Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  NASI U SVIJETU

  Sudi u američkoj fudbalskoj ligi

  Da jedan mladi Hercegovac može dijeliti pravdu u Americi, to bi već bilo za rubriku: vjerovali ili ne. A upravo je tako.Tarik Veledar, dijete iz naše vale, već duži niz godina dijeli pravdu na fudbalskim stadionima širom Amerike i to na najvećem nivou, u najvišem rangu američkog soccera.Prve korake u životu, Tarik je napravio po strmoj kaldrmi počiteljskih sokaka, prohodao je na čapljinskim ulicama, a prvu ljubav prema fudbalu osjetio je pod Bijelim Brijegom.

  Dobro se sjeća kad je Velež osvojio Kup Maršala Tita protiv Dinama, sjeća se Veležovih utakmica u evropskim kupovima. To su bili dani njegovog djetinjstva. Pripremao se upravo da počne trenirati u pionirima Veleža, kad mu je vidike prema budućnosti zaklonila željezna zavjesa ratnog vihora.Trebalo je preskočiti tu zavjesu devedeset i treće, preskočiti je i negdje doskočiti.A Tarik je sa familijom doskočio do Atlante u Americi. Tamo je nastavio ono što je započeo u domovini. Kaže da mu je prvi korak, nakon dolaska u Ameriku, bio korak ka fudbalskom stadionu. Otišao je odmah na fudbalski teren. Počeo je trenirati u jednoj lokalnoj ekipi, bio je vrlo uspješan kao igrač, a jednog dana su mu ljudi iz kluba preporučili, zbog njegove visine i korpulentnosti, da ne bi bilo loše, da se posveti sudijskom pozivu.

  Samom svojom pojavom i izgledom ulijevao bi ugled i autoritet na terenu.Tako je i bilo. Položio je sudijski ispit i napredovao svake godine po jednu stepenicu naviše, iz lige u ligu, da bi, prije nekoliko godina, dokučio do najvišeg ranga u američkom socceru. Sada sudi u sve četiri američke divizije.Ovih dana počinje proljetni dio prevenstva u sve četiri lige Americkog soccera.„Američka liga u socceru nama Evropljanima je jedna velika nepoznanica. A da se tamo igra dobar fudbal, dokaz su igre američke reprezentacije na nekoliko zadnjih svjetskih prvenstava u fudbalu, kao i američki profesionalci, koji igraju fudbal u najboljim evropskim ekipama“, priča Tarik.

  Tarik kaže da je od iduće sedmice do juna rasprodat. Utakmice, sve jedna za drugom. Non stop. Od Washingtona do Los Angelesa, od Floride do Aljaske. Narednih sto dana biće ili u avionu ili na zelenom terenu. Fudbal u Americi postaje sve popularniji, a stadioni su puni ko šibica. Ovdje treba napomenuti da je u američki fudbal sasvim druga igra, koja nema veze sa našim fudbalom, a ono što mi ovdje nazivamo fudbal, Amerikanci jednostavno nazivaju soccer.Tarik dodaje da mu ne bi bilo teško zaprašiti iz Amerike u Mostar, da sudi bar jednu Veležovu prijateljsku utakmicu, nekad ljeti, kad budu pripreme. Nadamo se da će doći vrijeme da se ispuni ova Tarikova želja. Još je dobro mlad. A dotle, u izvještajima sa utakmica američkog soccera čitaćemo: Referee, Tarik Veledar.A referee, to je fudbalski sudija. Neka je sa srećom!

  (Nova Sloboda)