Anonymous
  Post count: 2088

  COVJECE, IZVUCI POUKU

 • Milijarde ljudi koji zive na Zemlji do skoro su bili kapljice sjemena u utrobama svojih majki. Pa su te kapljice “porasle” i “razvile se” u razlicite organe koji cine covjeka. Jedna od tih kapljica si bio i ti. Zelim da razmislis o svojim organima; unutrasnjim i vanjskim. Zelim da te pitam: Kada bi znao da ces oslijepiti, sta bi…

  …dao da ne izgubis svoj vid? Dao bi sve sto imas?! A kada bi znao da ces izgubiti noge, sta bi dao da do toga ne dodje? Opet bi dao sve sto imas!? Ali ako das sve sto imas da ne bi izgubio vid, onda ti vise nista nije preostalo da das kako ne bi izgubio noge!? No, ti nikad i nisi dao nista, a imas zdravo tijelo, pa imas oci, usi, pamet, ruke, kozu, pluca, srce, bubrege i mnogo drugih organa, ciju funkciju mozda sam i ne znas, a bez kojih ti je normalan zivot nemoguc. Pa, da li znas ko ti je sve to podario i zasto? Je li to mozda “priroda” koja nema razuma, niti vidi niti cuje dala nekom ono sto ni sama nema?!

  Covjek ima sposobnost razmisljanja, planiranja, ali u prkos tome nije u stanju da upravlja vecinom svojih organa od kojih mu zavisi zivot, organa zbog cijeg nepravilnog i nepreciznog rada covjek umire ili zivi mukotrpnim zivotom. Medju najvaznijim od ovoh organa je srce. Srce radi danonocno bez tvoje dozvole, tvoje uloge u njegovom radu, bez dogovora s tobom, usmjereno je svojoj funkciji i odredjena mu je uloga i ti nisi u stanju promjeniti niti preksiti njegov zakon.

  Pa da li znas, ko je “naredio” srcu da pumpa krv u sve dijelove tijela i ko ga je “obavjestio” da su ti dijelovi u potrebi za njegovim radom, pa ono radi i danju i nocu? Jesi li mozda ti srcu odredio ulogu i funkciju ili tvoji roditelji, ili, mozda, drzavna vlast? Tvoju krv koju pumpa srce toliko je vazna da bez nje ne mozes zivjeti, ali se u njoj nalaze stetne stvari koje ce te ubiti, ako se ne odstrane iz tvog tijela. Ali bubrezi koje si dobio, prociscavaju je izdvajajuci iz nje stetne stvari ostavljajuci krv da neometano tece.
  Pa znas li ko je “poducio” bubreg da ostavlja krv, a izdvaja samo stetne materije iz nje? Zar to nije Onaj koji sve zna, sve moze i Koji je sve sa svhom stvorio? Zar to nije Allah, Kojem je sve podredjeno i bez Kojeg nista ne moze opstojati?

  Posto se covjek rodi on mora nekad i umrjeti i otici sa ovog svijeta. A zatim? Allah swt te je stvorio iz samo jedne kapljice, koja je prije toga bila nista, pa je dao da ona “poraste” da se iz nje “razviju” razliciti organi i kosti koji cine tvoje tijelo, i On ce ga ponovo prozivjeti, nakon tvoje smrti na Sudnjem danu, opet iz nicega, kao prvi put, kao sto kaze:”Onako kako smo vas prvi put iz nista stvorili, tako cemo ponovo iz nista stvoriti, to je obecanje Nase!” (Kur’an)

 • Stoga se pripremi sretnim zivotom, zivotom u Islamu, za smrt, poslije koje te ceka vjecni zivot, prije nego li bude kasno, jer Allah swt kaze:”I kad se tog dana (Sudnjeg) primakne dzehennem, covjek ce se sjetiti, a na sto mu je sjecanje, i reci ce: “Kamo srece da sam se za ovaj zivot pripremio.” (Kur’an)