-
AuthorPosts
-
AnonymousAugust 23, 2008 at 6:14 pmPost count: 2088
To je bio jedan pravi pjevac,ne bih ga ni s kim poredio,a to se nije ni moglo,jer majstori pjesme u Bosni nisu dobijali nikakve zvijezde,nego svoje strane svijeta,strane u kojima su bili svako na svoj nacin superiorni,ne dozvoljavajuci nikom,ama bas nikom,da dodirne sjever,na kome se on nalazio,nenadmasni rahmetli Himzo Polovina…Twin Peaks
Dr Himzo Polovina је rođen 11 Marta 1927. u Mostaru, u kvartu Donja Мahala. Bio je prikupljač pjesama, interpretator, tekstopisac, kompozitor, odličan poeta i doktor – specijalista neuropsihijatar. Njegovo duboko razumjevanje i znanje duha sevdalinki ostavilo je veliki trag u bosanskoj kulturi. Himzo Polovina je u estradnoj karijeri proveo više od trideset godina. Nastupao je u zemlji i inostranstvu pronoseći slavu narodne pjesme, a posebno sevdalinke. Snimio je dvadesetak gramofonskih ploča koje su dostigle milionske tiraže kao i nekoliko audio kaseta visoke muzičke vrijedosti. Prilikom njegovog poslednjeg koncerta, u Plavu (Crna Gora) 5. avgusta1986 godine, umro je od poslijedica srčanod udara. Poslijednja pesma koju je otpjevao bila je Emina. Jedna od pjesama po kojoj ga večina nas pamti je i ova.
LIJEPI LI SU MOSTARSKI DUĆANI
Lijepi li su mostarski dućani
Još su ljepši mladi bazerđani
Još su ljepši mladi bazerđani
A najljepši bazerđan MustafaHaj pošetala Suljagina Fata
Haj pošetala do Mostara grada
Luta fata po čaršiji sama
Ona traži Muju bazerđana
Nađe Muju u sedmom dućanu
Haj bolan Mujo daj mi oku zlata
Haj bolan Mujo daj mi oku zlataHaj nemam , nemam Suljagina Fato
Haj danas Fato Ja ne mjerim zlato
Tereziju nosili jarani pa se nešto terezija kvari
Nego uđi u magaza ovamo
Uzmi zlata koliko ti drago
Hej uzmi zlata koliko ti dragoPrevari se Suljagina Fata
Prevari se žalosna joj majka
Uđe Fata u magazu sama
Za njom uđe Mujo zamandali vrata
Uđe Fata u magazu sama
Hej za njom Mujo zamandali vrataAnonymousAugust 24, 2008 at 11:10 pmPost count: 2088Da ti roknu samo dvije,sve bi ti se samo kazalo,a kad spomenemo ime Kemala Montena,nama se opet sve samo kaze,i njegov umjetnicki mozaik se sklopi do zadnjeg detalja…Twin Peaks
A Indexi:Kada se kise i oluje stisale budu,i kada kreket zaba po blatnjavo drumu utihne i kada aleje ozive zivotom proljeca……..
Sjecateli se?
AnonymousAugust 31, 2008 at 4:20 pmPost count: 2088Legende BiH muzike imaju svako svoje mjesto na muzickom nebu.Ne mora biti legenda superstar,sa svojih ne znam koliko kompozicija,nego njegov put i vrijeme koje je ostavio,nama,nesebicno bez hile zabavljajuci nas godinama.
Opjevali nas grad kad je bilo najteze,na nacin ne onaj koji su mnogi opjevani,a sutra zaboravljeni.Oni su to uradili trajno,i zato mislim,da je mjesto Galibu i Nedu tamo ,gdje ce ih se sjetiti stara raja…Twin PeaksZa nostalgicare a i one koji zaboravljaju sta su jezera i brdaB) http://www.youtube.com/watch?v=vKzcFFNk3gE
Evo jos jedna.Ko sto kaze:Pomalo je tuzno. http://www.youtube.com/watch?v=fuIqoevgIsU
Nije bosanac ali je bijo i osto covjek http://www.youtube.com/watch?v=1fENbi8KPvk
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.