Teva
Participant
  Post count: 8872

  PRIJAVIMO SE ZA GLASANJE U BIH

  Bh dijaspora ne odustaje od svog prava na svoju domovinu

  Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSD BiH) apelira na punoljetne gradjane u dijaspori da do 25. marta na e-mail adresu bhizbori2008@gmail.com Ova e-mail adresa je zasticena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljucili JavaScript posalju puno ime i prezime, adresu gdje sada zive (kako bi mogli primiti postu direktno iz BiH), mjesto/grad u kome su zivjeli prije odlaska u dijasporu i kontakt telefon ili e-mail.Tim gradjanima ce Centralna izborna komisija dostaviti formulare za prijavu za glasanje, saopceno je iz SSD BiH.

  Iz tog saveza navode da se nista nece promijeniti sjedenjem i komentiranjem svih negativnih stvari u BiH. Jedini nacin da se nesto izmijeni jeste u aktivnom sudjelovanju u izborima, “jer gradjani BiH imaju moc u svojim rukama da odrede pravac buducnosti BiH”.

  Gradjani BiH u dijaspori imaju moc da izmijene cijelu strukturu vlade u BiH, a to je upravo razlog zbog cega se i danas borimo za izmjenu clana 17. Zakona o dvojnom drzavljanstvu i zasto se vadjenje CIPS (licne karte) otezava i onemogucava u vecini mjesta u RS-u za gradjane BiH iz dijaspore koji prilikom dolaska u BiH pokusavaju tu kartu izvaditi – stav je bh. dijaspore.

  Savez dalje naglasava da bez obzira na cinjenicu sto nijedan njegov zahtjev dosad nije ispunjen nece odustati od svog prava na domovinu. Ujedno se nada da ce jednog dana docekati dostojno postovanje i priznanje da su njegovi clanovi ravnopravni gradjani BiH, da ce imati pravo glasa putem normalnih glasackih procesa (u konzulatima, klubovima i zajednicama u dijaspori itd.) i da ce dozivjeti da imaju i svoje zastupnike, ne samo u volonterskim organizacijama vec direktno u Parlamentu BiH.

  Med venlig hilsen/Best regards Tarik Nuhbegovic MSc.
  Konsul grausgade 11/1 tv
  6000 Kolding
  tlf : 22228697