[b]
Učestale diverzije krše rezolucije UN-a[/b]
Srijeda, 7. juni 1995. godina
Večer je mirna i tiha, kao da joj nije prethodio pakao. Srbi ponovo divljaju našim terenima kao da je devedeset i druga godina i nikoga ne interesuje to što nismo ni na koji način zaštićeni, iako postoje rezolucije UN-a. Ponovo smo mobilni i u punoj pripravnosti, ali mislim da je sada sve kasno. Nije mi jasno kako svi mi kao da ostanemo bez svijesti, opijeni valjda slobodom, čim malo opasnosti nema. Brojni smo samo kad se nešto desi i kad je u neku ruku prekasno. Ako se čuvamo i ako se pokazalo da nas ukrajinski UNPROFOR ne čuva uopće, zašto se onda ne osvrnemo i budemo bar za nijansu oprezniji? Zašto sve ovo govorim?
Danas se desio upad četničkih diverzanata na liniji odbrane u Lokvi i tom prilikom su ubili jednog našeg i jednog ranili. Poginuo je Saudin Hasanović, rodom iz Krivača (Han-Pijesak), a ranjen je Salih Mednolučanin, iz Žepe. Ostali su se uspjeli odbraniti i nije došlo do pogoršanja na terenu. Sve je ostalo isto, izuzev ove nesreće. Pojačanje na linijama dobili smo nekoliko sati poslije toga i noćas će zanoćiti preko četrdeset vojnika u logoru na Strmcu. Pridošli su nas informisali da se desila još jedna nesreća na Radavi. Tamo su isto prodrli diverzanti četnika i u susretu sa našom patrolom se sukobili da bi ishod sukoba bio jedan izgubljen naš život. Poginuo je Mensur Žiga, poznatiji kao Mesud, čuveni lovac i veoma omiljen među mnogima. Rahmet im dušama, i da im dragi Allah podari džennet! El Fatiha.
Naređeno nam je da u toku sutrašnjeg dana izvršimo precizno izviđanje terena, procijenimo situaciju i da u slučaju otkrivanja bilo kakvih četničkih utvrđivanja ili uočavanja njihovih izvidnica pristupimo, po mogućnosti, njihovoj likvidaciji. Ako oni mogu kršiti pravila, možemo i mi. Ništa od ove zaštićene zone. Niko nas i ne primjećuje, osim kad treba da nas razoružaju, da nam oduzmu pravo i da se branimo kad treba, jer nas oni ne štite. Mnoge stvari su izgleda krenule nizbrdo. Čudne se stvari događaju. Priča se da je otkriveno kako Ukrajinci dovode četnike u svoje baze u Žepi. Da ih dovode na naše igranke i teferiče, naravno u odijelima Ujedinjenih nacija.
Nastavice se