mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  [b]
  Obaranje iskaza Karadžićevog svjedoka njegovim citatima[/b]
  19. februar/veljača 2013, 09:23 CET
  Suđenje Radovanu Karadžiću
  http://www.slobodnaevropa.org/content/obaranje-iskaza-karadziceva-svjedoka–njegovim-citatima/24905662.html

  Sveto Veselinović na suđenju Radovanu Karadžiću 18. veljače 2013.

  18.02.2013
  Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, proces je nastavljen iskazom nekoliko svjedoka koji su optuženom došli potvrditi tezu – da dužnosnici Srpske demokratske stranke (SDS) nisu pokrenuli ratne aktivnosti, već samo organizirali bosanske Srbe – kao reakciju na ekstremizam drugih.

  Između ostalih to je došao i reći – Sveto Veselinović, prvi predsjednik lokalnog SDS-a u Rogatici.

  Veselinović je tijekom iskaza izjavio nekoliko oprečnih stvari. Primjerice – kako su se Bošnjaci u Rogatici masovno naoružavali, da bi nakon toga rekao da su bili slično naoružani kao i pripadnici srpske Teritorijalne obrane – lakim naoružanjem.

  Nakon toga, Veselinović je pak naveo da se bosanski Srbi nisu ni morali naoružavati, budući da su na nagovor SDS-a prihvatili poziv na mobilizaciju Jugoslavenske narodne armije, JNA.

  „Ta Armija je bila sastavljena isključivo od jednog, srpskog naroda. I tko je god otišao u Jugoslavensku narodnu armiju, značio bio je pripadnik vojnik i dobio je oružje. Nije bilo potrebno da Srbi imaju oružje, jer je njihova vojska bila Jugoslavenska narodna armija. Jer njihov cilj je bio da sačuvaju tekovine države u kojoj su živjeli“, izjavio je svjedok nakon više različitih opisa događaja u vezi naoružavanja.
  Specijal: Suđenje Karadžiću

  Veselinović je opisao i kako je nakon zauzimanja Rogatice od strane srpskih snaga potkraj svibnja 1992. godine otišao i snimio potpuno razoreni grad. Među ostalim i džamiju, za čije je razaranje imao nekoliko teorija, različitih od tužiteljstva – koje pod etničkim čišćenjem podrazumijeva i razaranje kulturnih te vjerskih znamenitosti.

  „Ne znam kako je zapaljena, ali obratite pažnju na idući kadar. Samo 30 metara zračne linije od džamije nalazi se njihovo drugo mitraljesko gnijezdo. Vjerovatno naša artiljerija, u pokušaju neutraliziranja ovog mitraljeskog gnijezda je mogla pogriješiti i pogoditi u džamiju. A malo prije sam spomenuo da su i na džamijama (pripadnici bošnjačkih snaga), govorilo se, imali svoje snajperiste“, dao je objašnjenje za razoreni vjerski objekat Karadžićev svjedok.

  Tijekom unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je željelo pokazati da Veselinović laže o više stvari. Poput primjerice toga – da je kao predsjednik SDS-a u Rogatici miroljubivo djelovao i želio mirno podijeliti općinu. Pri tome je tužiteljice Katerine Gustafson podsjetila ne neke njegove huškačke govore.

  „Vi ste tada upozoravali tada da Muslimani pripremaju rat koji će uključiti uništenje srpskog naroda, poput 1941.godine, ali da su Srbi spremni na upotrebu sile, da se suoče s tom muslimanskom prijetnjom. Je li tako?“, ispitivala je navodeći citate svjedoka, koje je prije sukoba između ostalog iznio i u beogradskom tiskanom mediju „Politika“ u srpnju 1991.godine, a koje su su prema ocijeni tužiteljstva „dolijavale ulje na vatru“.

  „Nije tako. Nisam rekao da su – spremni na upotrijebu sile, nego da su – spremni. Da im se neće ponoviti, da neće dozvoliti da im se ponovi. Da neće sjediti u svojim kućama i čekati da dolaze po njih, da ih gone u logore i ubijaju“, usprotivio se svjedok, dajući vlastito objašnjenje svojih govora pred rat u BiH.

  Dio osporavanja iskaza Veselinovića
  http://www.slobodnaevropa.org/audio/Audio/387882.html

  Podsjetimo da je prema iskazu bivšeg zatočenika rogatičke srednje škole, Veselinović, navodno, rekao da će “svi Muslimani nestati” i to tako što će “trećina pobjeći, trećina biti ubijena i trećina prekrštena u pravoslavce”.

  Vjerodostojniji svjedok Karadžićeve obrane o razvoju ratne situacije biti će vjerovatnije portugalski diplomat i pregovarač o budućnosti Bosne i Hercegovine, Žoze Kutiljero – čiji je iskaz najavljen za utorak. Kutiljero inače nije želio doći u Den Haag, no to je učinio nakon obvezujućeg naloga sudskog vijeća (subpoene).