Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Evo jednog interesantnog razmisljanja od dr. Muhameda Borogovca inace clana Bosanskog Kongresa.
  Njihove e-mail-e dobivam redovno, citam njihova razmisljanja. Vrlo cesto samo kritikuju sve redom i niko im ne valja.Medjutim ima dosta stvari, istinitih, o kojima see da razmisljati.
  Treba samo znati slusati i prihvatati ono sto mislis da je korektno i dobro.

  [color=#0000FF]1. KAKO ODIGRATI OVU TESKU POZICIJU

  Pise: Dr. Muhamed Borogovac

  Kada su novinari pitali Tigrana Petrosjana, bivseg svjetskog sampiona u sahu, koliko poteza vidi unaprijed on je im je odgovorio: “Jedan, ali dobar.”

  To je mudrost koja vrijedi u svakoj slozenijoj situaciji, u svakoj situaciji gdje put do pobjede nije odmah vidljiv.

  Upravo u takvoj situaciji su oni gradjani Bosne i Hercegovine kojima je stalo do spasa domovine.

  U ovoj poziciji ne postoji carobni stapic, ne postoji niz jednostavnih poteza koje moze bilo ko na svijetu povuci, a kojim bi odmah bila ukinuta Republika Srpska i vracena Republika BiH. Ovo znaju cetnicki provokatori i to obilato koriste u svojoj demagoskoj propagandi protiv bh patriota.

  Poslije Tihicevog potezanja Ustava Republike BiH, mada je to bilo dosta “nespretno” ucinjeno, o cemu smo pisali u proslom Glasniku, ipak su se uzburkale strasti. Pokazalo se da se cetnici i provokatori vise plase Ustava R BiH, nego crnog djavola. Toliki strah od Ustava R BiH najbolje dokazuje da taj Ustav i nije “mrtav” kako ga oni verbalno karakterisu, jer ne bi se oni bojali mrtvaca. Taktika kojom cuvaju Dayton je cista demagogija, i to u stilu: “Republika Srpska je stvarnost. Ne postoje potezi kojima se moze ukinuti RS i vratiti cjelovita (100%) RBiH?” ( Na ovo se npr. svodi i Komsicev govor pod tackom 2, koja slijedi.)

  Svim tim provokatorima, bas kao i Tigran Petrosjan sahovskim pacerima onomad, porucujemo:

  Postoji dobitnicka strategija, a pocinje sa jednim dobrim potezom. A taj prvi potez je da od sada Bosnjacki predstavnici prestanu da dalje legalizuju RS u Skupstini BiH. Dakle, NE smije se provesti popis stanovnistva jer bi se time legalizovalo etnicko ciscenje, NE smije se dati saglasnost na podjelu drzavne imovine, NE smije se legalizovati daytonski ustav, nego nasi predstavnici trebaju insistirati na cinjenici da je Ustav R BiH samo suspendovan, a da ja Daytonski ustav nelegalan.

  To je taj jedan, ali dobar potez kojega bi povukli bosnjacki patrioti koji zele da spase Bosnu i Hercegoviinu od raspada.

  Istina je taj potez ne bi doveo odmah do ukidanja RS, ali bi nam poboljsao poziciju. Da smo vukli takve poteze u proslosti ne bi npr. pristali na Izborni zakon kojim je uvedeno entitetsko glasanje. Zamislite koliko bi nam pozicija bila sada povoljnija!

  Dakle, ne smije se vise ni milimetar popustati, pa makar time postigli samo pat. Jer bolje i pat nego poraz. Bolje i da postoji nelegalna RS, nago legalizovana RS koja ce se kao takva moci otcijepiti i sahraniti Bosnu i Hercegovinu za sva vremena. Sta ce onda biti sa bosnjackim enklavama – koja susjedna drzava ce ih progutati? Da li ce legalizovana RS ispostaviti zahtjev da se provedu Alijini rani potpisi i dogovori po kojima lijeva obala Miljacke pripada Srbima. Sta ce biti sa Brckim? Kako ce se putovati od Sarajeva do Bihaca i od Sarajeva do Gorazda? Sta ce biti sa povratnicima u Srebrenicu, Prijedor, Kozarac, Janju itd.?

  Onim koji nas plase da ce biti rata ako krenemo ovim putem porucujemo: Upravo popustanje cetnicima ce dovesti do raspada BiH, zatim do okupacije bosnjackih enklava od strane susjednih drzava RS, Srbije i Hrvatske, i na kraju do “nestanka jednog naroda” kako Karadzic rece. Jedini nacin da se spasimo od rata je da ne dozvolimo legalizaciju RS, jer bi to neminovno znacilo otcjepljenje RS i nevidjenu nesrecu za ostatak BiH.

  Bosanski patrioti ne traze od bosanskih politicara da imaju carobni stapic kojim ce odmah ukinuti RS, nego trazimo da povuku jedini dobar potez u ovoj poziciji, koji ca nas spasiti od poraza, da zaustave proces legalizacije RS.

  Nazalost, “bosnjacki” politicari ne pomisljaju da povuku taj jedini dobar potez. To je nas glavni problem, a ne nekakvi Amerikanci, Englezi, UN i ostale trice i kucine koje nam Silajdzcic potura, da bi sakrio svoju ulogu u cetnickom projektu. Umjesto pravog poteza, “nasi” politicari toboze pokusavaju da odigraju taj (nepstojeci) dobitnicki magicni potez, trazeci od nekog imaginarnog “svijeta” da donosi odluke za koje su jedino bh politicari nadlezni. Tako se dogadja da se u pricaonici UN-a govori patriotski, a u Skupstini BiH radi izdajnicki.

  U isto vrijeme, cetnicki provokatori traze od BH patriota ili da kazu carobnu formulu kojom se ukida RS, ili da se pomire se sa nestankom Bosne i Herecgovine.

  Imamo vijest za njih: Niko ne moze pokoriti narod koji se bori za svoju slobodu, a narod Bosne i Herecgovine se budi iz Alijine, tj. udbaske hipnoze. [/color]