Oformljen Regionalni štab TO
Subota 16. maj 1992. god.
Rezultati večerašnjeg zbora u školi u Vrataru su sljedeći: kako nam rekoše, jučer u prostorijama Mjesne zajednice Žepa formiran je Regionalni štab TO Žepa, u čiji sastav su ušle sve jedinice TO iz dijelova općina Han-Pijeska, Vlasenice, Srebrenice, Rogatice i Višegrada. Za komandanta tog glavnog štaba postavljen je neki Ramo Čardaković, komandant TO regije Podžeplje (H. Pijesak), a za njegovog zamjenika Salim Ćesko, komandant TO regije Žepa. Regionalni štab isparčan po mjesnim zajednicama Žepa, Podžeplje i Luka (srebrenička općina) funkcionisat će i dalje zasebno, ali će biti podređeni Regionalnom štabu. Upoznali su nas o daljem planu i aktivnostima koje slijede, počevši od Luke gdje će otići sutra i raditi na kompletnom uvezivanju i uspostavljanju linija odbrane oko Žepe. Druga aktivnost je vezana za potpunu blokadu JNA objekata na Zlovrhu, za koju će donijeti naredbu u naredna dva dana i taj dio posla će povjeriti jedinicama TO Pripečak, na čelu sa Begom Ramićem.
Pošto smo mi iz vratarske regije dobili pohvale na dosadašnjem organizovanju i žrtvovanju, od perioda kad su spaljena borička bošnjačka sela, rekoše kako će nam dostaviti samo dalje planove za učvršćivanja na potezu Ribioc – Bokšanica – Oglavak – Sjedaljka – Lokvice, u sadejstvu vojno sposobnih iz prognanih mjesta i žitelja Laza. Pomenute terene mi već održavamo veoma aktivno i ozbiljnije od osmog maja i htjeli ne htjeli moramo. Sve što se bude dalje događalo nailazi baš na nas, a mi smo svakako sljedeći.
Nastavice se