emira-tekija
Participant
    Post count: 327

Ja samo radim svoj posao

U nekom gradu zivio je kadija poznat po svojoj pravednosti i mudrosti. O njegovoj pravednosti je cuo i kralj koji se obardova sto u njegovom kraljevstvu zivi kadija koji pravedno sudi ljudima.

– Nije mi dovoljno sto sam cuo da je pravedan – rece kralj – zelim se licno uvjeriti u njegovu pravednost i saznati na koji nacin sudi ljudima.

Kralj se prerusti u obicnog covjeka kako ga ljudi ne bi prepoznali. Zajaha svoga konja i napusti dvorac bez tjelohranitelja i vojnika.

U putu srete prosjaka koji je prosio novac od ljudi. Sazali se nad njim i rece mu da se popne na konja kako bi ga poveo do grada.

Kada stigose u grad, kralj se okrenu i rece mu: – Stigli smo. Mozes sici, samo pazi da ne padnes!

– Ovaj konj je moj – zagalami prosjak – kako me mozes trjerati?! Ti sidji!

Prosjak je galamio i zvao u pomoc tako da su se oko njih skupili ljudi.

– Ovo je moj konj!- rece prosjak okupljenima.

– Ne, konj je moj! – uzviknu kralj. Ljudi su gledali i nisu znali koji od njih dvojice govori istinu.

– Idite do kadije! – uzviknu jedan od okupljenih – on ce vam pravedno presuditi.

Odvedose ih do kadije koji je sjedio i sudio ljudima. Kralj stade pred kadiju i isprica mu sta se desilo. Kada zavrsi prosjak uzviknu: – Ovaj covjek je lazov! Konj je moj. Ja sam ga poveo da mu pokazem put.

– Konja ostavite kod mene! – rece kadija – Sada idite i vratite se ujutro!

Njih dvojica odose, a kadija odvede konja u stalu.

Kada se ujutro vratise, kadija ustade sa svoje stolice i rece im: – Slijedite me! Njih dvojica podjose za njim.On ih uvede u stalu u kojoj se nalazio konj. Tu se zadrzase neko vrijeme, a potom se vratise u kadijinu kucu.

On presudi da se konj da kralju, a strazarima naredi da prosjaka svezu i bace u tamnicu.

Uvecer kralj ode do kadije i upita ga: – Kako si znao istinu?

– Jednostavno je. Kada smo jutros usli u stalu primijetio sam da ti se konj priblizio, mirisao te i dirao. Nisam zapazio ni jedan pokret prema drugom covjeku. Shvatio sam da je to tvoj konj.

– A da li znas ko sam ja? – smijesuci se rece kralj.

– Ne – odgovori kadija.

– Ja sam kralj. Dosao sam prerusen da se uvjerim u tvoju pravednost. Zatrazi od mene ono sto zelis.

– Izvini kralju, ali ja nista ne zelim. Ja samo radim svoj posao!