mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Rogatica: Logor kao sigurno mjesto
  dw de Politika
  http://www.dw.de/p/17cwK
  Radovan Karadžić je kao sopstveni branilac pozvao svjedoka Mileta Ujića. Ujić je početkom rata 1992. godine bio predsjednik Kriznog štaba srpske opštine Rogatica, a potom načelnik štaba Rogatičke brigade Vojske RS.

  Mile Ujić je rekao da su podjelu Rogatice na srpski i muslimanski dio, koju je nastojao, kako je rekao, postići u interesu mira, narušili “muslimanski ekstremisti” i tako su počeli otvoreni sukobi. U interesu mira i zaštite muslimanskog življa od nasilja dobrovoljačkih jedinica iz Srbije, koje su harale gradom, svjedočio je Mile Ujić, vlasti Republike Srpske su rogatičku srednju tehničku školu proglasile “sigurnom kućom” i u nju smještale, kako je rekao “lojalne muslimane”.

  “Eto stoji to da ono što je bilo bilo je, samo što ja kao čovjek prihvatiti ne mogu nikada tvrdnju da je srednja škola bila logor, kako ističu tužioci. To demantujem i na ovom sudu negiram. Nikada na um nikome nije palo da od škole pravi logor. Protivim se tome i tvrdim da je to bila samo sigurna kuća da se ne dese ubistva, zlostavljanja, mučenja i koješta, i da se ti ljudi i nejač sklone do momenta kad izraze želju da idu nekud dalje. Muslimani su sami htjeli da ih sklonimo sa ratom ugroženih područja na sigurno i bezbjedno mjesto,” rekao je svjedok.

  Formacije iz Srbije zlostavljale građane

  Dobrovoljačke formacije iz Srbije su, po riječima svjedoka, zlostavljale građane, kako Srbe, tako i Muslimane, a lokalne opštinske i vojne vlasti činile su sve da to spriječe.
  Između ostalog, iz bezbjednosnih razloga prebacili su bošnjačke muškarce u dobi za vojnu službu iz školi kao prihvatnog centra u zatočenički objekat Rasadnik, koji je bio pod kontrolom rogatičke brigade, čiji je načelnik štaba bio sâm svjedok.
  Karadžić je ispitivao svjedoka Mileta Ujića, koji je potvrdio da su dobrovoljci iz Srbije činili zločine

  “Znali ste da je 15. avgusta 1992. grupa muslimanskih zatvorenika izvedena iz Rasadnika na streljanje. To je rezultiralo smrću 24 muslimanska zatočenika. Vi ste to znali, zar ne?” upitala je zastupnica tužbe. “Da, poznato mi je to, međutim – ne mogu da se sjetim prezimena, nego samo nadimka Špiro – komandir jedinice koja je obezbjeđivala Rasadnik, bez ikakvog odobrenja, bez znanja štaba brigade, odveo je zatočenike u jednu udolinu i streljao ih. Bilo je to samoinicijativno, bez znanja ikog iz naše brigade,” uzvratio je svjedok.

  Osnovni razlog zbog kojeg je Mile Ujić ispitan kao svjedok odbrane bio je da potvrdi da je u novembru 1992. optuženi Karadžić, kao tadašnji predsjednik Republike Srpske, uputio opštinskim vlastima Rogatice pismo u kojem je osudio zločin u Rasadniku i naložio da se jedinice Vojske Republike Srpske moraju pridržavati Ženevskih konvencija u postupanju sa zarobljenicima, a prekršitelji kazniti. Međutim, Špiro Paunović, komandant voda koji je počinio masakr kod Rasadnika u Rogatici, tek je 2004. izveden pred državni sud u Sarajevu i osuđen za taj zločin.

  Autor: Dževad Sabljaković

  Odg. urednica: Jasmina Rose