ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139


  Nova rang-lista razvijenosti opština

  Rogatica u grupi nerazvijenih opstina

  Srijeda, 26 Novembar 2008

  Na rang-listi razvijenosti opština u Republici Srpskoj /RS/ za 2009. u razvijene opštine spadaju:
  Banjaluka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Doboj, Lukavica, Laktaši, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje, Zvornik i Ugljevik.
  Prema podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS kao srednje razvijene su rangirane opštine:
  Brod, Višegrad, Derventa, Kasindo, Kozarska Dubica, Milići, Modriča, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Foča, Čelinac i Šamac.
  Odlukom Vlade u grupi nerazvijenih opština su:
  Bileća, Bratunac, Kostajnica, Vlasenica, Kotor Varoš, Kneževo, Lopare, Nevesinje, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Rudo, Srebrenica, Han Pijesak, Čajniče, Šekovići i Šipovo.
  Izrazito nerazvijene opštine u RS su Berkovići, Vukosavlje, Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Krupa na Uni, Kupres, Ljubinje, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovac, Trnovo i Ustiprača.
  U odnosu na rang-listu razvijenosti opština za 2007. i 2008. godinu, 13 opština u Srpskoj prešlo je iz niže kategorije u višu, a osam opština je iz više palo u nižu kategoriju. Rang-lista je utvrđena prema kriterijumima koje je donijela Narodna skupština RS i na osnovu podataka koje je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave prikupilo od nadležnih institucija.