Anonymous
  Post count: 2088

  Hasan Salihamidžić: “Reprezentacija BiH je za mene završena priča” / “U Italiji ću završiti karijeru”

 • I bez Juventusa Hasan Salihamidžić je izgradio impresivnu karijeru. U njegovoj su kolekciji brojni trofeji. Braco je sa Bayernom osvajao Bundesligu, njemački kup i super kup, Ligu prvaka, bio internacionalni prvak. Nikad niti jednom bh. fudbaleru nije to pošlo za rukom.

  Ko zna hoće li neko ponoviti Salihamidžićev uspjeh. Nije to kraj njegove briljantne karijere. Dolaskom u Juventus našao je nove motive.

  “Želim biti prvak Italije. Možda mi se ta želja neće ostvariti u prvoj sezoni, ali do kraja mog ugovora, želim biti prvak sa Juventusom”, optimista je Braco, koji je bio jedan od najboljih u redovima “zebri” u pobjedi nad Interom.

  – Pobjeda je malo iznenađenje, zar ne?

  Kako za koga. Kada igraš u Italiji sve je moguće. Ipak, lijep je osjećaj pobijediti Intera, koji je prvak. Pobjedom smo nastavili naš dobar nit posljednjih utakmica.

  – Da li je pitanje prvaka riješeno?

  Iako Inter ima veliku prednost, sve je otvoreno. Mi nemamo imperativ, premda nam je cilj zadržati sadašnju treću poziciju, koja također vodi u Ligu šampiona. Iskreno priželjkujem da ćemo sezonu završiti kao drugi.

  – Kako Vam je, nakon skoro deset godina, igrati samo domaću ligu?

  Malo jeste neobično. Nedostaje mi Liga šampiona, ali na drugoj strani je i dobro. Dobro mi dođe da odmaram organizam, jer sam proteklih godina igrao na svim frontovima; domaće prvenstvo i kup, Evropu i za reprezentaciju. Sada sam rasterećen i koncentrisan da ostvarim što bolji rezultat u “calciu”.

  – Ko će pobijediti u Ligi šampiona, imate li favorite?

  Nemam favorita, iako mi je Liverpool drag. Liverpool može osvojiti Ligu šampiona. Jasno je da Englezi dominiraju. Ovo je njihova sezona.

  – Kako je bilo na sastanku sa Mehom Kodrom i Elvirom Bolićem?

  Super. Pričali smo o svemu. Najviše o godinama kada smo zajedno gradili reprezentaciju. Prisjetili smo se zgoda i nezgoda, utakmica i pobjeda nad Italijom, Danskom…

  – Premda znam za Vaš stav, ali javnost se nada Vašem povratku?

  Više puta sam vam rekao da ne treba podgrijavati priču o mom povratku. Reprezentacija je za mene završena priča. Drago mi je da su Kodro i Bolić tu. Želim da uspiju, da ostvare ono što nismo ostvarili kao igrači, da odvedu reprezentaciju na neko veliko takmičenje. Bit ću sretan kao da sam i ja učestvovao u tome.

  – Jeste li u kontaktu sa Vedinom Musićem?

  Čuo sam se sa “Musom”. Još uvijek se dobro drži.

  – Planirate li neki novi transfer, nakon Juventusa, gdje se vidite za tri četiri godine?

  “Ne razmišljam tako daleko. Kada sam igrao u Bayernu, živio sam za uspjeh Bavaraca. Sada sam sto posto u Juventusu. Kako stvari stoje, u Italiji ću završiti karijeru”, izjavio je Hasan Salihamidžić, sportska i ljudska gromada, koji se afirmisao i potvrdio u Bundesligi, a dolazak u slavni Juventus kruna je Bracine karijere.

  Braco je uvijek bio zahvalan sagovornik. Besprijekorna saradnja u oba pravca godinama traje. Zanimalo nas je kako sarađuje sa italijanskim novinarima.

  “Nemam nikakvih poteškoća. Naprotiv. Saradnja je odlična. Kakva je bila i dok sam bio u Bayernu. Igračima nije uvijek drago ići na intervjue, ali meni to nikad nije predstavljao problem. Razumijem posao i potrebu novinara. Uostalom, vi najbolje znate da sam uvijek bio korektan i prema bh. novinarima”, podvukao je Braco. Zapravo Salihamidžić je bio super korektan!

  (san.ba)