Dedo
Participant
    Post count: 1243

Indijanci iz ŽepeČetvrtak, 1. april 1993. godine

Danas je dan za zbijanje šala, anegdota i opaski, ali kada kažemo da pomalo vjerujemo u bolje dane, tada smo zaista ozbiljni, bez obzira na 1. april Dan šale. Kako prenosi Radio BiH, danas je izglasana i usvojena Rezolucija o zabrani letova srpsko-crnogorskog agresora. Bilo je sličnih rezolucija koje nikad u potpunosti nisu ispoštovane i koje Srbi neće da prihvate što god da im se desilo. Uobičajeno stanje i bez promjena je u i oko Žepe. Svakodnevno granatiranje smanjenim intenzitetom, valjda da nas ne zaborave, odnosno mi njih. Potraga za hranom i dalje je aktuelna na prostorima Žepe, Srebrenice i Goražda. Sve je na nogama po dolasku mraka i ide se u planinu. Povorke tragača prisutne su na širokom rejonu, svake noći od sumraka do zore. Ljudi tragaju za paletama i paketićima koje bacaju ponekad onako u rinfuzi. Gledao sam mnogo filmova o divljem američkom zapadu, o zlatnoj groznici tragača zlata u prošlom vijeku, a sad evo narod Žepe u potpunosti liči na te tragače, samo umjesto lopata i krampi, mi koristimo ruksake, vreće i noževe. Civilizacija nam sve više odmiče. Unazađuju nas veoma brzo. Primitivan život je sve normalniji i ako ovako nastavi vidim nas kao Indijance koji će upotrebljavati primitivna oružja u odbrani života i teritorije. Samo nam fale luk i strijele, drvena koplja, kameni noževi i sjekire, pa da upriličimo atmosferu koja nam je sve bliža.
    Ne mogu, a da ne spominjem bogumile, jer me mnogo detalja, koji nas okružuju, asocira na njih i njihovo postojanje na ovim terenima. Kad spomenuh ova primitivna oružja, samo se nakratko sjetih nadgrobnog spomenika, u selu Ljubomišlje, na kome je isklesana ljudska figura sa lukom strijelom i nekom životinjom. Pitam se da li je to neka poruka koju nam naši drevni narodi ostaviše. Da nije možda iz glave nekog proroka, iz tih vremena, koji nas eto sad upozorava da se moramo okrenuti toj davnoj kulturi. Vrijedi razmišljati o takvim pojavama, čvrstim dokazima naše historije i postojanja na ovim prostorima, koje eto, ovi ološi srpske politike svojataju, dok istovremeno uništavaju sve što podsjeća ili bi moglo podsjetiti nekoga ko je na tom putu istine i želi je dokazati. Svoje laži i dezinformacije učvršćuju tako brzo i uvjerljivo da me ne iznenađuje. Ako svoj narod uvjere da su nacija koja je prva nastala na svim kontinentima ove planete.

Nastavice se