Anonymous
  Post count: 2088

  Sabahudin ef. Ćeman za Avaz tvrdi da je u Americi na sceni ideologija bez ideologije

  CRKVU PREUREDILI U ISLAMSKI CENTAR

  U američkoj državi Arizoni živi značajna grupa Bošnjaka. Prema nekim procjenama, u Feniksu, glavnom gradu Arizone, gdje živi i 90 posto njenog stanovništva, obitava oko 5.000 Bošnjaka.

  Kako za naš list kaže njihov duhovni vođa Sabahudin ef. Ćeman, koji je u Arizonu došao nakon oslobođenja iz koncentracionog logora Omarska, Bošnjaci koji žive u ovoj američkoj državi dolaze iz svih dijelova BiH. Nešto su brojniji naši sunarodnici iz Prijedora i Kozarca, ali ima ih i iz srednje i istočne Bosne…

  Velika nada

  Prema njegovoj ocjeni, život u Arizoni za Bošnjake je trenutno najpovoljniji.

  – Feniks je grad koji se u SAD u posljednjih pet godina najviše gradi. Zato je to za naše ljude dobro mjesto. Većina njih dobro se snašla, imaju svoje privatne biznise – priča nam ef. Ćeman.

  Upravo zahvaljujući njemu, brojni Bošnjaci okupljeni su oko Islamske zajednice (IZ).

  – U početku je u IZ bilo nekoliko familija. Sada su 250 familija članovi IZ i redovne džematlije. Nedavno smo za milion dolara kupili bivšu crkvu od oko 900 kvadratnih metara zatvorenog prostora, na 10 dunuma zemljišta naslonjenog na gradski park, te odgovarajući parking, koju smo preuredili u Islamski centar. To je omogućilo bolje uslove rada – kazuje glavni imam Bošnjaka u Arizoni.

  Posebno ističe činjenicu da u Islamski centar dolazi znatan broj mladih i uspješnih ljudi, što je velika nada zajednice.

  Međutim, ef. Ćeman otkriva i drugu stranu “američkog sna” Bošnjaka u SAD. Naši sunarodnici u Arizoni i Americi uopće suočavaju se s problemom asimilacije, što prijeti potpunim gubljenjem bošnjačkog identiteta.

  – Istina, jedini način opstanka Bošnjaka u Americi jeste istinska integracija u američko društvo, što ima i dosta pozitivnih stvari, ali u tom slučaju vreba opasnost asimilacije. Mi se, generalno, suočavamo s problemom očuvanja naše islamske vjere, a zapostavljanje svoje vjere vodi i zapostavljanju kulture, tradicije, jezika… što na koncu završi gubljenjem vlastitog identiteta – kaže ef. Ćeman.

  Ističe da je u posebnoj opasnosti očuvanje bosanskog jezika.

  Duhovni aspekt

  – Većina bošnjačke djece u Arizoni nije u mogućnosti da očuva bosanski jezik. Jer, njihovi roditelji po dolasku u SAD bili su u obavezi da rade kako bi preživjeli, a djeca su odrastala u uslovima koji su vodili asimilaciji – konstatira ef. Ćeman.

  Uzrok asimilacije vidi i u američkom načinu života, koji je, kako ističe, veoma zavodljiv.

  – Daje ti se sve, omogućava ti se da dođeš do svega, da bi postao rob toga. Daje ti se mnogo toga, ali ti gubiš svoj identitet. To je varka i to je najveća opasnost. Većina našeg naroda zapada upravo u tu situaciju. Osim toga, sam stil života u Americi jeste zapostavljanje svojih vrijednosti. Gubljenje ličnog identiteta u Americi je sasvim prihvatljivo. U Americi je na sceni ideologija bez ideologije. Zapostavlja se potpuno duhovni aspekt života i živi se čisti materijalizam – uvjeren je naš sagovornik.

  Dvojno državljanstvo

  Ef. Ćeman tvrdi da se, nažalost, može očekivati da će se mali broj Bošnjaka vratiti iz Amerike u BiH. Navodi da je gorući problem pitanje državljanstva.

  – SAD dopuštaju dvojno državljanstvo. A većina Bošnjaka želi dobiti američko državljanstvo, jer time sebi olakšavaju život u brojnim segmentima. Ako BiH ne prihvati dvojno državljanstvo, bojim se da bi većina, a to su na hiljade Bošnjaka, i formalno izgubila vezu sa BiH – kaže ef. Ćeman. (F. VELE)

  (AVAZ)