji crv, mjerio neciji evlijaluk. Ali, eto, narodu se i to moze, nece Allah cijeli narod u dzehennem slati ako pogrijesi, pa neka narodu i bude.Ibrahim-beg bjese docekivan kao evlija. Za turskoga vakta se nije previse uznosio u svoj nam, ili, ne daj Boze, oholio. Bio je skroman, taman kao sto pametan covjek jest kad vidi da ga svi postuju pa se nema oko cega kopisiti…”

  …“Za turskog vakta Ibrahim-beg, koliko je meni poznato nije cinio zapise. Ko god bi mu trazio, uputio bi ga da redovno klanja i da u srce zaviri, pa ukoliko je u srcu cisto, milostivi Allah ce pomoci da i u zivotu bude bolje. Ali cim je dosla Austrija, nacinio je zapisa kome je trebalo i kome nije trebalo…”

  Za to je cula neka Katarina, kcer austrijskog oficira, rodom iz Varazdina. Imala je veliku muku jer se zagledala u Jozu Stjepanovica, gradskog gulanfera. On joj najprije malo dao povoda i nadu a poslije je bjezao cim bi je vidio.Ona je odlucila otici hodzi da joj zapise kako bi se Jozo u nju zagledao.
  Jedne se subote , grdno zapomazuci, niz Vratnik spustila djevojka, sva krvava i prerezanog vrata.Poslije ukazane ljekarske pomoci ujutro je umrla ne rekavsi ko je to ucinio. Posto nije mogla progovoriti poturali su joj papir da napise. U magnovenju ona je uspjela nesto naskrabati. Kasnije je izvrseno vjestacenje kojim je kao ustanovljeno da na papiru pise “hodza”.

  …“Izredalo se tako valjda i dvadeset, sto redarstvenika i zandara, sto vjecnika i vjecnickih pisara. Jedni jasno vide da je cura napisala – hodza. A drugi ne vide nista. Prvi odreda krscani, a drugi sve muslimani.. Mislim se, e jade i nevoljo nasa kad se po tome mjeri kako ko cita.. Ali posilje mi se Kemo Burnazovic kleo da on nije mogao procitati, a Schwartz mi se u Boga zaklinjao da je on vidio da pise- hodza. I znas li sta? Vjerujem ja obojici. Nasi su se plasili vidjeti da pise hodza, a njihovi su vidjeli bolje nego inace, cim je pisalo hodza…”

  …“Agent kojem su Katarinine drugarice rekle da je ova namjerila ici kod hodze po zapis zvao se Muradif Sefik, rodjeni Turcin u sluzbi austrijskog cara….”

  [b]…“Cim mu cure rekose za zapis, Sefik je, prije nego sto ce javiti oberu, otisao Ibrahim-begu.Nasao ga je samog u dzamiji, taman pred aksam. Kustura je ko i vazda u ruci drzao tespih, licem u sjeni sumraka, samo su mu se dlanovi jasno vidjeli. Agent je gledao u te ruke, kao da na njima moze nesto vidjeti, pa upita hodzu je li zaklao.Nisam , mirno je odgovorio Ibrahim-beg,
  A znas li za koga te pitam?, nastavi Sefik.
  Znam, cura katolkinja, dijete skoro.
  Kako znas?
  Bila je tu.
  I sta si cinio ?
  Rekoh joj da ne mogu pomoci.
  A ona ?
  Plakala, pa izvadila noz iz njedara. Velim, ubij me, ali ti pomoci ne mogu. A ona kaze, necu tebe ubiti, nego cu sebe…”

  … “Bjezi, imas pola sata da krenes, a ja do sutra necu predavati izvjestaj. Ako ti treba konj, ja cu ti ga naci.
  Ne treba mi jer necu bjezati. Nisam kriv.
  Oni ce reci da jesi.
  Na njihovu dusu.
  Objesit ce te Ibrahime!
  Allah sve vidi. On zna da nisam kriv.
  Znam i ja, zato ti i govorim da bjezis.
  Ne nagovaraj me. Ja svoje znam, a ti ne grijesi dusu.
  Allahu je drago ako si dobar u sluzbi. I halal ti bilo od mene…” [/b]

  A evo teksta ove pjesme:

  Kisa bi pala pasti ne moze

  Kisa bi pala, pasti ne moze
  sunce bi sjalo, sjati ne moze.
  Sve zbog zalosti Ibrahim-bega

  Ibrahim-bega svezana vode,
  svezana vode, da ga objese.
  Ibrahim-beg se natrag okrece,
  ne bil` vidio koga od roda.

  Za njim pristaje brat mu Alija.
  “Brate Alija pazi mi na djecu,
  pazi moju kao i svoju!
  Kad svojoj djeci krojis haljine,
  kroji i mojoj!

  Svojoj izrezi crvene,
  mojoj crne zalosne,
  nek se poznaju da oca nemaju!”

  Pjesma u izvodjenu rahmetli Safeta Isovic