Anonymous
  Post count: 2088


  Most na fotografiji s pocetka 20. vijeka

 • Most na fotografiji s pocetka 20. vijeka.

  Izgrađen je 1899. godine od hrastovine – Sadašnji izgled dobio je 1988. kada je “Hidrogradnja” poklonila gradu betonski most…

  Most Drvenija ne spada u red najstarijih u Sarajevu, ali je sigurno jedan od najfrekventnijih. U osmanlijskom periodu, pored tri kamene ćuprije, u gradu je postojalo i mnoštvo drvenih. Nabujala Miljacka zimi ih je redovno rušila i oštećivala.

  Na mjestu današnje Drvenije, koliko se zna, nije postojao most. Dolaskom na vlast Austro-Ugarske, počela je nagla urbanizacija Sarajeva. U kratkom periodu, od 1879. do 1883., u tom su dijelu grada izgrađene tri značajne zgrade. Prvo je sagrađena Preparandija – učiteljska škola, zatim zgrada Gimnazije i, na kraju, zgrada Povjereništva 15. vojnog zbora.

  – Izgradnjom tih objekta mnogostruko se povećala frekvencija ljudi u tom dijelu grada, zbog čega je izgradnja mosta bila neophoda. Tadašnje vlasti, iz neobjašnjivih razloga, odlučile su napraviti drveni pješački most, a ne betonski kao što su običavali.

  Most je sagrađen 1899. od hrastovine s dva nosača na drvenim šipovima. Drveniju je Miljacka mnogo puta oštećivala i plavila, ali se nikada nije srušio.

  – Šipovi su 1947. zamijenjeni betonskim nosačima na kojima je ostala originalna drvena konstrukcija. Tako je bilo sve do 1988. kada je preduzeće “Hidrogradnja” poklonilo Sarajevu novi betonski most, a od drveta je ostala samo ograda.

  Iako je, kada je sagrađena, Drvenija dobila službeni naziv Gimnazijski most, on se nije održao.

  – U narodu je most prozvan Drvenija, a taj se naziv održao i do danas. U Sarajevu više nema nijednog drvenog mosta, a nekada je po njima grad bio poznat.