mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  01-10-2009 02:00
  [b]Zalihe nafte u BiH teške 2,5 milijardi barela!
  [/b]

  Podatak je nevjerovatan, ali i istinit: Bosna i hercegovina leži na zalihama nafte teškim čak 2,5 milijardi barela!

  Ovo je pokazalo istraživanje američke kompanije „Amco“ i britanske „British Peroleum“ koje je rađeno 1991. godine, a kompletna stručna dokumentacija o tome nalazi se u sefovima te dvije tvrtke.

  Prema nalazima te dvije firme, Najveće zalihe nafte u Evropi nalaze se upravo u Bosni i Hercegovini. Kao glavna nalazišta izdvojeni su Hercegovina, prvenstveno Drežnica i područje oko tog mjesta, Posavina i Majevica, a kao najnoviji dokaz uzima se primjer iz Tuzle gdje na imanju Hajrudina Bilalovića, tačnije na njegovom potoku izvore „crno zlato“.

  Američki i britanski stručnjaci otkrili su čak 70 nalazišta nafte u Bosni i Hercegovini. Oni su, inače, istraživanja u BiH radili od 1973. do 1991. godine. Njihovi podaci govore da je samo nalazište nafte u sjeveroistočnoj Bosni, tačnije tuzlanskom bazenu, vrijedno oko 80 milijardi dolara!

  Inače, javnosti je početkom 1992. saopšteno da je otkrivena nafta u BiH, međutim, agresija na našu zemlju zaustavila je sva dalja istraživanja. Austrijski profesor geologije Zigfrid Tišler svojevremeno je izjavio da je je rat na Balkanu izbio onog trenutka kada je objavljeno na BiH leži na ogromnim, zapravo najvećim zalihama nafte u Evropi.

  Sve naučne analize pokazuju da BiH leži na dvije i po milijarde barela nafte što je nekoliko procenata od ukupne svjetske proizvodnje. To znači da BiH može biti izuzetno moćna i bogata država u svjetskim relacijama ukoliko bude znala da iskoristi nevjernovatno blago koje ima – smatraju svjetski stručnjaci.

  S.N.