Plotuni topova iz Srebrenice, Goražda, Sarajeva…
Utorak, 30. juni 1992. god.
Zadnji je dan mjeseca juna. Uklanjamo destine novopostavljenih mina i pokušavamo da ih postavimo tamo odakle očekujemo četničke napade. Stižu i nove izbjeglice iz okolnih općina. Skrivali su se do sada po okolnim planinama, tražeći na kraju spas u Žepi. Granatiranja su nešto rjeđa. Avioni su smanjili intenzitet bombardovanja, dok se još uvijek čuju topovski odjeci od Goražda, Sarajeva i Srebrenice. Nas kao da zaborave po nekoliko sati, nekad i čitav dan, da bi se sjetili pa ponovo zasuli. U ovom mjesecu je bilo dosta poginulih u Luci, Krušev Dolu, po Žepskoj planini, preko Drine. Ne znam im ni broja, ni imena. Zadnjeg dana u junu želim da su zadnji put uklonjene mine, da su zadnje izbjeglice došle i da se vrate kući, da prestanu ubijanja i paljenja, da prestanu ratna dejstva, da imamo miran san. Jedino ne želim da to bude zadnji dan mojih bilješki. Želim bilježiti i lijepe stvari, samo da ih bude!
Izbjeglice izgubljene u planinskim vrletima
Srijeda, 1. juli 1992. god.
Prvi je julski dan. Novi val izbjeglica i pogibije i dalje iz dana u dan ukazuje na kulminiranje rata i zaplet situacije u širem regionu. Tek danas sam saznao da su dvojica ljudi poginula u rejonu Sroborana i Podžeplja 28. juna. Poginuo je neki Emin Čardaković i neki Subašić, ne znam mu ime. Izbjeglice dolaze sa svih strana, a posebno od Rogatice iz čije je okoline danas došlo nekoliko desetina protjeranih stradalnika. Među njima je došla porodica Muaza Divovića, iz sela Oškoplje kod Rogatice. Došli su kod Jusufa Bajića u Vratar. Ajnija Divović, supruga Muaza Divovića je kćerka Jusufa Bajića i Behije, a sa njom pored Muaza došlo je i njeno dvoje djece, Admir i Almir, oboje mlađi od deset godina. Kao i uvijek, kad neko od izbjeglica od bilo kuda dođe, nađe se tu dosta osoba koje žele znati što se događa u okolnim mjestima. Tako je bilo i večeras. Došlo je nekoliko komšija među kojima sam bio i ja. Svako je želio znati ili se raspitati za nekog svog, ko se još ne pojavljuje, a znalo se da je Rogatica zaposjednuta od strane Srba i JNA, te da su Muslimani poubijani ili protjerani
Nastavice se