pasa
Participant
  Post count: 295

  Kada na Googlu ukucate “istorija Slovena -hrišćanstvo” jedna od stranica je “Wikipedije” na kojoj je slijedeći tekst :
  [[color=#440088]color=#ffff44] slovenska vera
  [b]Glavni članak: Stara slovenska vera
  Stara slovenska vera je bila zajednička vera svih Slovena u njihovoj prapostojbini, a poseduje zajedničkih elemenata i sa drugim indoevropskim religijama. Stari Sloveni su poštovali božanstva prirode i svuda oko sebe su videli delovanje bogova i drugih natprirodnih bića. Nakon velike seobe Slovena u 5. i 6. veku, započeo je proces razdvajanja slovenske vere na oblasne ogranke, a paralelno s tim i prihvatanje novih vera u novim sredinama u kojima su se našli. Pošto su uglavnom bili izloženi uticaju Rimskog i Vizantijskog carstva, Sloveni su započeli primati hrišćanstvo u njegovom zapadnom (katoličanstvo) ili istočnom obliku (pravoslavlje).

  Već Nestorova hronika, pisana sredinom XI veka, govori o tzv. slovenskom dvojeverju, odnosno ravnopravnom postojanju pagana i hrišćana među Slovenima.[4] Oni Sloveni koji nisu prihvatili pokrštavanje već su ostali privrženi rodnoj veri, kasnije su silom prevođeni u hrišćanstvo. Slovenska svetilišta su razarana, a na mestima nekih od njih podizane su hrišćanske crkve.[5] Kipovi starih bogova su bez izuzetka uništavani kao „demonski“ idoli.[6][/color][/b][/color]

  Kada sam pročitao gore navedeni tekst ostao sam u nedoumici : Jesu li Srbi ovi koji su napustili “svoju rodnu veru “i prihvatili hrišćanstvo ili su ovi koji su silom natjerani da se “prekrste” i prime hrišćanstvo?
  Fakat sam sada zbunjen !!!