Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Evo jos jedne price nasih povratnika u Rogaticu. Pricu nam je pripremio i poslao Emir Pavica – Zambi sa svojim sinom Erminom.Oni postaju nasi pravi dopisnici iz Rogatice. I ubuduce cemo imati nove i svjeze povratnicke price.
  Ovaj put nam Zambi I Emir predstavljaju najmladjeg povratnika u Rogaticu, Ibru Ajanovica. Slijedi njihovo kazivanje..
  “Ovo je prica o nasem jaranu i sugradjaninu IBRI (HAZIMA) AJANOVICU – PICEKU

  Poslije ratnog vihora nas Ibro se vraca u novu borbu za opstanak i zivot na svojoj
  djedovini, i ocevini u svoju rodnu Rogaticu 10.11.2001 godine.
  Sa njim se vratila i njegova porodica:

  1. supruga ALMA (HASANOSKI) AJANOVIC

  2. sin SENAD rodjen 1998. godine

  U medjuvremenu rodio mu se i drugi sin SAMIR,koji je prvo rodjeno povratnicko dijete u Rogatici,u domu zdravlja, do sada jedino.

  Dalje nam Ibro govori:

  Vratio sam se u poruseni i razoreni Podljun. Zbilja je bilo tesko.Narod je bio u manjini,a ja medju prvim povratnicima i najmladji od njih Vodio sam svakodnevnu borbu za prezivljavanje moje porodice, svasta radio kako bih prehranio svoju porodicu ali svijetla obraza.
  Gledao sam nase ljude kako dolaze i odlaze i prodaju svoju babovinu i djedovinu, dajuci mi stalno savjete da se sklanjam iz Rogatice zajedno sa svojom porodicom. Bilo je stalnih sugerisanja bas od te populacije da se iselim iz Rogatice,ali sam odolio svim tim iskusenjima.
  Ostao sam u svojoj rodnoj Rogatici, mom Podljunu, svoj na svome i ne kajem se.
  Vodio sam racuna da cesto obilazim nase povratnike i u svakom momentu da im pomognem,ali cesto mi se to lose vracalo. Nasa posla.
  Moj sin Senad ide u cetvrti razred osnovne skole,i vrlodobar je ucenik.
  Sto se tice skole nema nekhi problema,druzi se i igra sa drugom djecom.

  Sto se tice komsiluka imam izuzetno dobre odnose sa komsijama,dolaze mi i ja odlazim kod njih. Sve u svemu pravi komsijski odnosi.
  Ja ovom prilikom hocu da ukazem nasim Rogaticanima i da ih uvjerim da su medjuljudski odnosi zbilja korektni i da to nije onako kako im je to neko drugi prezentirao zbog ovih ili onih razloga.Imam postovanje prema komsijama ali i oni imaju to postovanje prema meni i mojoj porodici .

  Moja supruga Alma dobila je stalno zaposlenje u Opstini zahvaljujuci presjedniku Camdziji Kemi ,zamjeniku nacelnika Uzeiru Kurticu a svakako dobra volja i jedno veliko ljudsko razumijevanje nacelnika opstine Tomislava Batinica.Pomenuh gospodina nacelnika koji mi je pomogao u vise navrata ne samo meni nego i ostalim povratnicima. Moram ovo reci ja sam tom covjeku zahvalan do groba.

  Imao sam u zivotu lijepih i ruznih trenutaka a najtezi mi je dosao u mjesecu Novembru prosle godine kada je umro moj babo Hazim.Moja majka Biba se ovih dana vraca u Rogaticu,pa ce u mojoj kuci biti pet Ajanovica.
  Ovoga puta toliko od mene i mnogo selama nasim Rogaticanima sirom svijeta sa nadom da nas nece zaboraviti i da ih pozovem da obnavljaju svoju ocevinu i djedovinu i da je vise ne prodaju u bescijenje.

  Sa Ibrom koji zivi u Podljunu evo i ostalih povratnika:

  1.AVDIJA LIHIC-Toplik

  2.KULOVAC PEMBA-Toplik

  3.PEZO ZEKIJA-Toplik

  4.TANTULA KASIM-Toplik

  5.TALOVIC RAMIZ-KALUSA I SEVALA–Mejtas

  6.PEZIC GALIB I TIDZA-Podljun

  7.PEZIC MUHIDIN-DINKO I ELVIRA-Podljun

  8.LIHIC SEFKET-Canovac

  9.KAZIC ENVER-Podljun

  10.MUSANOVIC MEHMED-Podljun

  11.MUFTIC ABDULAH-MACE–Podljun

  12.DAJDZIC SEVALA-Podljun

  13.CANO SEJO-Canovac

  14.KRAJINA VELIJA SA SUPRUGOM -Zivaljevina

  15.TALOVIC FADIL I SAVETA – Trg”