mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Čajniče: Milorad Živković, Milun Kornjača i Duško Tadić uhapšeni zbog ratnih zločina
  Hapšenje obavila SIPA uz saradnju s pripadnicima MUP-a RS
  Autor: FENA
  16.12.2009. 11:34

  U Čajniču su po nalogu Tužilaštva BiH uhapšene tri osobe osumnjičene za ratne zločine, među njima i vođa paravojne formacije “Plavi orlovi”, prenosi BIRN-Justice report.

  Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića, koji su osumnjičeni za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Čajniča od aprila do decembra 1992. godine.

  Kornjača je u to vrijeme bio “vojvoda” i komandant paravojne formacije “Plavi orlovi” te komandant određenih zatočeničkih objekata u Čajniču; Živković načelnik Stanice javne bezbjednosti u tom gradu i član Kriznog štaba, a Tadić pripadnik “Plavih orlova”.

  Državno tužilaštvo ih sumnjiči da su planirali, organizirali i učestvovali u široko rasprostranjenom i sistematskom napadu na nesrpsko stanovništvo Čajniča te da su učestvovali u progonu, protupravnim lišenjima slobode, mučenjima, prisilnim nestancima, ubijanju i drugim nečovječnim djelima.

  Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e pretresli su prostorije Stanice javne bezbjednosti i Općine Čajniče te porodične kuće osumnjičenih.

  Kornjača, Živković i Tadić su prve osobe uhapšene za zločine u Čajniču, a porodice žrtava iz ovog grada su u maju 2009. godine održale protest pred Sudom BiH tražeći procesuiranje odgovornih za stradanja njihovih najmilijih. Porodice žrtava su tom prilikom tvrdile da je u maju 1992. godine u Lovačkom domu na Mostinju, općina Čajniče, ubijeno oko sto civila koji su “bez ikakvog razloga pokupljeni i odvedeni”.

  Za zločine u BiH, između ostalog i na području općine Čajniče, Tribunal u Haagu je u februaru 2003. na 11 godina osudio Biljanu Plavšić, bivšu članicu Predsjedništva Republike Srpske, koja je nakon odsluženja dvije trećine kazne puštena na slobodu u oktobru 2009.

  Pretreseni arhivi policije i opštine

  Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su pretresli arhivu opštine Čajniče iz perioda 1992-1993. godina – potvrđeno su u Administrativnoj službi opštine.

  Isti izvor rekao je da su službenici Agencije odnijeli kopiju dokumentacije, o čemu je sačinjen zapisnik. Naime, ova dokumentacija je prije nekoliko mjeseci predata Tužilaštvu BiH.

  Prilikom pretresa sa službenicima SIPA-e bili su i članovi opštinske Komisije koju je imenovao načelnik opštine Čajniče.

  Osim arhive u vlasništvu opštine, pretresena je i arhiva Policijske stanice Čajniče, kao i kuće uhapšenih – Miluna Kornjače, u selu Staronići, Duška Tadića i Milorada Živkovića u Čajniču.

  Pretres je izvršen i u kući bivšeg predsjednika Skupštine opštine Čajniče Duška Kornjače, u kojoj nema stanara.