-
AuthorPosts
-
AnonymousMarch 17, 2008 at 4:59 amPost count: 2088
NAPOMENA:
Tema prenesena ovdje, ORIGINAL se nalazi na staroj stranici na istom mjestu, pod istom temom.Bliska saljivoj prici, a znatno zgusnutija, usredsredjena na samo jedan jedini detalj, jednu situaciju, jeste anegdota. Anegdota je poticala najcesce iz neocekivanih, ponekad cak i nemogucih situacija. Razgranicenja izmedju saljive price i anegdote skora da je tesko jasno uspostaviti jer se i anegdota vrlo cesto temelji na elementima humora. Sadrzaj anegdote obicno se vezuje uz neki stvaran dogadjaj ili stvarnu licnost, poznatu kazivacu. U anegdotama prepoznat cemo iskljucivo bosnjacku sredinu i dozivljaj zivota svojstven Bosnjacima.Bez obzira koliko motivi pojedinih prica bili internacionalni, oni su u ovim anegdotama (pricama) obradjeni na nacin koji odrzava duhovno bice bosnjackog naroda.
Ako znate ili procitate neku anegdotu, upisite je ovdje. Evo ja cu napisati par njih ocekujuci od vas da nastavite.
STO GLUH NE CUJE, TO DOMISLI
Razboli se Mujagin prvi komsija. Mujaga se sprema da ga obidje i premislja stace s njim govoriti. Pitat ce ga prvo za zdravlje, pa onda moze li jesti, a najposlije, koji mu hecim dolazi. Hele, Mujaga dosao komsiji i iza selama upita:
– Kako si mi komsija?
– Nikako, brate! Sto koji dan, sve slabiji.
A Mujaga bi gluh, pomislio da je bolnik rekao: nabolje je, te on njemu:
– Neka sucur Allahu! Bas mi je drago! A mozes li sta jesti?
– Vala, haman nista.
– Pa lijepo, tako i treba. A koji ti hecim dolazi?
– Vala, nisam zvao nijednoga, dok mi Allah ne posalje Azraila.
– Neka, neka, sevepli je ruke!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:00 amPost count: 2088MUFTIJA SVRAKO
Nas muftija Svrako volio se saliti, pa ga jednom upita neko:
– Koliko si star, koliko ti je godina?
A muftija odgovori:
U vrijeme banjalucke vojne hod’o sam bos…
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:02 amPost count: 2088HODZU BRIJE NEVJEST BERBER
Jednoga dana ode Nasrudin-hodza da se brije, ali naidje na nevjesta berbera. Kadgod ovaj mahne britvom, zasjece ga pomalo. Nasrudin-hodzu sve muka hvata, suze mu sve lete preko lica, a iz ociju mu iskre skacu.
U tom se cuo neki cudnovat glas i neka larma spolja. Nasrudin-hodza zapita berbera kakva je to larma sto se cuje spolja, a berber pogleda kroz vrata, pa rece:
– Tu blizu nalbanti, pa potkivaju jednog vola.
– Ja sam mislio da nekoga briju – odvrati hodza.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:11 amPost count: 2088Purkov post.
Jedna istinita anegdota, podsjeti me ova “Sto gluh ne cuje,to domisli”,samo sto sam ja cuo al nisam razumio,pa poso sakriti.
Razgovaram s jaranom na telefon,i ko i obicno ,pitanja:
-Sta ima,kako ste,imal’ sta novo?-Ma staro sve,samo sto smo sinoc imali salauku!
Salauka,…meni nepoznata imenica,al da prikrijem rekoh:-E bas fino i jestel’ se proveli?
Zasuti malo s one strane,a i meni bi sumljivo da nisam dobro odgovorio,pa mi kaze:-Nemas ti pojma sta je salauka!
Reko:-Mes’cini.
-Pa to ti je nevrijeme,kad vjetar cupa grane,obara crijep i to.
-Uuu,onda se niste dobro proveli.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:12 amPost count: 2088Neki berber u svojoj berbernici zalijepio razbijeno okno na prozoru papirom. Naidju tuda djeca iz mekteba, te jedno glavom probije papir i rekne:
– Majstore, koliko je sahat?
A majstor udari mu jedan samar i odgovori:
– Evo sad jedan kucnu!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:13 amPost count: 2088skaljicev post.
Mujaga i mujaginca zivjeli su u istoj kuci sa svojom dijecom,koja su vec bila odrasla,pa kada su htijeli da rade nesto u krevetu oni se dogovore,da nebi sta rekli bezobrazno,da kazu HAJMO PRATI VES…
I legli oni spavati kad Mujaga rece”hajmo zeno prati ves”..
a ona odgovori ”nemogu nesto mi masina neradi bas najbolje”
i tako pet-sest dana..
Sedmi dan mujaginca se okrene Mujagi pa ga pita”jeli Mujaga bil i ti prao ves”a on odgovori poslije duge stanke”OPRO SAM JA VES RUCNO”i okrenu se spavati….AnonymousMarch 17, 2008 at 5:14 amPost count: 2088Nekoj starici rekose da ce je udati (naci joj muza), ali ako na vrhu one munare vidi iglu, a ona odgovori:
– Vidim iglu, ali ne vidim munaru.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:17 amPost count: 2088Cigo nosio begu rucak, a prohtjelo mu se da i on okusu dobra jela. Nije znao kako da bega pita hoce li i on sa njim za sofru. Naposlijetku se dosjeti. Kad je pred bega stavio rucak, reci ce mu:
– Bego, eno i seiz pere ruke, hoce da s nama ruca.
Na to ce beg:
– Nek on pere. Operi i ti, ako hoces, ali necete ni jedan sa mnom za sofru!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:18 amPost count: 2088Dvojica malih CIGA se vrzmala oko dzamijskog dvorista i oko cesme
pored nje,uto izbi hodza pa ih upita povisenim tonom:
JE LI VAS DVOJICA,JESTE LI VI UZELI ABDEST a oni ce uplaseno:
NISMO MI MAJKE MI HADJIJA NISTA UZELI rekose i otrca se niz mahalu….AnonymousMarch 17, 2008 at 5:18 amPost count: 2088Ono mi ti neki seljani cuvsi od hodze da imaju citabi, podju u Sarajevo da kupe. Dosli u Sarajevo, pa nabasaju nekom bardakciji na ducan.
– Sta ce te? – veli im bardakcija.
– Ama, culi smo, duso si mi slatka, da imas citaba, pa da kupimo.
Bardakcija se desio poalcak, pa im negdje nahvata srsljenova, napuni jedan bardak njima i rekne:
– Evo ljudi, ponesite ove citabe kucama, svi se u jednu odaju zatvorite, a dobro nalozite, ama nikom ne dajte ni izaci ni uci, pa sve pucalo.
Oni plate i nagnu kuci. Dosli doma, pa se u jednoj muhtarevoj sobi zatvorili i sve onako ucinili kako im je trgovac nasihat ucinio. Suvise, jedan izvana cuvao vrata da ko ne unidje unutra. Otvore oni bardak, a srsljeni ih pocnu peckati, oni onog, oni onog, digla se graja.
Oni na vratima ne da izaci. Nekako jedva razlupaju vrata i izadju, pa vele:
– Vele, iako se namucismo, beli se i naucismo!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:19 amPost count: 2088Razgovarali negdje seljaci oko Sarajeva o onom svijetu.
Jedan upita:
– Hoce li biti u dzennetu duhana?
– Nece – rece jedan.
A drugi ce:
– Hoce li biti u dzennetu Sarajlija?
– Hoce.
– Eh, Sarajlije ce njega nabaviti.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:20 amPost count: 2088Dosao nekakav seljak na pazar u Sarajevo, pa posto je prodao nesto malo vune, ode u jedan ducan da kupi oku soli, te upita ducandziju:
– Posto prodajes oku soli?
– Kao i svakome – odgovori mu – po trideset para.
– Ma zasto, bolan, po trideset, kad je u Mostaru oka po dvadeset i pet para?
– A ti hajde u Mostar! – odgovori mu ducandzija.
Seljak, za inad onoga ducandzije, vrati se kuci bez soli, pa sutradan osamari konja, uzjase, te pravo u Mostar i kupi oku soli.
Kad se peti dan vratio kuci, upita ga zena:
– Gdje si bio, bolan, ovoliko dana?
– U Mostar sam hodio da kupim oku soli za inad ciganskog ducandzije Sarajlije, koji htjese da mi zalukavi pet para!
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:20 amPost count: 2088Nekakav covjek bio bolestan i vec se vidjelo da mu se priblizuje posljednji cas. Njegova zena cesto je govorila: “Voljela bih da ja umrem nego da mi umre alijaga. Sta bih ja bez njega!?”
To docuje nekakav saljivdjija, pa jednog dana pokuca na vrata onog bolesnika. Zena ga pusti, a on podje u njegovu sobu govoreci: “Ja sam Azrail, pa sam dosao da ti dusu uzmem”.
Zena cuvsi to, poce vikati:
“Azrailaga, tamo je Alijaga! Azrailaga, tamo je Alijaga…”
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:21 amPost count: 2088Mustajbeg obicavao svaki dan lojem mazati brkove kad bi isao u kafanu, te bi se onda hvalio kako je dobro rucao. Dosavsi tako jednom po obicaju u kafanu, stade trljati masne brkove i hvaliti se jednom prijatelju:
– Ih, prijane, sto sam ti danas mastan burek okrkao! Ama ha, pravi burek! Sve maslo kipi!
Uto utrca u kafanu njegov sin i povika:
– Babo, babo, velika se steta desila! Izjela macka svijecu sto mazes brkove kad u kafanu ides.
AnonymousMarch 17, 2008 at 5:22 amPost count: 2088Jednog seljaka neznalicu uvijek bi seoski hodza napado sto nezna islamskih sartova, a on, tikvan, nikad da nauci. Jedanput se opet sreo s hodzom, i posto ga hodza izruzio, on se vrati kuci vrlo snuzden. U putu ga sretne jedan znanac, pa ga pita sto je tako snuzden.
– Hodza me vazda ruzi – odgovori neznalica. – I sad me je pitao islamske sarte…
– Pa jesi li kazao da ih je pet.
– Sta zboris ti? Govorio sam da ih ima i deset, pa opet uzalud!
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.