Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Bosanče, pogledaj se u ogledalo i kazi sta vidis!
  Ne cekaj da ti to drugi kazu, jer drugi su uvijek govorili ono sto je njima odgovaralo. A jesmo li to mi ono sto oni kazu i sto su govorili? Hocemo li to prihvatiti i dalje prenositi nasim pokoljenjima krivu sliku o nama? Hoce li nam se to djeca pogubiti u ovom svijetu koji ionako nastoji globalizacijom da izbrise sve ono sto te cini posebnim. Tvoju tradiciju i kulturu , pa ma kakva ona bila a tvoja je, zeli izbrisati i od tebe stvoriti samo broj koji ce u nizu raditi ono sto drugi hoce ne obaziruci se na tvoje zelje i tvoja htijenja.
  Kazi jasno i glasno ko si. Opruzi nogu, zacrtaj liniju, digni prst i priprijeti. Hrabrosti ti nikad nije nedostajalo pa pokazi je onda kad trebas sebe i svoje zastititi. Ako si to kroz istoriju cinio za druge, boreci se po evropskim ratistima za druge, pocni vec jednom da se boris za sebe.

  A ako ipak odlucis da cekas da ti drugi kazu ko si onda ce ti oni reci:

  “Ti nisi Bosanac nego Turcin i ovdje si dosao nekad davno. Pa ako si dosao onda trebas otici milom ili silom.”

  “Ovo je srpska zemlja i ti koji si zivio ovdje nisi ti, i sve tvoje nije tvoje nego srpsko. Ili ces otici milom ili silom a ako ne odes onda ces nestati”

  “Ti nisi Evropljanin i sticajem okolnosti si se nasao tu na granici Istoka i Zapada i branis nesto cega ovdje nikad nije bilo. Evropa ne trpi tvoju vjeru koja bas ovdje egzistira otkad si je prihvatio kao svoje opredjeljenje i opstajes za inat svima i do danas. Reci ce ti da si sa svojom vjerom dosao ovamo a ne da su tvoji korjeni tu i da je tvoja vjera izraz tvojih htijenja i opredjeljenja.”

  “Reci ce ti da si glup kada zele da te ismiju. Pricace viceve o Muji i Sulji i glupim Bosancima samo da te ismiju i da ti napakoste. A jesu li svi ti vicevi bas morali da budu o Muji i Sulji. Je li time pored sale htjelo da se kaze jos ponesto. Razmisli!!”

  A Mesa je bio Bosanac. Mozda je i on mogao cekati da drugi nesto napise o Bosancu ali nije. A zasto?
  Mozda je upravo znao ovo o cemu sad pisem i nije htio da ceka da neko drugi napise iskrivljenu sliku o nama. Nije htio da neko drugi napise i ono ruzno o nama , lakse je kad to sam o sebi kazes i napises. Istina manje vrijedja kad je prihvatis i sam izneses.
  A ko ce to bolje znati od nas samih ko smo i odakle smo.

  Ako to mi ne znamo, onda ne znaju ni drugi, a onda nas nema.