mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Na proljeće počinje obnova Aladža džamije
  Nedjelja, 13 DECEMBER 2009 16:45

  Obnova Aladža džamije u Foči počinje na proljeće, kazao je muftija goraždanski i predsjednik Odbora za obnovu Hamed ef. Efendić. Za početak radova pribavljena je sva neophodna dokumentacija, a u toku su pripreme i prikupljanje sredstava.

  Prema Efendićevim riječima, bit će to jedan od najvažnijih projekata ne samo na području Muftijstva goraždanskog nego i Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

  – Pripremamo operativni plan za izvođenje radova i očekujemo, u dogovoru s predsjednicom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, da i 100.000 dolara koje je odobrio američki ambasador bude usmjereno u obnovu Aladže – kaže Efendić.

  On dodaje da je Rijaset IZ prikupio i dijelom utrošio oko 300.000 KM, a da se iz budžeta za 2010. očekuje podrška vlada RS i FBiH.

  – Nadamo se da će i Evropska komisija, Vijeće Evrope i Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH ispuniti obećanja, jer je Aladža među tri najvažnija spomenika u jugoistočnoj Bosni za koje EK treba odobriti sredstva za obnovu – ističe Efendić.

  (Dnevni avaz)