Dedo
Participant
    Post count: 1243

Pad helikoptera Armije BiH
    Nedjelja, 7. maj 1995. godina
    Prošao je tačno mjesec dana i na isti dan, sedmog dana u mjesecu, zadesi nas nova nesreća. Veća i pogubnija! Sada je tačno jedanaest sati, prijepodne. Mjesto Strmac. Moja je grupa na terenu. Smjena još traje. Sinoć oko dva sata, malo prije sabaha, pao je helikopter Armije BiH u Žepi. Pao je negdje između Javora i Brloške planine, to je sjeverna strana Žepe. Desilo se baš kad sam ja bio na straži od jedan do tri. Sjedio sam sa Ševkom, ispred jednog bunkera. Noć je bila kao dan, pomalo hladna. Sjedili smo i posmatrali brisani teren ispred nas, kad je počelo da puca u pravcu Sjeverske. Pucali su PAT-ovi i u trenucima kad smo gledali u tom pravcu mogli smo jasno vidjeti male dimove koji su se pojavljivali nakon eksplozije zrna ili dopunskog punjenja u zraku. Od pucnjave nismo mogli čuti zvuk helikoptera koji se iznenada pojavio preko Bokšanice i kretao se u našem pravcu, pa prema Ribiocu i Drini. Preletio je veoma brzo i nismo mogli primijetiti promjenu njegovog zvuka ili nepravilno letenje. Izgledao je sasvim normalno u svom letu. Izgubio se prema Srbiji. Siguran sam da je bio odletio duboko preko Drine. Nije se čuo nekoliko minuta. Zatim se ponovo čuo iznad Pripečka i preko Žepske planine, odlazeći prema Javoru. Kružio je negdje na tim prostorima i nakon nekog vremena čuli smo tup udar. Zaključili smo da je pao. Instinktivno smo pretpostavljali da je baš naš helikopter i da je pao.
    Tada sam upalio radiostanicu tražeći frekvencije na kojima će se pročuti naše šifre. Nije prošlo mnogo vremena kada sam počeo dešifrovati šifre koje su jasno ukazivale da je naš helikopter pao i da ima mnogo mrtvih i ranjenih. Kontaktirao sam dežurnog oficira. Mislim da mi se javio komandant Avdo i potvrdio mi istinitost događaja, te kratko naredio budnost, mobilnost i nadzor šireg terena, s tim da tražim pojačanje! Sumnjao je u najgore, kao i svi mi. Koga guja ujeda i guštera se boji, stara i tačna je izreka koja se obistinjuje u ovim vremenima. Svoje zadatke smo već obavili. Držimo sve pod kontrolom i tako će ostati do daljnjeg, dok sam se ja vratio da primim pojačanje koje će stići do podne i da se uvežemo gdje treba. Iskoristih ovih desetak minuta da ovo zabilježim. Moram ručati i ponovo na zadatke. Neki drugi dan ćemo sigurno znati ishod nesreće i posljedice koje su, kako znamo, smrtonosne.

Nastavice se