Rekao sam mu istinu, da sam radio kao prevodilac i nisam imao godina ni potrebe da budem vojnik. Pitao me ko je sve bio u SDA stranci prije rata. Znao sam neke ljude koji su bili već prešli na slobodne teritorije i spominjao sam njihova imena, na što je Kušić dodao: -Bila su i ona dvojica, Amir i Mehmed.
Tada se Ratko Mladić okrenuo Kušiću i pitao ga:
-Jesu li to ona dvojica što su pobjegli?
Kušić je odgovorio:
-Da pobjegli su, ali neće daleko, naši će ih stići!
Mladić se zadržao još minut dva i otišao. Na istom mjestu smo i dalje ostali, sve do 29. septembra 1995. godine. Oko ponoći doveli su Muju Paraganliju iz Žepe, momka koji je bio mentalno retardiran i kojeg su tada uhvatili u Žepi. Prve dvije večeri su ga strahovito tukli, mada su znali šta je s njim i da nije znao ni gdje se nalazi. Prvog oktobra 1995. godine dolazi njihov oficir za bezbjednost, Zoran Čarkić. Tada su odveli Paraganliju na ispitivanje, a kada su se vratili stražar je rekao ostalima da je Čarkić naredio da se Mujo Paraganlija više ne dira, međutim istoga dana došli su neki i ponovo ga tukli. Zaboravio sam napomenuti da su iste noći 29. septembra, kad su doveli Muju P. dolazili iz Višegrada neki Lukići i Ristić, zvani Kinez, onaj što me tukao u Višegradu. Kad su mene vidjeli, Lukić koji je vidio mene i Šemsu Arukovića u autu jugo, pitao me da li ga prepoznajem? Ja nisam smio da kažem da sam ga prepoznao, a on se samo malo presvukao u drugu maskirnu uniformu sa ”plavom beretkom UN-a na glavi”. Tad je počeo galamiti na mene govoreći:
-Kako ne znaš, kad sam ti ja ubio tvog kolegu u Višegradu.
Ristić me je pitao isto, da li ga znam. Misleći da ću proći kao i prvi put, rekao sam da sam ga prepoznao, na šta je on skočio i počeo me udarati govoreći da lažem i da je on tek stigao iz Beograda. I oni su tukli Muju Paraganliju.
Desetog oktobra 1995. godine, oko dva sata poslijepodne, došli su Nešo Ujić i Pero Despotović noseći jednu porciju do vrha napunjenu i pola hljeba. Pitali su Muju hoće li jesti. Mujo je rekao da bi rado jeo, ako je to moguće. Tad su mu rekli da prvo mora da zaradi ručak i počeli su da ga ispituju šta zna raditi. Pitali su ga da li zna kopati, na što je Mujo odgovorio da zna. Zatim su mu rekli da to pojede, da se dobro nahrani i da iskopa neki kanal za telefon. Poslije deset minuta došli su i izveli Muju. Tad je Kadrija Sulejmanović provirio kroz prozor i vidio Nešu Ujića, Peru Despotovića i Peđu Zdravkovića, kako vode Muju prema nekom vrbaku, potoku. Poslije tri sata su se pojavila pomenuta trojica noseći u rukama krampu i lopatu, bez Muje Paraganlije. Ni Mujo se više nikada nije pojavio.
Jedanaestog januara 1996. godine na vrata sobe nam je došao upravnik zatvora, Zoran Nešković, i rekao nam da ćemo i mi konačno biti prijavljeni Crvenom krstu. Ja sam mu odgovorio da je to dobro, na što je on samo rekao:
-I jeste dobro, šta te moglo trefiti!
Kad je Crveni krst došao, došao je i Rajko Kušić, sa Zoranom Neškovićem i očitao mi lekciju:
-Momak, ja znam šta si ti sve vidio u Višegradu i preživio, i odma’ da ti kažem da si i ti k’o svjedok treb’o biti ubijen, ali tvoja je sreća da si doš’o u Rogaticu inače bi te Milan Lukić ubio. Hajd’ sad ustani i prijavi se. Pitao sam ga šta ću reći Crvenom krstu, kako i na koji način sam zarobljen? Odgovorio mi je:
-To me ne interesuje, reci šta hoćeš!
Iz sobe sam prešao u drugu sobu gdje sam našao djevojku koja je radila za Crveni krst. Ona me evidentirala i rekla mi da napišem i poruku svojima. Tako sam nakon više od pet mjeseci, mogao po prvi put da se javim svojim roditeljima. Tad kad sam se prijavio Crvenom krstu, mislio sam da nema nikog ko je sretniji od mene. Istog dana, uvečer, ponovo je došao Ratko Mladić. Ovoga puts su vodili Hamdiju Torlaka, predsjednika izvršnog odbora Žepe, koji je također bio zarobljen zajedno sa Amirom Imamovićem i efendijom Mehmedom Hajrićem. Sa Hamdijom se ranije u Rogatici nisam viđao. Njemu su rekli da sjedne, a nas dvojicu su ponovo ispitivali o tome imamo li problema i dira li nas ko. Naravno da smo rekli ono što smo morali. Niko nas ne dira. Ratko Mladić nam je rekao:
Nastavice se