Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 39 total)
 • Author
  Posts
 • Kaza
  Keymaster
   Post count: 6138

   Nasi franjevci su poznati izmedju ostalog i po svojoj borbi za opstojnost Bosne kroz vijekove. Dokumenti koji su zahvaljujuci njima sacuvani, svjedoce o vjekovnoj istoriji bosanske drzave. Medju njima je i fra Antun Knezevic koji je iza sebe ostavio trag koji pokazuje neupitnu vjernost franjevaca Bosni ponosnoj.

   Fra Antun Knezevic se rodio 19. sjecnja 1843. godine u Varcaru (Mrkonjic grad). Citati i pisati naucio je kod roditeljea, a kasnije ga je poducavao varcarski zupnik. Pohadjao je varcarsku skolu u kojoj je predavao i fra Ivan Franjo Jukic. U franjevacki red stupa kao pripravnik 1850. godine. Filozofiju studira u Fojnici (do 1853.) a sa studijem nastavlja u Rimu i Sieni. Zaredjen je za svecenika 20. rujna 1856. godine. Povratkom u Bosnu biva postavljen za kapelana u Vracaru gdje vrsi i sluzbu ucitelja. U narednim godinama obavlja svecenicke duznosti u Bugojnu, Vracaru, Livnu – tu zapocinje sa spisateljskom djelatnoscu – Gucijoj Gori (od 1864. do 1868. godine) kraj Travnika, Dobreticima i u Djakovu.
   Za zupnika u Jajcu postavljen je u toku ustanka (1876) gdje ga zatjece austrougarska okupacija BiH.

   Evo jednog citata iz knjige Esada Zgodica “Ideja bosanske nacije” o temeljnim idejama fra Antuna Knezevica kad je u pitanju Bosna i njegova ideja da ona mora biti narodno-drzavno-pravni individualitet.

   “Uskoro su Knezeviceva prakticna, i u ratnim okolnostima egzistencijalno riskantna, iskustva sa etikom unutarbosnjacke konvergencije suocavaju sa novom stvarnoscu: Austrougarske okupacija Bosne je zavrsena, a probosansko politicko misljenje stoji pred novim izazovima. Ona, medjutim, za Knezevica nisu toliko zavodljiva da bi promijenio svoja supstancijalna stanovista: sasvim konzistentno ne odustaje od svojih temeljnih ideja I magistralnih vitija vezanih za sudbinu Bosne. I u to vrijeme zastupa on misao da Bosna mora biti zasebni narodno-drzavno-pravni individualitet pa se suprotstavlja svakoj zamisli o njenom prikljucenju Austriji ili, pak, politikama koje bi htjele da cijepaju I podijele Bosnu izmedju susjednih slavenskih drzava.
   Ta njegova velika, historijska , konstantna ideja ponajbolje se izrazava u jednoj predstavci koju je 1885. godine, u ime varcarskih, liskovackih I jajackih zupljana, napisao a koja je trebala biti predate Kalaju. Tu se kaze:

   “Zadnjeg vremena pripisali su se glasovi, a i novine – osobito susjedne – trubile su pried cielim svietom o buducoj sudbini Bosne, i Bosnjaka. Neka nasa bratija zahtijevase nek se njima Bosna brez ikakva ugovora, i uprav u robstvo pridade; njeki htjedose ju uprav prozdrti, i s lica zemlje dignuti, te joj jedan dio dadoseCrnojgori, a jedan Srbiji, jedan Dalmaciji, a jedan Hrvatskoj, te tako “Bosne ponosne” i spomen u vieke utrnuti. Vasa preuzvisenost! Sila moze svasta uciniti, ali sila silniku nigda nikakvo pravo ne daje; zato Bosnjaci nigda dopustiti nece, da se tako od njih i od njihove dicne Kraljevine ucini, to ce se boriti za svoja prava, dok jedan ziv bude! Mi bolnim srcem gledamo u dvolicnost nase visoke Vlade, koja nas jezik zove “Zemaljskim”, i dopusta da se njeki zovu “Srbi” a njeki “Hrvati” umjesto da pravedno, i iskreno rekne “zemlja Bosna”, “zitelji Bosnjaci”, a njihov jezik “bosanski”. A zar cemo dopustiti da se spomen nas, i nase kraljevine unisti! Nigda! To nigda dopustiti necemo! Nek se nas Sbor sazove, i na njem ce Bosnjaci slobodnom svojom voljom izjaviti sta zele, i s kim hoce da budu; uvijek prije osiguravsi prava svoja, i svoje Kraljevine.”

   Mustafa
   Participant
    Post count: 8282

    BIH BIH BIH

    U četvrtak izbor himne Bosne i Hercegovine

    Komisija za izbor teksta himne BiH u četvrtak treba preslušati dva preostala prijedloga teksta za nacionalnu himnu, te onu sa najvećom ocjenom proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, potvrdio je za naš portal Hilmo Neimarlija, predsjednik Komisije.
    Od ukupno 339 testova koji su prispjeli na konkurs, izbor je sužen na dva prijedloga teksta koja su kasnije ukomponovana s muzikom banjalučkog kompozitora Dušana Šestića.

    Konkurs za izbor teksta himne trajao je od juna do oktobra 2008., a pravo učešća su imali isključivo državljani Bosne i Hercegovine. Prijedlozi su stigli iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz Njemačke, Norveške, Australije i drugih zemalja. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja Komisije za izbor teksta himne, koju čine poslanici, ugledni književnici i muzički autori, bio je da se sa izabranim stihovima mogu identifikovati svi građani Bosne i Hercegovine.

    Autor teksta buduće himne koja će zamijeniti instumentalnu izvedbu “Intermezzo” dobit će nagradu u iznosu od 30.000 KM.

    Kaza
    Keymaster
     Post count: 6138

     [b]ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH – br. 585

     1. U SRIJEDU, 21. JANUARA 2009. POCINJU UKIDANJE DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE

     SAOPSTENJE ZA JAVNOST[/b]

     Dana, 10 januara 2009. SRNA je prenijela vijest da je zakazana sjednica Parlamenta BiH za srijedu 21. januar 2009. na kojoj ce biti pokrenute ustavne promjene.

     Da bi shvatili sta to znaci za buducnost Bosne i Hercegovine potreban nam je slijedeci kratak uvod.

     Bosna i Hercegovina do danas postoji, tj. RS nema pravo na referendum i niko je ne bi priznao ako bi se otcijepila, jedino zato sto Daytonski ustav nije legalan. A Daytonski ustav nije legalan jer nije usvojen u skladu sa procedurom, koja je definisana u Ustavu Republike BiH.

     Naime, u Clanu 268 Ustava Republike BiH, koji nosi naslov “PROMJENA USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE” definisano je kako se legalno mijenja Ustav Republike BiH, citiramo:

     Clan 268

     1. Prijedlog da se pristupi promjeni Ustava Republike Bosne i Hercegovine mogu podnijeti: svako vijece Skupstine Republike, Predsjdnistvo Republike, Vlada Republike i najmanje 30 poslanika u Skusptini.

     O prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava Republike Bosne i Hercegovine odlucuje Skupstina na zajednickoj sjednici Skupstine.

     2. Nacrt akta o promjeni Ustava utvrdjuje Skupstina na zajdnickoj sjednici Skupstine.

     Nacrt akta o promjeni Ustava Skupstina stavlja na javnu raspravu.

     3. Nakon provedene javne rasprave o nacrtu akta o promjeni Ustava, Komisija za ustavna pitanja Skupstine utvrdjuje prijedlog akta o promjeni Ustava.

     O prijedlogu akta odlucuje Skupstina na zajednickoj sjednici Skupstine. Promjena Ustava usvojena je ako za nju glasa dvije trecine od ukupnog broja poslanika svakog vijeca Skupstine.

     4. Akt o proglasenju promjena Ustava donosi Skupstina na zajednickoj sjednici Skupstine.

     5. Ustav Republike Bosne i Hercegovine moze se mjenjati Ustavnim amandmanima ili Ustavnim zakonima.

     Kraj citata.

     Nista od ovoga gore navedenog nije uradjeno kod donosenja Daytonskog “ustava”. Znaci, Daytonski ustav nije legalno usvojen. Pogotovo je vazno to sto Daytonski Ustav (Aneks 4) nikad nije izglasan dvotrecinskom vecinom svih delegata Skupstine Republike BiH.

     I ne samo to. Ni finalna verzija Daytonskog UGOVORA (dakle, svih 12 aneksa), svecano potpisana u Parizu, nije RATIFIKOVANA u Skupstini Republike BiH, sto je moralo biti uradjeno po Clanu 207, Stav 4, Ustva R BiH da bi medjudrzavni Dajtonski UGOVOR bio legalan. Dakle, ne vrijedi ni Daytonski UGOVOR (svih 12 aneksa), jer nije prosao RATIFIKACIJU, niti vrijedi Daytonski USTAV, sadrzan u Aneksu 4, koji nije prosao kroz propisanu PROCEDURU PROMJENE USTAVA.

     U Daytonskom “Ustavu” je materija promjene Ustava regulisana veoma kratko, Clanom X, Stav 1, koji slijedi, citiramo:

     Clan X
     Izmjene i dopune

     1. Postupak za izmjene i dopune

     Izmjene i dopune ovoga Ustava mogu se donositi odlukom Parlamentarne skusptine donesenom dvotrecinskom vecinom prisutnih delegata koji su glasovali u zastupnickom domu.”

     Kraj citata.

     U srijedu 21. januara 2009. poslanici iz redova SNSD, SDA i HDZ pokrecu promjenu Ustava po proceduri opisanoj ovim Clanom X Daytonskog ustava. Okvirni prijedlog po kojem ce se obaviti ta promejna Ustava je ono sto je dogovoreno izmedju Dodika, Tihica i Covica u Prudu.

     To ce znaciti definitivni diskontinuitet sa Republikom BiH. Dakle, bez obzira na zestok otpor naroda i clanstva stranke, Sulejman Tihic i vodjstvo SDA idu u finalni obracun sa Republikom Bosnom i Hercegovinom. Ako Dodiku, Tihicu i Covicu to podje za rukom, a pored Silajdziceve SBiH i Lagumdjijinog SDP-a vjerovatno hoce, onda ce na teritoriji bivse Republike BiH ostati neka nedefinisana tvorevina za koju ce se smatrati da je nastala 1995, u Daytonu, a ne vijekovima ranije. Tada ce cetnici biti jedna od strana koja je stvorila tu, Daytonsku tvorevinu, te ce imati pravo i da je i ukinu. Dakle, Tihic, Dodik i Covic su pripremili smrtnu presudu drzavi Bosni i Hercegovini, a time i narodu koji jos zivi na njenoj teritoriji. Ukidanje Dana drzavnosti i Dana nezavisnosti je potpuno u skladu sa tom politikom, jer drzava koja je obnovila svoju drzavnost 25. novembra 1943. i koja je priznata kao nezavisna 1992. prestaje da postoji. I raskid sa genocidom je logicna posljedica te Tihiceve politike, jer je onda i genocid pocinjen protiv neke bivse, istorijski mrtve drzave BiH, a ne protiv nove Daytonsko-Prudske tvorevine koja nastaje.

     Ovo sto se nama desava je necuvena tragedija, jer prvi put u istoriji svijeta su agenti neprijateljske drzave dosli cak na samo celo jednog naroda i drzave i oni nemilosrdno unistavaju taj narod i drzavu.

     Ovaj vanredni Glasnik izdajemo sa ciljem da pozovemo sve Bosance i Hercegovice da ga postirate i distribuirate gdje god stignete, da poslanici Skupstine BiH, ljudi koji su odgovorni za ovu tragediju, ne mogu u buducnosti govoriti da nisu znali sta rade kada su dizali ruku za kraj Bosne i Hercegovine.

     Dr. Muhamed Borogovac,
     za Predsjednistvo Nacionalnog kongresa Republike BiH

     Mustafa
     Participant
      Post count: 8282

      Slavuj oborio himnu!

      “Odlučili smo da uradimo sitne korekcije na tekstovima kako bi se oni mogli lakše pjevati”, objasnio je Jovičić.
      22.01.2009.

      Komisija za izbor teksta himne BiH ni danas u Sarajevu nije uspjela da izabere tekst koji bi bio predložen Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje, već bi to, kako je dogovoreno, trebalo da učini u narednih 15 dana.

      Prema riječima člana Komisije Slavka Jovičića, na današnjoj sjednici saslušana su ranije odabrana dva teksta koji su horski otpjevani uz postojeću muziku himne, autora Dušana Šestića.

      “Odlučili smo da u narednih 15 dana, u skladu sa poslovnikom Komisije i u saradnji sa autorima uradimo sitne korekcije na tekstovima, poput dodavanja nekih riječi, kako bi se oni mogli lakše pjevati”, objasnio je Jovičić.

      Ističući da izbor teksta himne predstavlja težak i odgovoran posao Jovičić je podsjetio da će konačnu odluku, bez obzira šta Komisija odluči, donijeti Parlamentarna skupština.

      Dva teksta koja su stigla do dosadašnje faze izabrana su između 339 tekstova koja su pod šifrom pristigla na konkurs za izbor teksta himne.

      Komisiju čine šest predstavnika dva doma Parlamentarne skupštine BiH i pet književnika i muzikologa.

      Kaza
      Keymaster
       Post count: 6138

       BH Patrioti najavili svebosansku konferenciju

       Grupacija BH Patrioti koja još nije organizovana kao nevladin niti politicki faktor mada to ne iskljucuje, najavila je na današnjoj pres-konferenciji za 31. januar, u Sarajevu svebosansku konferenciju patriota, kako je receno, na kojoj ce biti istaknut dokument nazvan “Zahtjevi patriota o buducem državnom uredenju BiH”.

       Dokument je podržalo više od 200 univerzitetskih profesora, uglednih politickih, kulturnih i javnih radnika, medju njima akademici Esad Durakovic, Rešad Hafizovic, Nedžad Ibrišimovic, Sulejman Redžic, prof.dr. Mustafa Imamovic, reditelj Gradimir Gojer, prof. dr. Hasan Muratovic, prof. dr. Zdravko Grebo, David Kamhi, prof. dr. Vojislav Stankovic, Edhem Bicakcic, Husein Živalj, Hasan Cengic, Fatmir Alispahic…, saopceno je.

       Na pres-konferenciji je obecana i podrška ovom dokumentu u formi stotina hiljada potpisa gradjana BiH koji ce uporedo s dokumentom biti upuceni na relevantne adrese.

       U dokumentu “Zahtjevi patriota o buducem državnom uredjenju Bosne i Hercegovine” koji ce biti istaknut na najavljenoj svebosanskoj konferenciji, a zatim biti upucen na adrese domacih institucija i medjunarodne zajednice, posebno novoj administraciji Sjedinjenih Americkih Država, stoji:

       “Polazeci od hiljadugodišnjeg neprekidnog trajanja imena i teritorije Bosne i Hercegovine te njezina medunarodnog kontinuiteta kao države;

       Podsjecajuci da trenutno unutrašnje uredjenje Bosne i Hercegovine pociva na rezultatima politike etnickog cišcenja i zlocina genocida;

       Pozivajuci se na presudu Medunarodnog krivicnog tribunala za bivšu Jugoslaviju o genocidu i drugim zlocinima u Bosni i Hercegovini, kao i na rezolucije i druge dokumente Ujedinjenih nacija, Vijeca Evrope i Evropskog parlamenta;

       Isticuci da postojeci ustavnopravni sistem Bosne i Hercegovine nije u skladu s medjunarodnim aktima o ljudskim pravima, a posebno s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama;

       Opredijeljeni za evropske i evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine;

       Insistirajuci na jedinstvu svih patriota Bosne i Hercegovine na odredjivanju buduceg uredenja države,

       Zahtijevamo:

       1. Osiguranje nacela opce pravne jednakosti svih gradana Bosne i Hercegovine na nacin da niti jedan gradjanin ne može biti diskriminiran na bilo kojem dijelu teritorije Bosne i Hercegovine;

       2. Uspostavu funkcionalne države u kojoj ce u procesu donošenja odluka, a u skladu s rezolucijama Parlamentarne skupštine Vijeca Evrope i Evropskog parlamenta biti otklonjeni elementi etno-teritorijalnih blokada, posebno u vidu entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH;

       3. Izmjenu izbornog sistema u našoj zemlji na nacin koji ce osigurati pravo svih gradjana Bosne i Hercegovine da neposredno biraju i budu birani u Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu s cijele teritorije BiH kao jedinstvene izborne jedinice;

       4. Osiguravanje nadležnosti državi BiH koje su neophodne za ostvarivanje punopravnog clanstva u Evropskoj uniji i NATO-u ;

       5. Donošenje ustava BiH u skladu s principima demokratije i tranasparentnosti, uz ucešce svih segmenata bosanskohercegovackog društva i medjunarodne zajednice te uz mogucnost konacnog odlucivanja o ovom pitanju svih gradjana Bosne i Hercegovine putem referenduma”.

       Uime potpisnika “Zahtjeva…”, kao uvodnicari na današnjoj pres-konferenciji bili su najavljeni prof. dr. Nedžad Mulabegovic, prof.dr. Džemaludin Latic i Sejfudin Tokic.

       (FENA)

       Kaza
       Keymaster
        Post count: 6138

        Svi govorimo o borbi za BiH i njenu vjekovnu opstojnost a da pri tome ne kazemo u cemu se ta borba sastoji i koji su ciljevi borbe. Neki to govore samo deklarativno a u stvarnosti ne cine nista jer im promjene ne odgovaraju. Odgovara im ovo haoticno stanje u kome svako od njih ima korist koje se ne bi odrekao. Takva je vecina bosnjackih politicara koji na zalost kroje sudbinu BiH. Oni koji su protiv BiH to jasno i kazu i sve otvorenije rade na njenom unistavanju. Treci , po meni najbrojniji su istinski borci za BiH ali bez nekog znacajnijeg politickog uticaja na zbivanja. U zadnje vrijeme postaju sve glasniji a da li ce se domoci nekog znacajnijeg uticaja je veliko pitanje. Skoro da nema politicke partije koja bi 100% zastupala interese ovih trecih, pa je utoliko veci problem kako da ova opcija ostvari svoje ciljeve.
        A u ovoj drzavi se okrenulo sve naopako. Ovi prvi i drugi , koji u sustini rade isti posao, proglasavaju ove trece kao struju koja je za radikalne i ekstremne promjene. Pa posto je sve ovdje naopako nije tesko logikom doci do istine koja otkriva prave ekstremiste i one koji radikalno unistavaju sve ono sto je vjekovima stvarano. Kraj ove borbe se ne nazire. Kad god pomislimo da ne moze biti gore, stvarnost nas demantuje. Ono sto je vjekovima stvarano se unistava isuvise brzo da bi mogli sebi dozvoliti luksuz da se polahko organizujemo kako bi branili one vrijednosti koje su neupitne i koje su vijekovima stvarane.
        Agresijom na BiH su mnoge stvari promjenjene i poremecene. Promjenjena je nasilno struktura koja je vjekovima stvarana i bila glavna odlika nase domovine.
        Ono sto je silom ucinjeno a danas se pokusava legalizovati kroz institucije sistema je upravo glavni problem opstojnosti BiH.
        Zato su svi oni koji su za legalizaciju postojeceg stanja u BiH ujedno i njeni najveci neprijatelji.

        A sada kao potvrdu za sve navedeno cu navesti par podataka koji jasno govore na koji se nacin BiH unistava i ko radi na njenom unistavanju.(podaci posudjeni sa jednog foruma od autora Abdurahmana, Tuzla)
        Svi koji rade na tome da se legalizuje ovo dole navedeno nisu ljudi od kompromisa nego istinski neprijatelji BiH.

        [b]Opstine Bosne i Hercegovine u kojima su Bosnjaci ( muslimani ) do 1991 god., bili vecina ( ili pak cinili polovinu stanovnistva, a te opcine ce biti naglasene u zagradi ) – su sljedece:

        1. Srebrenica;
        2. Srebrenik;
        3. Stolac;
        4. Tesanj;
        5. Travnik;
        6. Tuzla;
        7. Trnovo;
        8. Visoko;
        9. V. Kladusa;
        10. Visegrad;
        11. Vitez ( pola Bosnjaci, muslimani, a pola bosanskih Hrvati, katolici );
        12. Vlasenica;
        13. Kalesija;
        14. Kakanj;
        15. Kladanj;
        16. Kljuc ( pola Bosnjaci, pola Srbi )
        17. Konjic;
        18. Zavidovici;
        19. Zvornik;
        20. Zenica;
        21. Zivinice;
        22. Sarajevo ( u svim sarajevskim opcinama, Bosnjaci su cinili vecinu );
        23. Vogosca;
        24. Hadzici;
        25. Banovici;
        26. Bihac;
        27. Bosanska Krupa;
        28. Bratunac;
        29. Brcko;
        30. Breza;
        31. Bugojno;
        32. Busovaca ( pola Bosnjaci, a pola bos. Hrvati );
        33. Cazin;
        34. Doboj ( broj Srba u opcini je bio priblizan broju Bosnjaka );
        35. Donji Vakuf;
        36. Foca;
        37. Fojnica;
        38. Gorazde;
        39. Gornji Vakuf;
        40. Gracanica;
        41. Gradacac;
        42. Jablanica;
        43. Jajce;
        44. N. Travnik ( pola Bosnjaci, pola bos. Hrvati );
        45. Lukavac;
        46. Maglaj;
        47. Olovo;
        48. Prijedor;
        49. Rogatica;
        50. Sanski Most;
        51. Zepce;
        52. Mostar!

        ( Buzim i Zepa spadaju u opcine Bos. Krupa i Rogatica )

        Od navedenih opstina, danas ( 2009 ) Bosnjaci nisu vecina u sljedecim opstinama iz razloga sto je nad njima izvrseno etnicko ciscenje, genocid, agresija i ratni zlocini:

        1. Srebrenica ( iako se procjenjuje da je broj Srba i Bosnjaka tamo podjednak danas, jer preko 80 % zemljista te opstine bosnjacko kao i grad sam gdje su Bosnjaci vecina, a i nacelnik opstine je Bosnjak )

        2. Stolac ( sad za sad u opstini su jos uvijek vecina bos. Hrvati jer su Bosnjaci bili protjerani, dok je grad ponovo pod vecinskom kontrolom Bosnjaka;

        3. Trnovo – ovdje je sumnjivo ko cini vecinu danas;

        4. Visegrad – posljedice genocida i etnickog ciscenja;

        5. Vitez – iako Bosnjaci nisu daleko sa svojim brojem iza Hrvata

        6. Vlasenica – posljedice genocida i etnickog ciscenja;

        7. Zvornik – sad za sad pokazuju cinjenice da su jos uvijek Srbi vecina;

        8. Bratunac – posljedice genocida i etnickog ciscenja;

        9. Busovaca – iako Bosnjaci nisu daleko sa svojim brojem iza Hrvata;

        10. Doboj – posljedice genocida i etnickog ciscenja;

        11. Foca – posljedice genocida i etnickog ciscenja;

        12. Prijedor – posljedice genocida i etnickog ciscenja;

        13. Rogatica – posljedice genocida i etnickog ciscenja;

        14. Zepce – posljedice zlocina i etnickog ciscenja – ma da Bosnjaci su blizu broja Hrvata;

        I ne bih stavljao pod broj, zadnja opstina je Mostar. U opstini se ne zna ko je vecina, ali kako nam procjene govore, broj Bosnjaka i bos. Hrvata je gotovo identican, tako da se ne zna ko je vecina.

        Osim ovih navedenih opstina, Bosnjaci su danas postali vecina, a prije agresije u njima su cinili pola-pola ili pak manje od toga, a to su sljedece opstine:

        1. Ilijas i
        2. Vares.

        Po popisu iz ‘ 91, u sljedecim gradovima su Bosnjaci cinili vecinu:

        1. Srebrenica;
        2. Stolac;
        3. Tesanj;
        4. Travnik;
        5. Tuzla;
        6. V. Kladusa;
        7. Visoko;
        8. Visegrad;
        9. Vitez;
        10. Vlasenica;
        11. Zavidovici;
        12. Zenica;
        13. Zvornik;
        14. Zepce;
        15. Zivinice;
        16. Sarajevo ( sve opcine )
        17. Hadzici;
        18. Trnovo;
        19. Banovici;
        20. Bihac;
        21. Bijeljina;
        22. Bosanska Dubica;
        23. Bosanska Gradiska;
        24. Bosanska Krupa;
        25. Bosanski Novi;
        26. Bosanski Samac;
        27. Bratunac;
        28. Brcko;
        29. Breza;
        30. Cazin;
        31. Derventa;
        32. Doboj;
        33. D. Vakuf;
        34. Gacko;
        35. Gorazde;
        36. Gornji Vakuf;
        37. Gracanica;
        38. Gradacac;
        39. Jablanica;
        40. Jajce;
        41. Kakanj;
        42. Kalesija;
        43. Kladanj;
        44. Konjic;
        45. Livno;
        46. Lukavac;
        47. Maglaj;
        48. Modrica;
        49. Mostar;
        50. Odzak;
        51. Olovo;
        52. Orasje;
        53. Novi Travnik;
        54. Rogatica!

        Zbog agresije, genocida i etnickog ciscenja, Bosnjaci vise nisu vecina u sljedecim gradovima:

        1. Rogatica;
        2. Mostar ( iako je cifra tu blizu Bosnjaka i Hrvata, a u opcini jos bliza odnosno gotovo ista )
        3. Modrica;
        4. Livno;
        5. Gacko;
        6. Doboj;
        7. Derventa;
        8. Bratunac;
        9. Bosanski Samac;
        10. Bosanski Novi;
        11. Bosanska Dubica;
        12. Bosanska Gradiska;
        13. Bijeljina;
        14. Trnovo;
        Za Zepce, tu ima nejasnoca koja je u vecini danas…
        15. Zvornik;
        16. Vlasenica;
        17. Vitez ( ovdje takodjer ima nejasnoca )
        18. Visegrad!

        A Bosnjaci su postali vecina u gradovima u kojima prije agresije nisu bili vecina, i to su:

        1. Ilijas;
        2. Sanski Most;
        3. Bugojno;
        4. Kljuc;
        5. Bosanski Petrovac!

        Ovo ispod je karta Bosne i Hercegovine sa opstinama. Svaka opstina ima broj tj., postotak koliko Bosnjaka je 2006 godine bilo u njima. Dakle, ovdje se radi o pribliznoj procjeni, jer je detaljno nemoguce utvrditi bez popisa koji je najavljen da ce biti izvrsen najvjerovatnije 2011 godine.

        Npr. vidljive su vece greske kod Mostara, gdje Bosnjaci cine vise od 44 % stanovnistva okupnog te opstine, pa Jajce gdje su danas Bosnjaci vecina, Zepce, Prijedor, Stolac, Zvornik, Doboj i jos neke opstine.

        A ovako je to bilo 1991. god.[/b]

        Kaza
        Keymaster
         Post count: 6138

         [b]REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

         31. januar 2009

         ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH – br. 587[/b]

         1. OSNIVAJU SE SRPSKA I HRVATSKA DRZAVA + ZAJEDNICKO SARAJEVO + 3 ENKLAVE ZA BOSNJAKE

         Pise: Dr. Muhamed Borogovac

         Bez obzira sto Tihic, Dodik i Covic kriju detalje svoga dogovora, iz ovoga sto je procurilo iz njihovih mnogobrojnih intervjua jasno je da je jedini cilj ovih dogovora defintivna podjela Bosne i Hercegovine. To znaci srednjorocno i kraj postojanja Bosnjaka.

         Jasno je da Tihic i Dodik NE PREGOVARAJU, jer oni ni nemaju suprotstavljenih interesa. Oni se u stvari DOGOVARAJU kako da narodu BiH prodaju ovu zavjeru, da bi dobili pristanak samih zrtava da im uniste domovinu i buducnost djece. HVO-u su obecali Herceg-Bosnu da im Covic ne kvari glavni posao. Nazalost, iz BH opozicionih stranaka je dosla veoma mlaka “kritika” ove zavjere protiv drzave BiH, sto pokauje da su Siljadzic i Dodik saucesnici u pricuvi, te se moze zkljuciti da se narod mora hitno samoorganizovati, da sprijeci ovu tragediju.

         Krenimo redom, citatima “zajednicke izjave” iz Avaza od 26. 2009., koji ce biti propraceni nasim analizama citiranih dijelova izjave.

         1. 1 “TERITORIJALNE JEDINICE” KOJE IMAJU ZAKONODAVNU, IZVRSNU I SUDKU VLAST?!

         Citat iz Avaza: “U zajednickoj izjavi se kaže da je BiH decentralizirana država, organizirana na tri razine vlasti. Srednja razina vlasti je sastavljena od cetiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka utemeljena na diobi vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.” – kraj citata

         Poslije sastanka u Banja Luci, sudionici su nezavisno jedan od drugog davali izjave iz kojih se jasno vidi koje “cetiri teritorijalne jedinice” su dogovorene:

         – RS se legalizuje ovakva kakva je sada (Dodik)
         – Obnavlja se vecinska hrvatska jedinica sa glavnim gradom Mostarom (Covic)
         – Formira se bosnjacki entitet sa glavnim gradom Tuzlom (Covic, Dodik)
         – Formira se zajednicki (multietnicki) entitet sa glavnim gradom Sarajevom, samo od teritorija Federcije. Istocno Sarajevo ostaje netaknuto u RS. (Dodik)

         Ko god je nesto ucio o teoriji drzave zna da je svaka teritorijalna jedinica koja ima ZAKONODAVNU, SUDSKU i IZVRSNU vlast po definciji DRZAVA i kao takva ima pravo na nezavisnost, ako to po propisu zatrazi. Samo zato sto je Republika BiH imala svoju zakonodavnu, sudsku i izvrsnu vlast, imala je sve atribute drzave te je zato bila priznata kao suverena drzava cim je to zatrazila, bez obzira na otpor Srbije, Crne Gore, “bh Srba” itd.

         Znaci, nema vise nikakvih tajni, RS postaje legalna drzava, a na teritoriji Federacije formira se drzava sa Hrvatskom vecinom, sa glavnim gradom Mostarom. Od ostatka Federacije formiraju se dvije nestabilne drzavice – sa daljom tendencijom podjele. Jedna je zajednicka “teritorijalna jedinica” oko Sarajeva. Ovim se Zapadno Sarajevo destabilizira buduci da postaje “zajednicko”, a RS ce sigurno traziti podjelu svega sto je ikad definisno kao zjedncko, pogotovo kada imamo na umu da postoje davni Aljini potpisi dati “Srbima” “da je lijeva obala Miljacke srpska”. Druga nestabilna jedinica koja nastaje je “bosnjacka” teritorijalna jedinica sa glavnim gradom Tuzlom. Ona je drzava samo na papiru, jer se sastoji iz nekoliko nepovezanih enklava: Gorazde, Bihac, Zenica, Tuzla, te je kao takva nestabilna i izvor novih teritorijalnih apetita od strane susjednih drzavica.

         Zato se ne treba cuditi ushicenju koje dolazi iz RS, od HVO Hrvata i od autonomaskih krugova iz Krajine. (Zanemarimo ovdje blefove koji stizu iz RS i namijenjeni su varanju Bosnjaka, gdje se na rijecima optuzuje Dodik za izdaju Srpstva, dok se u svim konkretnim potezima Dodiku daje apsolutna podrska cjelokupnog “Srpstva”.)

         Pitanje je koliko i Tuzlanska enklava moze sama opstati. U doglednoj buducnosti ce vjerovatno i Tuzla biti data Velikoj Srbiji kao prirodno podebljanje koridora, kao posljednji korak do potpunog ispunjenja RAM-a..
         —-

         1. 2 POKUSAVAJU DA POTKUPE DIJASPORU

         Citat iz Avaza: “Na novom sastanku (u Mostaru izmedju 20. i 25. februara) lideri stranaka razmotrit ce i pitanje dvojnog državljanstva za sve gradjane BiH.” – kraj citata

         Dakle, prudska trojka nam obecava da ce se rijesiti pitanje dvojnog drzavljanstva. Ocigledno, oni znaju da gradjanima BiH u dijaspori nisu isprani mozgovi, da nismo slomljeni i porobljeni kao oni u domovini, te nas osjecaju kao prijetnju njihovom zlocinakom poduhvatu. Zato pokusavaju da nas kupe obecanjem o dvojnom drzavljanstvu, da im ne kvarimo posao. To bi nama zaista bilo vrijedno paznje da nije jednog problema. Naime, ako ovo prodje nikome nece ni trebati BiH drzavljanstvno, buduci da nece ni biti BH drzave. Dakle: “Thanks, but no thanks.”, sto bi amerikanci kulturno rekli. A u “prevodu” na Bosanski: “Tihicu, zatrlo ti se sjeme izdajnicko.” (Osjecamo da smo ovdje trebali dodati i Izetbegovica, jer Tihic ne bi bio kadar potegnuti ovo da mu Izetbegovic ne cuva ledja u SDA.)
         —–

         1. 3 AMANDMANOM ZA BRCKO SE LEGALIZUJE DAYTON I DEFINISE PUT DO ANEKSIJE BRCKOG

         Citat iz Avaza: “Amandaman na Ustav BiH za rješavanje pravnog statusa Brcko Distrikta BiH glasi: “Brcko Distrikt BiH postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadležnosti institucija BiH, cija je teritorija u zajednickoj svojini (kondominij) entiteta te da je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima s ovlaštenjima i statusom iz Konacne odluke Arbitražnog tribunala za spor o medjuentitetskoj liniji razgranicenja u oblasti Brckog”.

         U amandmanu se dalje kaže da se “odnos izmedju Brcko Distrikta BiH i institucija entiteta može urediti zakonom” te nastavlja da je “Ustavni sud BiH nadležan da odlucuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrdjenog statusa i ovlaštenja Brcko Distrikta koji se može javiti izmedju jednog ili svih entiteta i Brcko Distrikta BiH”.

         Svaki takav spor, kaže se dalje, jedino može pokrenuti vecina poslanika Skupštine Brcko Distrikta BiH koja ukljucuje najmanje jednu trecinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, kaže se na kraju dogovorenog amandmana.”

         – kraj citata

         Na prvi pogled nista se bitno ne mijenja. Medjutim, i tu je RS na ogromnom dobitku. Naime, ako se usvoji taj amandman u Skupstini BiH, tada ce biti legalizovan Daytonski ustav, tj. RBiH ce biti trajno sahranjena, a u novom ustavu se ovim amandmanom definise put (legalne) promjene statusa Brckog. Dovoljno je da Srbi nadju trecinu bosnjackih poslanika Skupstine Brckog (to moze biti samo 3-4 covjeka), koji ce pristati da se od Ustavnog suda trazi razgranicenje po “medjuentitetskoj liniji u Brckom” ili cak prisajedinjenje Brckog RS-u. Formalno pravno dovoljno je da se nekad u buducnosti 3-4 Srbina, delegata Skupstine Brckog izjasne da su Bosnjaci, ili da Srbi u skupstinu izaberu 3-4 brcanska izdajnika kao sto je Tihic, i ode Brcko u RS.

         Ipak, najopasnija mogucnost dolazi od “etnickog inzenjeringa”, a to je proces koji nesmetano tece u Brckom jos od 1992., gdje Srbi naseljavaju Srbe u Brcko u cilju prikljcenja Brckog Republici Srpskoj. Ovim amandmanom se legalizuje ta buduca aneksija Brckog.
         —–

         1.4 DRZAVNA IMOVINA I POPIS STANOVNISTVA: DOGOVORENA PLJACKA I LEGALIZACIJA GENOCIDA

         Citat iz Avaza: “Kada je u pitanju imovina koja je predmet Zakona o državnoj imovini BiH, lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a su zakljucili da je to imovina BiH koja ce se shodno sporazumu koji je sastavni dio zakona podijeliti izmedju institucija BiH, entiteta, kantona, Brcko Distrikta BiH i opcina.

         Imovina ce se knjižiti na osnovu ovog zakona i sporazuma, a lideri stranaka traže da Komisija za izradu zakona i Vijece ministara BiH u narednih sedam dana predlože Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog zakona bez odgadjanja.

         Takodjer, na sastanku su trojica stranackih lidera zakljucila i da se radi rješavanja problema izbjeglih i raseljenih osoba zatraži od Vijeca ministara BiH da iznadje mogucnost dobijanja povoljnog kredita od 500 miliona KM, koji ce se implementirati proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva putem državne Komisije za izbjeglice BiH.”

         – kraj citata

         Dakle, imovina Republike BiH se “dijeli shodno sporazumu” korumpiranih politicara, a ne po pravnim normama disolucije Jugoslavije. Nema vise ni govora o uknjizavanju drzavne imovine na drzavu BiH. Ukratko, teski lopovluk i nevjerovatna drskost Tihica koji se ni ne osvrce na kritike iz naroda kojega toboze predstvlja.

         Kada je popis stanovnistva u pitanju, varaju nas da ce kreditom od 500 miliona KM vratiti raseljeno stanovnistvo. Stanovnistvo ce se vratiti na svoju imovinu jedino ako dodje do politickog rjesenja. Krediti, bez politickog rjesenja, npr. bez ukidanja policije genocidne RS, nece vratiti protjerano stanovnistvo, nego ce opet zavrsiti u djepovima istih onih bandita koji su nas doveli dovde, a sa obavezom da mladi narastaji Bosanaca i Hercegovaca to vracaju. U stvari, vjerovatno nikoja drzava im nece ni dati taj kredit s obzirom na potpunu neizvjesnost opstanka BiH, kreiranu ovim “sporazumom”, ali njima je vaznije da proguraju etnicki popis stanovnistva, da se legalizuje genocid. Nije ih briga sto ce opet biti uhvaceni u lazi da nisu obezbjedili novce koje obecavaju.

         Istina, postoji mogucnost da bi Srbija ili Rusija mogle dati taj kredit iz politickih razloga, da legalizuju pravoslavnu dominaciju na teritoriji u BiH, bez obzira na rizik da nece postojati drzava zajmoprimac koja bi im vratila dug.

         Neke aspekte Banjalucke etape Prudskog sporazuma mlako su analizirali SBiH i SDP. Slijede te analize, prema Avazu od 26. januara 2009.

         Kaza
         Keymaster
          Post count: 6138

          Stjepan Mesic: BiH mora ostati cjelovita i nedjeljiva

          Neprihvatljivo je da RS ostane nedodirljiva

          Ne može se vršiti novi popis stanovništva dok se izbjegli ne vrate, jer, u suprotnom, novi popis samo ce potvrditi politiku etnickog cišcenja…

          07.02.2009. 09:23

          Stipe Mesic, predsjednik Republike Hrvatske, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” dao je svoje videnje nedavnog susreta u Zagrebu s Draganom Covicem, predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH.

          Predsjednik Mesic negira da je dao bezrezervnu podršku Prudskom sporazumu.

          Cvrst stav

          – Covic je tražio razgovor i ja sam ga primio. On je izložio sadržaj onoga što je s Tihicem i Dodikom dogovorio u Prudu, odnosno kasnije u Banjoj Luci. Ja osobno nisam želio ulaziti u detalje tog sporazuma niti ih komentirati. Jasno mi je da sva trojica nakon sastanaka koje su imali iznose razlicite verzije onoga što su dogovorili – kaže Mesic.

          Šta ste rekli Covicu, jeste li mu dali podršku?

          – Rekao sam mu da podržavam sve koji ce razgovarati o Bosni i Hercegovini kao cjelovitoj i nedjeljivoj državi, o njenom opstanku, o tome da ona bude pravno uredjena kao i sve druge države u Europi, prema najboljim europskim standardima, da ima pravne mehanizme koji joj garantiraju funkcionalnost i efikasnost.

          Ne dolazi u obzir da bilo kakav entitet ili teritorijalna jedinica ima bilo kakve državne aspiracije, niti se može izdvajati iz BiH i organizirati referendume o otcjepljenju. Ta mogucnost mora biti iskljucena. To je moj cvrst stav i prenio sam ga Covicu.
          Kako ocjenjujete dogovor trojice lidera o popisu stanovništva u BiH?

          – Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma i insistirat ce da on do kraja bude proveden u svim svojim dijelovima. Nije dovoljno vratiti imovinu izbjeglim i prognanim ljudima. Moraju se i oni vratiti u svoje domove. U RS je prije rata, prema popisu iz 1991. godine, živjelo 48 posto Hrvata, Bošnjaka i ostalog nesrpskog stanovništva. Ti ljudi još se nisu vratili, što znaci da Dejton u tom dijelu nije proveden.

          Ne mogu se mijenjati osnove Dejtona ako on nije proveden u cijelosti. Ne može se vršiti novi popis stanovništva dok se izbjegli ne vrate, jer, u suprotnom, novi popis samo ce potvrditi politiku etnickog cišcenja.

          Milorad Dodik tvrdi da teritorija i status RS moraju biti neupitni u razgovorima o ustavnom uredjenju BiH. Kako Vi to komentirate?

          – Ne može se otvarati pitanje teritorijalnog uredjenja BiH, a da RS i njen teritorij ostanu neupitni. Neprihvatljiv je stav da RS treba ostati nedodirljiva. To bi znacilo: Vi se tamo u Federaciji BiH dijelite kako hocete, a zaboravite na RS, državnu imovinu i popis stanovništva koji ce ukljuciti sve prognanike i izbjeglice.

          Fond za pomoc

          Trojica lidera dogovorila su prvo knjiženje državne imovine na BiH, a potom rasknjižavanje i davanje te imovine u vlasništvo entitetima, kantonima i opcinama, prema dogovoru. Je li to dobro rješenje?

          – Imovina države BiH stvorena je mukom i radom svih njenih gradjana. U vrijeme socijalisticke Jugoslavije postojao je fond za ekonomsku pomoc manje razvijenim republikama, tako da je i Hrvatska davala svoje novce za gradnju i razvoj BiH. Mi smo zainteresirani da sve to ostane vlasništvo države BiH, da to bude njena imovina i da se ne može davati entitetima u vlasništvo.

          Druga je stvar ako su entiteti, kantoni ili opcine u medjuvremenu, nakon osamostaljenja BiH i Dejtonskog sporazuma, stvorili neku novu vrijednost, ako su napravili nešto što je nesporno u njihovom vlasništvu.

          Tihic ima svoju verziju

          Jeste li o Prudskom sporazumu razgovarali sa Sulejmanom Tihicem?

          – Razgovarao sam i s Tihicem. On ima svoju stranu price. Rekao sam vam vec, svaki od njih trojice ima svoju interpretaciju onoga što su dogovorili i svi Prudski sporazum tumace drugacije.

          Autor: Fadil MANDAL

          Zambi
          Participant
           Post count: 898

           Bosna je vijekovima bila težak karakazan,svaka oluja koja je naišla nije je uspjela podijeliti pa neće ni ovi mali vjetrovi.

           ponekad ovdje
           Participant
            Post count: 1139


            Evo naletih na ovaj text gdje su ovi digli uzbunu:laugh:, kao eto ima izdajica u vlastitim redovimaB)

            SRPSKI LOBISTI PODRŽALI SILAJDŽIĆA!
            Autor Press Online :: RS

            Predlog nove probošnjačke rezolucije o BiH, u kojoj se traže čvršći angažman SAD u Bosni i ostanak OHR-a, podržali i neki članovi Srpskog kokusa

            Srpski lobisti u Vašingtonu, kojima Vlada RS mesečno plaća 120.000 dolara za zastupanje interesa Srpske u SAD, naprosto su prespavali novu, probošnjačku rezoluciju o BiH koja je pre nekoliko dana upućena američkom Kongresu!

            Predlog rezolucije kojom se zahteva čvršći angažman SAD u BiH uz ostanak OHR-a, podržali su čak i kongresmeni iz srpskog kokusa, potvrđeno je Pressu RS iz odlično obaveštenih izvora bliskih Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

            Izvori Pressa RS tvrde da iza ove rezolucije, koja će, kao i desetine sličnih pre nje, poslužiti kao okvir za nove pritiske na RS i Srbe, stoji bošnjački član Predsedništva Haris Silajdžić, koji se već desetak dana nalazi u privatnoj poseti SAD-u.

            – Rezolucija je rezultat višemesečne dobro osmišljene lobističke kampanje koju je u Vašingtonu, prema direktnim Silajdžićevim instrukcijama, vodilo tzv. Bošnjačko-američko Savetodavno veće za BiH (BAACBH). Reč je o organizaciji koja je u maju 2005. godine, zahvaljujući podršci tadašnjeg senatora, inače, sadašnjeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, izlobirala i poznatu rezoluciju američkog Senata o genocidu u Srebrenici. Najnovija rezolucija predviđa dalju centralizaciju BiH i snažniji angažman SAD u celom regionu, a posebno u Bosni, i to kroz imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan – otkrivaju izvori Pressa RS.

            Oni ističu da je u svemu ovome daleko najskandaloznija činjenica da su ovu rezoluciju podržali i neki članovi srpskog kokusa poput kongresmena Bermana Hauarda.

            – Očigledno je da Hauard nije dovoljno upoznat sa situacijom u BiH i da je zbog toga i glasao za predlog rezolucije. Ali, ako je već Hauard bio neobavašten, pitanje je šta je radila lobistička kuća „Kvin Gilespi”, čije usluge Vlada Srpske plaća čak 120.000 dolara mesečno! Sve ovo je veoma zabrinjavajuće i prilično porazno za Srbe, pogotovo ako se uzme u obzir da se ovakva rezolucija predlaže u trenutku kada se nova američka administracija zalaže za nove ciljeve – ističu izvori Pressa RS.

            Oni tvrde da je Siljadžić tokom svog boravka u SAD instruisao svog savetnika za spoljnu politiku Elvira Čamdžića i Mirsada Hažikadića, Bošnjaka iz Banjaluke, koji je na čelu BAACBH, da isposluju da rezolucija uđe u redovnu kongresnu proceduru.

            Zvanični sajt BAACBH otkriva da su tekst nove rezolucije o BiH sponzorisali član srpskog kokusa kongresmen Berman Hauard, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Kongresa, potom kongresmen Alsi Hejstings, demokrata sa Floride, koji predvodi Helsinški komitet za ljudska prava, kao i neizbežni kongresmeni Ras Karnahan i Kristofer Smit, kopredsedavajući prilično brojnog Kluba prijatelja BiH u Kongresu.

            Darko Trifunović, nekadašnji prvi sekretar misije BiH pri sedištu UN u Njujorku i dobar poznavalac prilika u SAD, upozorava da to nisu beznačajna imena u američkom Kongresu.

            – Posebno mislim na kongresmena Hejstingsa, crnačkog lidera i borca za ljudska prava, koji je veoma blizak predsedniku Baraku Obami. Zabrinjavajuće je da je za rezoluciju glasao i Berman Hauard, koji se nalazi na spisku 22 člana Srpskog kokusa, koji RS očigledno slabo ili nikako ne koristi. Preporučujem Vladi RS da hitno uputi pismo svim članovima američkog Kongresa, u kojem će ih upoznati sa stanjem u BiH i činjenicom da se Haris Silajdžić snažno suprotstavlja Prudskom sporazumu koji ima podršku aktuelne administracije SAD – kaže Trifunović.

            Autor: Press Online :: RS

            Kaza
            Keymaster
             Post count: 6138

             2. Tihic, lider gubitnika u miru

             Senad Pecanin (Dani)

             Da nije upornosti s kojom Bosnu i Hercegovinu vodi u katastrofu i nestanak, Sulejman Tihic bi zasluživao iskreno sažaljenje. Naravno, ne zbog toga što je dozvolio da ga njegov prudski partner Milorad Dodik prakticno svakodnevno ismijava i izlaže sprdnji, vec zbog (glumljenog?) uvjerenja da sve što je dogovorio sa Voždom iz Laktaša neumitno ne vodi ostvarenju njegovog (Voždovog) cilja: daljnjem slabljenju države Bosne i Hercegovine, daljnjem jacanju državnosti Republike Srpske, obnovi Herceg-Bosne i, u konacnici, definitivnoj podjeli zemlje sa sarajevskom, zenickom i tuzlanskom regijom kao evropskom Gazom u koju ce biti nabijeni preostali bosanski muslimani.

             Dodik više ni najmanje ne skriva svoj cilj i odnos prema Bosni i Hercegovini. Svakome ko vidi šta Dodik radi sve je jasno, ali Tihic se ponaša kao muž kojeg je žena uhvatila u krevetu s ljubavnicom i glumeci uvrijedenost pita: “Hoceš li vjerovati meni ili svojim ocima?” U pokušaju da javnost ubijedi da ne vjeruje svojim ocima, Tihic organizira sastanke na kojima nudi svoju diplomu Pravnog fakulteta kao garanciju da “zna šta radi”.

             Na posljednjem sastanku s predstavnicima cetiri temeljne bošnjacke boracke organizacije Tihic se samosažalijevao, glumeci razocaranost što ne uživa podršku onih u cije ime se sastaje s Dodikom. Tom prilikom je iznio i sljedecu ocjenu: “Moj je dojam, zahvaljujuci medijima, javnost je prije spremna za pušku u ruke, nego za dogovor.”

             Ovaj Tihicev utisak zaslužuje pažnju, iz tri razloga.

             Prvo, neistina je da on nema punu podršku barem polovine najznacajnijih medija u Bosni i Hercegovini: u Sarajevu Dnevnog avaza, u Banjoj Luci RTRS-a i Nezavisnih novina, u Mostaru Vecernjeg lista.

             Drugo, iako je sam u više navrata javno isticao da je pozicija Milorada Dodika takva da konstantno ucjenjuje partnere u vlasti (kao u slucaju usvajanja ovogodišnjeg budžeta državnih institucija), Tihic ovim krivicu za nemogucnost postizanja kompromisa prakticno svaljuje na Bošnjake, amnestirajuci pritom Dodika.

             Trece, i kljucno: dobro je ako ima osnova za Tihicev utisak da je “javnost”, to jest Bošnjaci, spremnija na puške u ruke nego na ono što on naziva kompromisom. Naime, Tihicev “kompromis” znaci bošnjacko pristajanje na etapni nestanak države Bosne i Hercegovine. Jedna od historijskih grešaka osnivaca partije na cijem je celu Tihic jeste asistiranje Slobodanu Miloševicu i Franji Tudmanu u podjeli Bosne i Hercegovine. Ako se u cinjenicama da su Bošnjaci u ratu bili izloženi puno nadmocnijoj združenoj srpsko-hrvatskoj vojnoj sili i mogucnosti prakticnog istrebljenja može tražiti neko opravdanje za Aliju Izetbegovica, Tihic ga danas teško može naci. Ono što ultimativno namece Dodik, uz suglasnost Dragana Covica i podršku ruskog i ostalih ambasadora u Sarajevu, manje je od onoga što su Izetbegovicu i prije Daytona i u njemu (po)nudili Miloševic i Tudman, uz podršku Vancea, Owena, Stoltenberga… pa sve do Holbrookea.

             Najvažniji kratkorocni Dodikov cilj jeste gašenje Ureda visokog predstavnika (OHR-a), kao kljucne prepreke stvaranju potpunog haosa u zemlji koji bi bio iskorišten kao dokaz da je Bosna i Hercegovina, eto, neodrživa. Cak i ovakav OHR kljucni je garant ocuvanja države. Dodik i ne krije da mu je san da vidi leda visokom predstavniku i to je razlog zbog cega je uopce pristao na pregovore s Tihicem. Da je, pri tome, i za jedan pedalj popustio u svojim ultimatumima (nedodirljivost Republike Srpske, otimanje državne imovine, popis stanovništva, funkcioniranje RAK-a, Direkcije za evropske integracije, Uprave za indirektno oporezivanje, Vijeca ministara, Državnog suda…) još bi se možda i moglo tražiti razumijevanje Tihicevih motiva za pregovore s razgoropadenim Dodikom. Ovako…

             Nevjerovatna je ironija sudbine da bi, zahvaljujuci Sulejmanu Tihicu, za Bošnjake mogla postati potpuno primjenjiva cuvena apsurdna recenica Dobrice Cosica o narodu koji u miru gubi ono što je dobio u ratu. Tihicu pomoci više nema, a razmjere štete koju cini Bosni i Hercegovini zavisit ce od toga hoce li vrh Stranke demokratske akcije i dalje vjerovati svom lideru ili svojim ocima.

             Zambi
             Participant
              Post count: 898

              Čudno je političko ozračje na nebu Bosanskom ovih dana.Političari se očito zaboravljaju nekih stvari,da nema nedodirljivih,da SIP-a radi svoj posao,da Tužilaštvo BiH takođe radi svoj posao.Očito došao vakat za polaganje računa.Imam osjećaj da će se ići do kraja u suđenjima i dokazivanjima o kriminalu,koji je osiromašio dodatno BH narode.

              Anonymous
               Post count: 2088

               3. TIHIC NA FTV-u: “Dodik je dobio Distrikt Brcko”

               Saopštenje za javnost u povodu javnog priznanja Sulejmana Tihica, da je Distrikt Brcko poklonjen secesionisti Miloradu Dodiku

               BOSS smatra da je predsjednik SDA Sulejman Tihic javno priznao da je pristankom na amnadmansku izmjenu Ustava BiH Distrikt Brcko poklonjen secesionisti Miloradu Dodiku. Prepotentno isticuci u FTV-oj emisiji “Tema dana” da je postigao dogovor kakav se nije mogao postici u Dejtonu, Sulejman Tihic je na novinarsko pitanje šta time dobija Dodik odgovorio “Dodik je dobio Distrikt Brcko”.

               Obzirom da je Sulejman Tihic naknadno odbio odgovoriti na novinarsko potpitanje da pojasni ovu svoju izjavu, nema dvojbe da je ishitreno priznao – da je zajedno sa Harisom Silajdžicem i Zlatkom [WINDOWS-1252?]Lagumdžijom Dodiku poklonio i Brcko i pravno utemeljenje za otcjepljenje Republike Srpske.

               Javno priznanje Sulejmana Tihica je dodatno potvrdila stavove i upozorenja iz Proglasa BOSS-a, da vodeci bošnjacki politicari vode protudržavnu politiku, u cilju podjele BiH.

               Prijavi post

               Mustafa
               Participant
                Post count: 8282

                BiH jedina zemlja u Europi koja neće imati program javnog emitera na satelitu

                Večeras, 13. marta u ponoć EUTELSAT je najavio gašenje satelitskog signala BHT 1 i BH radija 1. Razlog su neizmirena dugovanja prema ovom satelitskom provajderu za 2007. i 2008. godinu u vrijednosti od 924.000 eura. Ovim će bosanskohercegovačka dijaspora ostati bez mogućnosti praćenja programa BHT 1 i BH radija 1.

                Također, i na značajnom dijelu teritorije BiH neće se moći pratiti programi BHRT, jer 38 zemaljskih TV-predajnika i repetitora, koji se napajaju putem satelitskog signala, večeras od ponoći bit će van funkcije. U Bosni i Hercegovini će oko 270.000 stanovnika ostati bez signala BHT 1, te oko 82.000 bez signala BH radija 1. Od ponoći će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja u Europi koja nema program javnog emitera na satelitu.

                Kaza
                Keymaster
                 Post count: 6138

                 REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA

                 15. mart 2009.

                 ONLINE GLASNIK NACIONALNOG KONGRESA REPUBLIKE BiH – br. 595

                 PREDMET: UCESCE U JAVNOJ RASPRAVI O AMANDMANU I.

                 Kao gradjanin Republike Bosne i Hercegovine, sukladno Clanovima 154 i 155 Ustava Republike pozivam vas da ne izdate Ustav Republike Bosne i Hercegovine. Citram vam te clanove Ustav R BiH, koji opunomocuju svakog gradjanina R BiH da ne prizna izdajnicku djelatnost ukidanja Republike BiH.

                 Clan 154.

                 Neprikosnoveno je i neotudivo pravo i dužnost gradana, naroda Bosne i Hercegovine i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive da štite i brane slobodu, nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i cjelokupnost i Ustavom utvrdeno uredenje Republike.

                 Clan 155.

                 Niko nema pravo da prizna ili potpiše kapitulaciju, niti da prihvati ili prizna okupaciju Republike Bosne i Hercegovine ili pojedinog njenog dijela. Niko nema pravo da sprijeci gradane Republike Bosne i Hercegovine da se bore protiv neprijatelja koji je napao Republiku. Takvi akti su protuustavni i kažnjavaju se kao izdaja Republike. Izdaja Republike je najteži zlocin prema narodu i kažnjava se kao teško krivicno djelo.

                 ZAHTJEV:

                 Kao gradjanin Republike BiH, opunomocen gornjim clanovima Ustava R BiH, zahtijevam da se NE izglasa Anmandman I. na ustav BiH. Amandman o Brckom treba biti dio sveobuhvatnog paketa ustavnih rjesenja.

                 Ustav Republike Bosne i Hercegovine ce biti trajno dokinut ovom prevarom, a vi cete biti smatrani od naroda odgovornim za zlocin veleizdaje. Zahtijevamo za prekinete tu rabotu.

                 OBRAZLOZENJE ZASTO SMO PROTIV AMANDMANA I.

                 Mnogobrojni su razlozi, nabrojimo samo neke:

                 – Amandanom se legalizuje RS i tako zatvara mogucnost novih ustavnih promjena, tj. (u optimistickoj varijanti) ostaje satus qvo. Jedina realna perspektiva koja se otvara je legalno otcjepljenje RS, sto bi izazvalo nesagledivu tragediju naroda koji danas zivi na tertoriji BiH.

                 – Legalizacija RS znaci nagradu za genocid, prakticno provodjenje Tihicevog prudskog “obracuna sa politkom zrtve”, praktricno onemogucavanje svake konkretne pravde koju bi mogli dobiti iz presuda ze genocid u Srebrenici.

                 – Ustav Republike BiH je nas Ustav sa svim Evropskim standardima i funkcionalnim regijama i sa njime je BiH priznata kao clanica UN. Taj ustav je jos uvijek legalan, za razliku od daytonskog. Agresija i genocid nisu razlozi da se odricemo naseg Ustava i nasih granica.

                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 39 total)
                • You must be logged in to reply to this topic.