emira-tekija
Participant
    Post count: 327

Gospodaru moj, utjecem Ti se od prestanka Tvojíh nimeta (blagodati), od prestanka Tvoga blagoslova, od iznenadne nesrece i svakog Tvog nezadovoljstva. (Muslim)

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem je rekao Mu‘azu, radijallahu anhu:

„O Mu’aze, ako hoces sretan zivot, smrt sehida, spas na Dan prozivljenja, sigurnost od straha, svjetlo na Dan tame, hlad na Dan zege, da budes napojen na Dan zedji, sit na Dan gladi i uputu na Dan zablude, onda izucavaj Kur’an jer on je spomen Milostivog, zastita od sejtana i ono sto ce prevagnuti na Mizanu.”

Prenosi se da je Alija r.a., rekao:
    “Ko zeli Dzennet zuri ka cinjenu dobrih djela. Ko se plasi Vatre prestaje sa udovoljavanjem strastima. Ko je siguran u svoju smrt izgubice vrjednost svake slasti, a ko spozna ovaj svjet bice mu lahki svi problemi.”

Ebu Hurejre, radijalahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem., ucio: ‘Gospodaru moj, sacuvaj mi vjeru moju u koju se pouzdam, ovaj svijet na kojem zivim i ahiret na koji se vracam, i neka mi zivot bude povecanje svakog dobra, a smrt olaksanje od svakog zla!’ (Muslim)

Dragi brate i sestro, jeste li zabrinuti i potisteni?

Ako ste, proucite suru Jusuf.

Abdullah ibn Mesud, r.a. je rekao : “Ko god je u stanju potistenosti i tuge neka prouci suru Jusuf, Allah ce mu otkloniti tugu”. Ovo je sura za svakog ko se osjeca samotnjakom i strancem u vlastitom gradu… Ovo je sura za svakoga usamljenika. Ovo je sura za svakoga mladica koji se drzi vjere i zato se osjeca usamljenim i odbacenim od drustva. Ovo je sura svake djevojke koja trpi podsmjeh prijateljica zbog mahrame, pa nezna sta raditi. Ovo je sura svake iskrene mu’minke koja se drzi vjere i trpi uznemiravanje i ismijavanje muza.

”Oprez ne stiti od kadera (Allahove odredbe), a dova koristi i za ono sto je se desilo i za ono sto se nije desilo. Kada se belaj (kusnja koju je Allah dz.s. odredio) spusti i primakne, doceka je dova pa je obuzdava sve do Sudnjeg dana.” (Hakim)

Upitan je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem o iznenadnoj smrti, pa je rekao: Smiraj vjerniku, a propast i kajanje gresniku. (Biljezi Ahmed)