pasa
Participant
  Post count: 295

  //https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSvWPqSmBzqzuWddNRmyPT0DvTlq1ilpLhf12cwgrChfWS7xGhX[/img]

  (12)

  Palestinska organizacija u Damasku, PFLP-GC (Narodni Front za Oslobođenje Palestine – Glavno Zapovjedništvo), počeo je s formiranjem borbenih jedinica s ciljem preuzimanje kontrole nad teritorijem koji se nalazi pod okupacijom Izraela, konkretno s ciljem zauzimanja Golanske Visoravni. Do ove aktivnosti dolazi nakon što su sirijski predsjednik Bashar al-Assad, kao i libanonski Hezbollah, rekli da će podržati takve operacije. Ovo “odobrenje” pak dolazi kao reakcija na izraelske zračne napade.

  Ovo bi mogao biti značajan razvoj situacije – nakon gotovo 40 godina tišine na izraelsko-sirijskoj granici, PFLP-GC je sada potvrdio kako su operacije u pripremi. Skupina je bila najaktivnija za vrijeme 70-ih i 80-ih godina, no i danas imaju snažan utjecaj među Palestincima u Siriji i Libanonu.

  Organizacija je nastala 1968. nakon odvajanja od marksističke revolucionarne PFLP. Nakon odvajanja, PFLP-GC su bili uključeni u nekoliko terorističkih napada kao što je napad na školski autobus u Avivimu (12 mrtvih, 9 djece), bombaški napad u putničkom zrakoplovu Swissair let 330 koji je letio iz Zuricha za Tel Aviv (svi mrtvi, 47 osoba), napad u Kiryat Shmoni (18 mrtvih) itd. Od 80-ih godina do danas nije bilo većih djelovanja, no informacije govore kako se u Siriji aktivno bore protiv pobunjenika na strani Assada i sirijske vojske.

  Utemeljitelj organizacije, Ahmed Jibril, koji je glavni sekretar PFLP-GC-a i danas, uvijek je tvrdio kako se Palestina može osloboditi jedino vojnim putem. Očito je kako je PFLP-GC čekao na ovakav trenutak kada će dobiti snažniju potporu sirijskih vlasti, ali i Hezbollaha, da nastave sa svojim djelovanjem protiv izraelske okupacije.

  “Vodstvo PFLP-GC-a objavljuje kako će formirati brigade za oslobođenje okupiranog teritorija, ponajprije okupiranog Golana”, stoji u izjavi organizacije koja je objavljena ovog petka. “Vodstvo Narodnog Fronta otvara vrata svim stanovnicima Sirije da postanu dobrovoljci te se pridruže u formaciju otpora”, navodi se.

  Bashar Assad, kao i Hafez Assad prije njega, održali su mir na granici unatoč tome što su Sirija i Izrael i dalje formalno u ratu. Imajući u vidu sada ovu mobilizaciju PFLP-GC-a, iz izraelske perspektive moraju se zapitati – da li im se napad na Damask zaista isplatio? Jer taj potez izgleda kao da Izrael namjerno želi dovesti sukob na teritorij koji drži pod okupacijom.

  Izraelski cilj vjerojatno je bio izazvati direktnu reakciju sirijske vojske, što bi pak vrlo lako dovelo i do šire konfrontacije kao i do ulaska stranih trupa, u prvom redu američkih. Iz Damaska su očito procijenili da ih se želi “uvući” u takvu zamku te su odbili reagirati, no, aktivacija PFLP-GC-a zapravo i jest odgovor, samo drugačije vrste.