Anonymous
  Post count: 2088

  [b][color=#008000]JAUK NA KAMENU BIT ĆE UZIDAN U FERHADIJI
  [/color][/b]
  Poznati umjetnik Mile Prerad, porijeklom iz Omarske, jučer je muftiji banjalučkom Edhemu ef. Čamdžiću uručio tri fragmenta Ferhad-pašine džamije, koji su na njegovu inicijativu 1993. godine krišom doneseni u Njemačku. On je jučer od ef. Čamdžića zatražio oprost za “katastrofu koja je tokom rata učinjena prema Bošnjacima i njihovoj vjeri”.

  Neprolazna bol

  Prerad je za “Dnevni avaz” izjavio da je rušenjem Ferhadije nanesena ogromna i neprolazna bol Bošnjacima i čovječanstvu te naglasio da je banjalučka ljepotica bila historijski simbol jednog vremena i sredine.

  Umjetnik je 1993. godine, kako bi obezbijedio novac za život kolegama iz Banje Luke, prebacio radove 18 umjetnika svih nacija u Njemačku, koje je predstavio širom te zemlje. Iste noći kada je trebalo biti otvaranje jedne od izložbi, srušena je Ferhadija.

  – Mile nas je tada kontaktirao i rekao da mu donesemo tri kamena Ferhadije. Samir Osmančević, Mihailo Rakita, Miroslav Rovlić i ja sve to smo krišom uradili. Kada smo stigli, pitali smo ga šta smjera. On je rekao “kamenje mi treba za upis, kada budemo ponovo zidali Ferhadiju u Banjoj Luci”. To je prava bh. priča i ja sam ponosan što sam učestvovao u njoj kao čovjek i umjetnik – kaže za “Dnevni avaz” novinar Dušan Kecman.

  Mile Prerad dodaje da tri kamena simboliziraju tri konstitutivna naroda, tri vjere, tri vjerska poglavara i da, zapravo, govore o stvarnosti ovih prostora.

  Ogromno djelo

  – Smatrao sam da ću, ako ih sačuvam, učiniti ogromno djelo za budućnost među nama, suživot i toleranciju. Jako sam nesretan što su rušeni znakovi života Banje Luke, a Ferhadija je to zaista bila – kaže nam Prerad.

  Dodaje kako je rušenje Ferhadije izazvalo strahovitu i dugotrajnu bol i tugu u njemu, što je tokom boravka u Njemačkoj ispoljio izvajavši skulpturu “Jauk” na jednom kamenu Ferhadije, koji će biti uzidan u džamiju, što nam je potvrdio i Edhem ef. Čamdžić.

  Pružene ruke dijaloga

  Muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić kazao nam je jučer da će na kamenu koji će biti uzidan u Ferhadiju biti napisano ko je učestvovao u spašavanju značajnih fragmenata.

  – Ovaj trenutak potvrđuje da je Ferhadija bila simbol mira, tolerancije i suživota, da je imala, ima i uvijek će imati prijatelje u svim vjerama i nacijama. Iznimno je bitna činjenica da su kamenje donijela dva Srbina, pružili nam ruke dijaloga, kao i što je gospodin Prerad zatražio oprost. IZ će to znati cijeniti – rekao je on za “Dnevni avaz”.

  U Briselu demonstrativno uništio svoju skulpturu

  Užasnut stvarima koje su se tokom rata dešavale u BiH, Prerad je 1993. godine u centru Brisela demonstrativno uništio svoju skulpturu Isusa Hrista, nakon čega je imao problema, pa i prijetnji po život. Tvrdi da je bio strahovito izrevoltiran strahotama koje su bile sve veće, a niko nije htio da ih zaustavi i želio je skrenuti pažnju na zlo koje se događa narodima BiH. Umjetnik je tada izazvao ogromnu pažnju i burne reakcije širom svijeta. (V. STEVANOVIĆ)

  (AVAZ)