ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  Ovoga ljeta turisti iz svih krajeva svijeta obišli su Muzej Sarajeva u Brusa-bezistanu, a u žiži njihovog interesovanja bila je maketa užeg jezgra Baščaršije iz 1878. godine.

  – Stranci prvo uoče maketu Baščaršije misleći da je to kompletno Sarajevo. Međutim, kada im objasnim da je to samo najuže, poslovno jezgro čaršije u kojem su se ljudi bavili sa 72 zanata, budu zadivljeni – priča Muamer Šehović, muzejski pedagog.

  Na galeriji gdje je postavka iz osmanskog perioda nalazi se veoma značajan dokument, Isa-begova vakufnama iz 1463. godine, prvi zvanični dokument o osnivanju Sarajeva.

  – Kod nas je kopija, dok je original u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Ovaj dokument važan je za Sarajevo kao Povelja Kulina bana za BiH. Od 1463. godine Sarajevo se prvi put formira kao urbani centar – objašnjava Šehović.

  Također, interesantna je općinska knjiga rođenih iz 1531. godine, potom knjiga s popisom stanovništa iz 1866. Posjetioce privlači i vezirski buzdovan, koji je predstavljao simbol vlasti, a prenosio se nasljedno. Interesantan je podatak da je u 19. stoljeću Sarajevo imalo 156 javnih česmi i 68 vodovoda raznih dužina. Ovdje su izložene drvene i keramičke vodovodne cijevi. Prvi vodovod izgrađen je 1461. godine, saznajemo od Šehovića.

  Posjetioci mogu vidjeti i maketu prvog Sebilja iz 18. stoljeća koji je dao izgraditi Mehmed-paša Kukavica. Porušen je 1891. godine, a na njegovo mjesto postavljen je današnji Sebilj.

  Ibrik za bozu

  – Kao što su danas popularni ćevapi, u osmanskom periodu to je bila boza. Bozadžije su nosile velike ibrike na leđima, imali su pojas s čašama i prodavali bozu. U muzeju se može vidjeti takav ibrik – kazao je Šehović.

  Četiri prva gradonačelnika

  Mnogi možda i ne znaju ko su bili prvi gradonačelnici. U Muzeju Sarajeva postavljene su njihove slike. Četiri prva gradonačelnika bili su Mustaj-beg Fadilpašić, Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, Nezir ef. Škaljić i Esad-beg Kulović.

  Otvoren svaki radni dan

  Muzej je otvoren svaki radni dan od 10 do 16, subotom od 10 do 15 sati, nedjeljom je zatvoren. Ulaznice za odrasle su dvije, a za učenike jedna KM.

  sa-c