Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Izborna komisija je donijela odluku o utvrdjivanju i objavi biraca upisanih u Centralni biracki spisak po osnovnim izbornim jedinicama za Lokalne izbore 2008. godine.
  Pravo glasa za opstinu Rogatica ima 9202 glasaca od toga je za glasanje u odsustvu prijavljeno 550 glasaca, glasanje postom 58 a licno 77 glasaca.
  Broj redovnih glasaca je 8517.

  Kakva ce biti izlaznost na slijedecim izborima tesko je pretpostaviti. Ako uzmemo podatke iz 2004 godine sa zadnjih lokalnih izbora onda cemo vidjeti da je na te izbore izaslo 4401 glasac, racunajuci tu vazece i nevazece glasove.

  Kada bukvalno uporedimo broj glasaca koji imaju pravo glasati u oktobru i broj izaslih glasaca na izborima 2004. godine moze se vidjeti da je izlaznost blizu 50%.

  Naravno pretpostavka je da se broj glasaca povecao a nadamo se da se nisu i ovdje desile mahinacije sa CIPS-ovim licnim kartama gdje je omoguceno i onim glasacima srpske nacionalnosti koji nisu gradjani BiH da glasaju.

  To je vec evidentno u nekim gradovima, izmedju ostalih i u Srebrenici.

  Kako ce se sve odvijati i koliko ce biti regularnosti vidjecemo. Vec su najavljene zalbe i prije izbora na glasacke spiskove koji su mahinacijama CIPS-ovih licnih karti manipulirani.