Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
  Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini – Medžlis IZ-e Sarajevo – džamija Kralj Fahd –
  hutba: 6/2013 – 05. rebiu-l-ahir 1434.H. / 15. februar 2013.g.

  TEROR SIRIJSKOG REŽIMA NAD VLASTITIM NARODOM

  Braćo i sestre u islamu! Danas 05. rebiu-l-ahira 1434.H., 15. februara 2013.g., uz Allahovu, subhanehu ve te’ala, pomoć govorim na temu Teror sirijskog režima nad vlastitim narodom.

  Danas je braćo i sestre punih 23 mjeseca od početka revolucije sirijskog naroda, koja je započela u gradu Dir’a, nakon hapšenja i islijeđivanja petnaestoro maloljetne djece, što je izazvalo gnjev sirijskog naroda protiv vlasti koja ih torturiše punih 50 godina.
  Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj 9. redovnoj sjednici održanoj 06. rebi’u-l-evvela 1434.H., odnosno 18. januara 2013. godine, donio zaključak da se danas inša-Allah u svim džamijama u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori nakon džume namaza organizuje sergija za pomoć i podršku sirijskom narodu.

  Braćo i sestre, veliki su zločini nad muslimana u Siriji, od strane režima koji svim sredstvima uništava sve ono što je plod duge i bogate historije Šama, režima koji ubija nevine civile, muškarce, žene i djecu, koji na najsvirepiji način ubija cijele porodice, koji na oči roditelja siluje kćeri, unuke i supruge, a nakon toga ih kolje, koji uništava džamije, škole, pali mushafe, uništava njihove kuće i imanja, i to bez imalo griže savjesti i milosti, jer im je cilj da se po svaku cijenu održe na vlasti i koriste sve njene privilegije, koje ona pruža.
  Oni će braćo i sestre inša-Allah još na dunjaluku okusiti gorčinu svoga nasilja, a posebno na Sudnjem danu, kao što kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 42. i 43. ajetu Sure Ibrahim:
  وَلاَ تَحْسَبَنَّ اللّهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الأَبْصَارُ(42) مُهْطِعِينَ مُقْنِعِي رُءُوسِهِمْ لاَ يَرْتَدُّ إِلَيْهِمْ طَرْفُهُمْ وَأَفْئِدَتُهُمْ هَوَاءُ(43)
  A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene, (42) kada će žureći uzdignutih glava, netremice gledati; a srca će im prazna biti.(43)

  Allah, subhanehu ve te’ala, motri nasilnike i ostavlja ih do određenog roka, a na Sudnjem danu, će dobiti zasluženu kaznu, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija:
  عَنْ أَبِي مُوسَى الْأَشْعَرِيِّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: “إِنَّ اللهَ لَيُمْلِي لِلظَّالِمِ حَتَّى إِذَا أَخَذَهُ لَمْ يُفْلِتْهُ”، ثُمَّ قَرَأَ: وَكَذَلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَى وَهِيَ ظَالِمَةٌ إِنَّ أَخْذَهُ أَلِيمٌ شَدِيدٌ (البخاري)
  Prenosi Ebu Musa El-Eš’ari, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Allah uistinu pušta nasilnika, ali kada ga zgrabi, ne ostavlja ga!” Pa je proučio: Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava kada kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje Njegovo je zaista bolno i strašno. (Suretu Hud: 102) (Buharija)

  Sirija je muslimanska država na jugo-zapadu Azije. Na zapadu graniči sa Libanom i Sredozemnim morem, na sjeveru sa Turskom, na istoku sa Irakom, na jugu sa Jordanom i na jugo-zapadu sa okupiranom Palestinom. Ukupan broj stanovnika Sirije je oko 22,5 milona, a njihovu većinu čine Sunnije, oko 75%, dok ostatak čine Šije 12%, Kršćani 10% i Druzi 3%.
  Islam je došao u Šam (Sirija, Palestina, Jordan i Liban) u vrijeme Ebu Bekra Es-Siddika, radijallahu anhu, i Omera ibn El-Hattaba, radijallahu anhu, prve dvojice halifa Hulefair-Rašidina i nakon toga je imao važno mjesto u dugoj islamskoj historiji. Sirija je bila prijestolnica Emevijske dinastije sa centrom u Damasku. Šam je dao veliki broj učenjaka, vojskovođa i daija i zasluge za islam njegovih stanovnika su velike. Više ajeta i hadisa ukazuje na vrijednosti Šama.

  Historija Sirije je duga i burna, a u posljednjih 93 godine je obilježavaju: Francuska okupacija 1920. god., Nezavisnost 1946. god., a 1963. godine vlast u Siriji preuzima Ba’s partija, tj. Partija arapskih socijalista, koja svoju filozofiju gradi na arapskom nacionalizmu, u kojem nema mjesta za vjeru, a naročito za islam. Također su naginjali ljevičarskom komunizmu koji je zagovarao javno propagiranje ateizma i vrijeđanje islama. Godine 1970. dolazi do vojnog puča u kojem na vlast dolazi nusajrija Hafiz Al-Assad i ostaje na njoj do svoje smrti 2000. godine, a nasljeđuje ga njegov sin Beššar Al-Assad koji se zadržao na vlasti sve do danas. Hafiz Al-Assad je pripremao svoga sina Basila Al-Assada za vlast, ali je on poginuo u nesreći i onda je na vlast došao njegov drugi sin Beššar Al-Assad, koji je oženjen Britankom sirijskog porijekla. On je došao na vlast sa 34 godine starosti, nakon što je promijenjena ustavna odredba i starosna dob predsjednika države snižena sa 40 na 34 godine. U početku svoje vlasti on je pokušao da sprovede reforme koje nisu uspjele, tako da se vratio politici svoga oca koju je karakterizirala apsolutna vojno-policijska vladavina.

  Vlast u Siriji drže Nusajrije i sve važnije institucije u državi su pod njihovom kontrolom, kao što su: policija, vojska, obrazovanje i ekonomija. U održavanju takvog stanja pomažu pripadnici nusajrijske sekte i poslušnici iz drugih grupacija, među kojima su i pojedine Sunnije. Inače, vlast u Siriji može se definirati kao surova diktarura sa izraženim prisustvom policije, vojske i obavještajaca. Još od 1970. godine na snazi je vanredno stanje koje prate tortura, nepravda, nasilje, privođenja, zatvaranja, mučenja i ubistva. Ekonomska situacija je vrlo teška, tako da se u svijetu nalazi veliki broj sirijskih muhadžira, od koji je najviše Sunnija.
  Hafiz Al-Assad otac sadašnjeg predsjednika Sirije izvršio je masakr u centru Hame u periodu 02. – 28. februar 1982. godine, kada je sirijska vojska ubila blizu 40000 ljudi.

  Punih 23 mjeseca zločinački režim u Siriji provodi najsvirepije metode zločina i genocida, koje ne može da pojmi ljudski um. Broj nastradalih je zastrašujući: 53453 šehida, od čega je 48442 muškarca i 5011 žena. Broj ranjenih je prešao brojku od 180000, 33000 sirijaca se vodi kao nestali, 300000 je prošlo hapšenja i toture u sirijskim zatvorima, trenutno ih je u zatvorima preko 90000, a broj izbjeglih u susjedne zemlje je davno premašio brojku od 200000 muhadžira.

  Veli broj međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava je osudilo zlodjela Sirijskog režima i okarakterisalo kao zločin i kršenje međunarodnih ljudskih prava. Sirijcima prijeti prava humanitarna katastrofa, jer nedostaje hrane, energenata i sanitetskog materijala, a onemogućen je dotur istog. Međunarodna zajednica je na velikom ispitu po pitanju zaštite sirijskog naroda.
  Zulumćari Baššaraovog režima ne vjeruju u Allahove ajete, koji onome ko namjerno ubije vjernika nagovještavaju vječnu kaznu u džehennemu, kao što stoji u 93. ajetu Sure En-Nisa’:
  وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا
  Onome ko namjerno ubije vjernika kazna će biti Džehennem, u kojem će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i prokleće ga i patnju mu veliku pripremiti.

  Zulumćari sirijskog naroda ne vjeruju u Poslaničku, sallallahu alejhi ve sellem, opomenu kada je kazao za jednu ženu koja je glađu mučila mačku, da će biti kažnjena u džehennemu.

  Gdje je ummet, gdje je milijardu i pet stotina milliona muslimana, da digne svoj glas protiv unišenja sirijskog naroda, gdje je Arapska liga, gdje su vlade muslimanskih zemalja, gdje su razne međunarodne organizacije da se pokrenu i zaustave genocid nad sirijskim narodom, gdje je muslimanski ponos i gdje su silne pare od u bescijenje prodatih bogatstava ummeta?
  Braćo i sestre, Oslobodilačka vojska Sirije je elhamdu lillah iz dana u dan sve snažnija i sve je više teritorije koju oslobađa i kontroliše. Raduje činjenica da je sve veći broj vojnika i oficira koji se priključuju Oslobodilačkoj vojsci, kao i to što je Nacionalno vijeće Sirije sve jače i što sve više predstavlja resprektabilnu instituciju sa kojom korespondiraju države i međunarodne institucije.

  Braćo i sestre, zanimajmo se za stanje naše braće i sestara u Siriji i za stanje drugih muslimana, pomozimo im materijalno, verbalno i ako bude mogućnosti i svojim životima i dovom, jer je to naša obaveza! Znajmo da je svaka kap krvi sirijskog naroda, ujedno kap krvi iz moga i tvoga tijela, znajmo da je svako ubijeno i izmasakrirano sirijsko dijete i moje i tvoje dijete, da je svaka obeščaćena žena, udarac na obraz naših majki, supruga, kćeri i sestara, da je strah u srcu svakog sirijca naš zajednički strah i znajmo da je u zalogaju koji jedemo i gutljaju koji pijemo hakk i sirijskih muslimana!

  Molim Allaha, subhanehu ve te’ala, da nas učvrsti na putu islama, da pomogne našoj braći u Palestinii Siriji i na svakom drugom mjestu gdje su ugrožena prava muslimana, da im da skoru pobjedu i oslobodi zulumćara, da nas sačuva iskušenja koja ne možemo podnijeti, da našu djecu i potomke učini prvacima ummeta, da nam oprosti grijehe i uvede nas u obećani džennet, u društvu sa poslanicima, iskrenim, šehidima i dobrim ljudima!
  وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!