Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  Emir Suljagić u američkom Kongresu govorio o opstrukciji provedbe Aneksa 7 Daytonskog sporazuma u RS-u

  Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACH) u ponedjeljak je, skupa s Institutom za demokratije u nastajanju organizirao skup u američkom Kongresu naslovljen kao “Bosna i Hercegovina 17 godina poslije: Američka ulog u prevazilaženju izazova stabilnosti”.

  Gost komentator je bio dr. Emir Suljagić, preživjeli srebreničkog genocida, novinar, autor i aktivista. Dr. Suljagić je autor “Razglednica iz groba”, prvog svjedočenja o srebreničkom genocidu koje je na engleskom jeziku objavio bosanski preživjeli genocida.

  Uoči lokalnih izbora u 2012., dr. Suljagić je organizirao i uspješno predvodio kampanju za registraciju glasača “Glasat ću za Srebrenicu”, koja trenutno služi kao model za građanski pokret “1. mart” koji ima za cilj poništiti posljedice genocida i etničkog čišćenja na cijeloj teritoriiji Bosne i Hercegovine.

  Dr. Suljagić je izvjestio visoko kongresno osoblje o značaju kontinuiranog američkog angažmana u BiH i značaja američkog insistiranja na provedbi aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u BiH i sada služi kao ustav zemlje.

  Daytonski sporazum ima 11 aneksa a dr. Suljagić je naglasio značaj aneksa 7: Sporazuma o izbjeglicama i raseljenim licima. Ukratko, Aneks 7 garantira da “sve izbjeglice i raseljena lica imaju pravo na slobodan povratak svojim mjestima porijekla. Strane bi trebale osigurati da se izbjeglicama i raseljenim licim omogući povratak na sigurno, bez rizika od uznemiravanja, maltretiranja, progona ili diskriminacije, posebno na temelju njihovog etničkog porijekla, vjerske pripadnosti ili političkog mišljenja. Strane bi trebale poduzeti sve neophodne korake kako bi spriječile aktivnosti na njihovim teritorijama koje ometaju ili uporavaju siguran i dobrovoljan povratak raseljenih lica”.