Anonymous
    Post count: 2088

    Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja obiluje kraskim pecinama i spiljama izuzetne ljepote. Tu su Vaganska pecina ili Krajiska vila, koja se nalazi u okolini Sipova, Orlovaca na Romaniji, Bijambare na Nisickoj visoravni, Megara kod Maglaja i mnoge druge.
    Ipak, najimpresivnija je Vjeternica, znanstveni i turistiki dragulj u Popovom polju, nadomak Dubrovacke rivijere, 12 kilometara udaljena od Slanog. S vise od 8.000 metara istrazenih podzemnih hodnika, s velicanstvenim dvoranama, brojnim jezerima, potocima i raskosnim spiljskim nakitom, Vjeternica se po ljepoti i atraktivnosti moze porediti s najpoznatijim evropskim spiljama.

  • Vjeternicu prvi put “spominje” slavni Dubrovcanin Nikola Gucetic 1584. godine, opisujuci svoja zapazanja o meteoroloskim mjerenjima ‘u jednoj spilji u Popovu iz koje puse vjetar”. Uistinu, ispred ulaza u Vjeternicu od najstarijih vremena okupljali su se ljudi zeljni debele hladovine, jer pored toga sto njenim nebrojnim hodnicima uvjek puse vjetar (po cemu je i dobila ime), temperatura u Vjeternici je uvjek 11 stepeni, sto je predmet ozbiljnih znastvenih istrazivanja.