pasa
Participant
  Post count: 295

  Kratke pauze na poslu mogu spasiti život

  “Ustanite, više se krećite, češće se krećite” slogan je koji bi trebali primjenjivati svi uredski radnici na svijetu. Redone kratke pauze mogu pomoći u smanjenju velikog rizika za zdravlje koji je posljedica dugog sjedenja.

  Napravite li češće kratke pauze ustajući od stola sačuvat ćete liniju i zdravlje srca, pokazuje novo istraživanje. Korisne su čak i pauze koje traju minutu i uključuju tek ustajanje, malo kretanja po sobi i penjanje po nekoliko stepenica.

  Istraživanje koje je objavljeno u novom broju The European Heart Journala dodatno potvrđuje da je sjedenje izrazito štetno za zdravlje jer zaposlenici koji dugo sjede imaju širi opseg struka i nizak nivo dobrog HDL holesterola.

  Voditeljica istraživanja dr. Genevieve Healy, sa univerziteta Queensland u Australiji, kaže: “Naše istraživanje pokazuje da čak i male promjene, što može biti tako malo kao što je ustati jednu minutu, mogu pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika.”

  “Redovne pauze mogu biti vrlo lako uvrštene u poslovni raspored bez uticaja na produktivnost”, dodala je.

  Praktični prijedlozi:
  – čim dođete na posao popijte dvije čaše vode, uskoro ćete biti prisiljeni odšetati do WC-a (nastavite tako u intervalima, tokom cijelog dana)
  – ustanite dok telefonirate
  – ne telefonirajte i ne šaljite mailove nego prošećite do kolege
  – sastanke održavajte stojeći za pultom
  – umjesto lifta koristite stepenice
  – printer ili koš za smeće smjestite na mjesto do kojeg ćete morati prošetati

  http://www.pozivuraj.com