behar
Participant
    Post count: 514

    Prosle godine krajem Septembra, iz male firme za koju radim (srecom, jos uvijek), zbog recesije je otpusteno sedam radnika sto je sacinjavalo 30% od ukupne radne snage. Znaci zabrinjavajuca situacija upravo zbog cinjenice da povecanjem broja ne zaposlenih, oni koji jos uvijek rade gube na svojim pravima a to vlasnici kompanija vjesto koriste znajuci da je “market radne snage” na njihovoj strani. Sve ovo znaci da radnici cesto moraju raditi prekovremeno ili vise poslova bez ikakvih dodatnih naknada, samo da bi zadrzali mjesto u firmi. Sve se to odrazava in a druge grane industrije, jer niko nema povjerenja u svoj posao i poslodavca, pa smo mnogo oprezniji kad treba investirati u “sporedne stvari” kao sto su kupovina garderobe, djecijih igracaka, kucnih aparata ili novih vozila, pa cak i odlazaka na godisnje odmore, s jedne strane sto bi mogli kostati vise nego mozemo priustiti a s druge pitanje da li cemo imati posao kad se vratimo s godisnjeg?
    Prema tome, sve u svemu i nije bas “ruzicasto” stanje, ali utjesna je cinjenica da smo svjesni promjena u svjetskom ekonomskom sistemu i da se moramo prilagodjavati (u hodu) sto je moguce bolje. Prema predvidjanjima vodecih ekonomista, a jedan od njih je i sam PM Gordon Brown (predsjednik), kriza ce potrajati nerednih 18 do 24 mjeseca, pa ko “prezivi”.
    Nereda, kradja ili ubistava jos uvijek nema u povecanom broju, mada me nebi iznenadilo da se i takve stvari pocnu desavati u svijetu koji je vec odavno “obolio” i trenutna (mozda dugotrajna) ekonomska kriza je samo dodatno opravdanje za vec postojecu anarhiju.

    :(