behar
Participant
  Post count: 514

  Da li je to samo slučajnost ili sudbina ne mogu vam reći ali ću vam napisati par riječi o tome šta mi se desilo pa vi sami presudite. Naime, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i onoga što ja proživjeh, u životu (ili da potpuno ne puknem) su me održavale dvije stvari. S jedne strane vjera u Alaha dž.s. a s druge strane želja da ponovo vidim majku i ono što prisilno moradoh ostaviti iza sebe. Cijelo to vrijeme u misli mi se uvukla jedna pjesma koju sam znao tiho pjevušiti čak i najtežim trenutcima moje golgote a to je “Pamtim Još“ – Hanka Paldum.

  I eto tako dragi Alah me sačuva pa i s majkom se sretoh nakon dugih pet godina ali u Rogaticu ne odoh sve do prije dvije godine, znači punih trinaest godina. Vjerovatno svi vi koji ste posle rata ponovo bili u Rogatici ćete se složiti sa monom da čovjek u glavi ima unikatnu sliku onoga što je ostavio pa kako se više primiće rodnom gradu pokušava da nađe i uporedi sve te svari sa slike sa stvarnošću i u tom procesu se polahko gubi i zbunjuje.

  Spuštajući se sa Stjenica prema Rogatici, vozio sam što sam sporije mogao i punio dušu (moj lični akumulator), sa što više energije, udišući prošlost punim plučima. Činilo mi se da poznajem svaki kamen i svko drvo dok se prisjećah davnih vremena i izleta sa meni dragim licima. I baš dok se primicasmo Kovanju i tada zapuštenom komadu zemlje na kom moj rahmetli babo nekad napravi vikendicu i sredi ga po svom samo za čejf i akšamluke, sa radija u autu, me k’o rukom dotače poznata melodija te iste pjesme na koju se oslanjah k’o na vjernog prijatelja za vrijeme stradanja po srpskim logorima.

  Prvi put nakon trinaest godina sjedim na SVOM komadu zemlje i sa SVOJOM majkom pijem kahvu iz termoske dok mi ugođaj upotpunjava pjesma sa radija.

  PAMTIM JOŠ

  Prolazi moja mladost,
  Dolaze druga vremena,
  Ono što je nekad bilo,
  Toga sada više nema.

  Ali pamtim još,
  One livade, one rijke,
  One šume i puteljke, Ref x 2
  Staru majku dok se smije,
  I ognjište dok me grije.

  Sad imam što sam htjela,
  O čemu sam nekad snila,
  Trebalo bi da sam srećna,
  A ja sam to nekad bila.

  Ref x 2

  Došli su novi dani,
  Drugim se životom živi,
  Uzela sam što sam htjela,
  Drugi mi nisu krivi.

  Ref x 2

  Hanka Paldum