Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • Kaza
  Keymaster
   Post count: 6138

   Lokalni izbori su zavrseni. Rezultati su poznati. I sta sad? Sada dolazi finale ovih izbora. Kome ce pripasti vlast i ko ce sa kim koalirati. To je sada visa matematika i tesko je prognozirati jer se vrlo cesto politika i odnosi sa nivoa drzave ne mogu prenijeti na raven lokalnih zajednica. Vrlo cesto u tim lokalnim zajednicama vladaju nekakvi drugi odnosi, uslovljeni medjusobnim odnosima koji su vrlo cesto jaci od partijske discipline na nivou drzave.
   Da se podsjetimo rezultata pa mozda da i prognziramo sta ce se desiti kod formiranja vlasti u Rogatici.
   Kao sto znate slijedece stranke su osvojile broj mjesta u skupstini :

   -SNSD ——————–7 mjesta u skupstini
   -SDS———————–5 mjesta
   -PDP ———————-4 mjesta
   -DNS———————–2 mjesta
   -Socijaisticka partija 2 mjesta
   -Narodna stranka
   radom za boljitak——-1 mjesto
   -SRS dr V.Seselj———-1 mjesto
   -Savez SDA – SbiH——1 mjesto

   Posto Skupstina broji 23 clana za formiranje vlasti je potrebno imati 12 mjesta u skupstini. Iz navedenih rezultata se odmah vidi da ce u vlasti morati koalirati vise od dvije stranke sto usloznjava formiranje vlasti na nivou opstine. Naime malo je vjerovatno da ce SNSD I SDS koalirati jer bi u tom slucaju oni imali 12 mjesta. To su sada suprotstavljene stranke mada SNSD vodi politiku koju je nekad zastupao SDS samo u jos radikalnijem obliku. To su direktni konkurnti pa samim tim i zestoki protivnici mada bi se po programima mogli poistovjetiti. Ali kada su stolice u pitanju onda svi programi pred njima padaju.

   Stranka koja ce biti jezicak kod prevage je PDP sa svoja cetiri mjesta. Takve stranke su uvijek profitirale jer bez njih vjerovatno nece biti moguce formirati vlast u ovakvim odnosima kakvi vladaju. Kome je rogaticki PDP blizi? SNSD-u ili SDS-u? Tu ce doci do odluke o vlasti jer ce se onda vrlo lahko pokupiti mjesta ovih sitnijih stranaka.
   Ne znam da li je jedina bosnjacka koalicija SDA-SBiH ostala tvrda pri stavu da zeli samo sa SDS-om koalirati ili dolaze u obzir i druge varijante. Po meni bi bila najveca ludost cvrsto se vezati za nekoga jer su sve te veze upitne sa stanovista ukupne politike bosnjacke populacije. Tu bi trebalo gledati prije svega sopstvene interese ako je to moguce.

   Nacelnik opstine je vec zauzeo svoju poziciju izborenu direktno na izborima. To je kao sto znate Radomir Jovicic. Sada se vodi velika borba oko toga ko ce biti zamjenik Nacelnika.

   Tacka 3. Izbornog zakona kaze: “Ako je Nacelnik iz jednog naroda,Predsjednik Skupstine i zamjenik Nacelnika je iz drugog naroda,sa proporcijom na osnovu popisa iz 1991 godine.”

   Sta to sada znaci? Ako se ova tacka striktno primijeni onda ce Kemo Camdzija diktirano i neovisno od mogucih koalicija postati predsjednik Skupstine jer je jedini Bosnjak izmedju 22 Srbina u Skupstini .

   Glavna se borba sada vodi oko zamjenika Nacelnika opstine koji bi po ovoj varijanti trebao biti Bosnjak. Sada pocinju zakulisne igre. Novi Naceknik vec pokazuje svoje lice nastojeci za svog zamjenika postaviti Izu Golica koji moze biti sve kad zatreba. Srbin kada treba ubijati Bosnjake, Bosnjak kad treba zadovoljiti nacionalni kljuc i zauzeti stolicu. Dakle nikad nam nije nedostajalo “Sejda Bajramovica”. Uvijek ce se pronaci kada je to potrebno a to se vidi u mnogim primjerima nase bosanske nasusne politike.

   Ovim potezom SNSD jasno pokazuje svoje lice i kakvu ce politiku voditi u odnosu na Bosnjake. Ocigledno je da novi Nacelnik nece biti ono sto su neki prognozirali i da ukoliko ovo sve bude tacno, to nema veze sa antifasistickom tadicijom njegovih predaka. To mi vise naginje fasizmu pri cemu se koriste ljudi koji su prodali svoj identitet boreci se za srpsku stvar i samim tim postali Srbi sa bosnjackim imenima. Eto zasto ne mijenjaju ni ime jer moze nekad zatrebati, bas kao sada.

   Aktivnosti su vec dosle do usijanja. Novi Nacelnik cesto skokne do svog mentora u Banja Luku. Sta ce se desiti vjerovatno cemo vrlo brzo saznati.

   Anonymous
    Post count: 2088

    Nisam znao gdje da napišem pa evo ovdje napisah

    DRAGI BOSANCI I HERCEGOVCI, SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI BiH

    Zambi
    Participant
     Post count: 898

     Konsultacije za skupštinsku većinu su u toku.Z a sutra je zakazan sastanak i konsultacije svih stranaka koje imaju svoje odbornike u skupštini.Još nije jasno ko sa kim ide u koaliciju,koja će opcija imati skupštinsku većinu.Za srijedu 04.12.2008 godine zakazana je konstitutativna sjednica skupštine,do srijede je sve otvoreno i velike su nepoznanice,pozicije Bošnjaka.

    Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
    • You must be logged in to reply to this topic.