Baljić:
Sušić i igrači trebaju apsolutnu podršku
Pape je jednostavan, normalan i dobar čovjek i odličan trener
Baljić u “Avaz Twist Toweru”: Imamo dobru reprezentaciju, trebat će nam i malo sreće
Želja mi je da jednog dana sjedim na klupi kao trener neke velike ekipe. Ali, prvo da završim školovanje pa ću onda polako razmisliti šta i kako – kaže Elvir Baljić, nekadašnji reprezentativac BiH i nogometaš madridskog Reala, koji je prije nekoliko dana dobio UEFA trenersku licencu A i odmah upisao program za najviši PRO stepen u Centru za edukaciju kadrova NSBiH.
Za vrijeme boravka u Sarajevu, Baljić se susreo s novim selektorom reprezentacije BiH Safetom Sušićem, koji ga je trenirao 2005. godine u turskom klubu Konjaspor.
Ugled u Turskoj
– Pape je čudo. Tako je jednostavan, normalan i dobar čovjek i odličan trener. Konju je digao na noge, u cijeloj Turskoj ima veliki ugled kao trener. S njim je bilo sjajno raditi. Imao je savršen odnos s igračima. Igrali smo, slobodno se može reći, za njega. Toliko smo ga poštovali i cijenili – kaže Baljić u razgovoru za “Dnevni avaz”.
Vodeći reprezentaciju BiH, Sušić će imati težak zadatak da ostvari uspjeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.
– Veoma je bitna atmosfera. Imamo dobru ekipu i uz malo sreće u žrijebu možemo mnogo napraviti. No, izuzetno je važno da selektor i igrači imaju apsolutnu podršku. Vidjeli smo kako se sve okrenulo za 180 stepeni kada smo ispali od Portugala u baražu. Poraz sve okrene naopačke. A to se nije trebalo desiti. Zato Sušiću treba dati podršku – smatra Baljić.
Protekle kvalifikacije pratio je od početka do kraja. Neke utakmice gledao je uživo, a većinu na televiziji.
– Ma, sekunda nam je nedostajala protiv Portugala. Prvu utakmicu odigrali smo u velikom stilu, ali nismo imali sreće. U revanšu, bez četvorice standardnih, nismo ni imali velikih izgleda – kaže naš sagovornik.
Druga planeta
Baljić je imao sjajnu karijeru u Turskoj. Igrao je za najveće klubove, Galatasaraj i Fenerbahče, ali ipak mu je kruna bio potpis za Kraljevski klub. Kada je u ljeto 1999. godine za 26 miliona eura prešao u Real Madrid iz Fenerbahčea, bio je to potez karijere.
– Sve na jednu stranu, a Real Madrid je druga planeta. Osvojio sam Ligu prvaka. Iskusio radost, ali i najveća razočarenja. Nikada neću prežaliti povredu koljena. U Estoniji sam zabio četiri gola i tadašnji trener Džon Tošak rekao mi je da počinjem protiv Barcelone na Kamp nou.
Na posljednjem treningu, međutim, povrijedim se, okliznem i pukne mi koljeno. To razočarenje nikada neću zaboraviti. Poslije mi se isto desilo u Turskoj, kada sam bio u Galatasaraju – priča i zaključuje nedavnom zgodom:
– Ostao sam u dobrim odnosima sa suigračima. Kada je Španija nedavno igrala u Zenici, otišao sam u hotel gdje su bili smješteni. Kasiljas (Casillas) je skočio da se pozdravi kada me vidio. Hijero (Hierro) isto tako. S Del Boskeom (Bosque) imam sjajan odnos. On je fantastičan trener i drago mi je što sa Španijom ima uspjeha.
Nestalo motiva
Baljić je 2008. u Istanbulsporu karijeru završio s nepune 34 godine. Prerano?
– Nisam mogao više. Nestalo je motiva, gladi koja te tjera naprijed. Koljeno nije moglo više izdržati napore. Najviše su mi smetali stalni karantini, putovanja, odvojenost od porodice… Odlučio sam tako i nisam požalio. Kada nešto radiš, trebaš biti u tome 100 posto, a ja nisam takav da se švercam i zato sam prestao – kaže Baljić.
Tenis s Bolićem
Skoro dvije godine nakon što je odigrao posljednji meč, Baljić izgleda kao da je u punoj formi.
– Igram redovno skvoš. To me veoma iscrpi. S Bolićem igram tenis. Bola je trenutno bolji, ali se trudim da ga stignem – kaže on.
Strah od aviona
Baljić nam je u razgovoru priznao da se boji leta avionom i da je jedva pristao da ovog puta poleti ka Sarajevu.
– Uvijek prije leta provjeravam vremensku prognozu. Znalo se desiti da otkažem let u posljednji čas. Kada se sjetim kakvim je avionima reprezentacija BiH u postratnim vremenima išla na neka putovanja, ne mogu povjerovati da sam i ja letio u tome – govori on.
Život u Istanbulu
Baljić se opredijelio za život u Istanbulu. Tamo je zasnovao porodicu, kojoj je potpuno okrenut.
– Držim mjenjačnicu novca. Uskoro ću možda postati trener. Vezan sam uz Istanbul, koji je jedan od najljepših, ali i najzakrčenijih gradova. Ta gužva jedino je što mi smeta tamo.
Stalno se pokušava riješiti taj problem, ali mi se čini da je to nemoguće. Širi se metro, napravljen je tunel koji ispod mora povezuje Evropu i Aziju, planira se i treći most na Bosforu, ali sumnjam da će mnogo pomoći – priča Baljić.
Autor: A. NOVALIJA
Avaz