emira-tekija
Participant
    Post count: 327

DOVA KOJA SE UCIPRED SPAVANJE2 Kada neko nakon što se probudio iz sna ustane iz postelje, neka, prije nego što ponovo legne, dobro otrese svoj pokrivač (rubove njegove) tri puta, jer on ne zna šta je poslije njega u nju ušlo. A kad se već nasloni u postelji,neka izgovori dovu:

“Bi-smike Rabbi veda’ tu dženbi ve bike erfe’uhu, fe in emsekte nefsi fe-rhamha ve in erselteha fa-hfazha bima tahfezu bihi ibadeke-s-salihine”

– S Tvojim imenom, Gospodaru moj, legoh na bok i ako bude Tvoja volja, podići ću se. Ako uzmeš moju dušu, budi milostiv prema njoj, a ako je vratiš, zaštiti je kao što si zaštitio Svoje dobre robove!

(( اللهم إنك خلقت نفسي و أنت توفاها لك مماتها و محياها إن أحييتها فاحفظها ، و إن أمتها فاغفر لها . اللم إني أسألكالعافية )) . رواه مسلم و أحمد

* “Allahumme inneke halakte nefsi ve Ente tev-effaha. Leke mematuha ve mahjaha, in ahjejt- eha fa-hfazha ve in emetteha fa-gfir leha. Allahumme inni es eluke-l-afijete”

– Allahu, Ti si, doista, stvorio moju dušu i Ti je umrtvljuješ. Tebi pripada njena smrt i njen život, pa ako je oživiš – zaštiti je, a ako je umrtviš – oprosti joj. Allahu, Tebe molim za oprost!

(( كان إذا أراد أن يرقد وضع يده اليمنى تحت خده ثم يقول : (( اللهم قني عذابك يوم تبعث عبادك ثلاث مرات )) . رواهالترمذي و أبو داود